Όχι ότι αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά ότι κάποια στιγμή θα έσκαγε κάποιο νέο για την πατρινή εταιρεία ένδυσης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Δούρος, αλλά η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, μικραίνει τον αριθμό προς διαπραγμάτευση εταιρειών.

Όμως, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και η Δούρος (ως ΔΟΥΡΟ εμφανιζόταν μέχρι την Δευτέρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου) σε 34 λέξεις μαζί με τις ημερομηνίες και τα τυπικά, ενημέρωνε τις αρχές ότι αδυνατεί να δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2022.

Η μετοχή μπήκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης στα 25 λεπτά και με κεφαλαιοποίηση 990 χιλιάδες ευρώ. Μέσα στον μήνα, τον Απρίλιο, έχουν διακινηθεί μόλις 30 κομμάτια όλα κι όλα…

Χρηματιστηριακή απαξίωση. Αν στα αποτελέσματα 9μήνου αναφέρονται περιγραφικά οι αριθμοί, γίνεται εύκολα αντιληπτή η δεινή οικονομική θέση της άλλοτε κραταιής πατρινής βιομηχανίας έτοιμου ενδύματος με καταστήματα στις καλύτερες γειτονιές και εμπορικά κέντρα της χώρας.

Ζημιές πάνω από 924 χιλιάδες ευρώ με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα του 9μήνου 2022 και σωρευτικές ζημιές 12,7 εκατ. ευρώ!

Που δημιουργήθηκαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Υπάρχουν δε, μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του περασμένου Σεπτεμβρίου που δεν πήραν ούτε… σεντ αμοιβή για το 2021 και οι μέτοχοι κλήθηκαν να εγκρίνουν αμοιβή για τη χρήση του 2022! Το ταβάνι στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. είναι τα… 15 χιλιάδες ευρώ μεικτά το χρόνο!

Γυρίζοντας πιο πίσω στην οικονομική έκθεση του 6μήνου, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια διαμορφώνονταν σε 450 χιλιάδες ευρώ. Και στο 9μηνο είχαν ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες.

Η εταιρεία έχει περιορίσει την παραγωγική δραστηριότητα λόγω υψηλού κόστους με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού της. Η παραγωγική αυτή διαδικασία αντικαταστάθηκε με τη μέθοδο του φασόν.

Ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων αφορά στην πώληση εμπορευμάτων και επιβαρύνεται ανάλογα το κόστος διάθεσης.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με ποσό € 315.600,00, το οποίο αφορά σε διαφορά τόκων πλέον τόκων υπερημερίας, λόγω μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης συμφωνίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.

Η Διοίκηση της Εταιρείας αμφισβητεί τα πρόσθετα ποσά χρεώσεων ως καταχρηστικά και θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την διαγραφή ή τον περιορισμό της συνολικής οφειλής.

Πάντα με βάση το 6μηνο τρέχουν δάνεια 9,6 εκατ. ευρώ από 9,15 το 2021. Και όχι μόνο αυτό. Ήδη, η αγορά και η οικονομία έχουν εισέλθει σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων.

Από τα αποτελέσματα 6μήνου η υπό αναστολή διαπραγμάτευσης εισηγμένη προειδοποιεί για τα επιτόκια: «Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών υποχρεώσεων αφορά μακροπρόθεσμο δανεισμό (15ετές ομολογιακό δάνειο).

Ο κίνδυνος μεταβολής των επιτοκίων που προέρχεται από τα μακροπρόθεσμα δάνεια, είναι σημαντικός για την Εταιρεία, λόγω της αύξησης των spreads και της σφικτής πιστωτικής πολιτικής που ακολουθείται από το σύνολο των τραπεζών».

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο…

 Διαβάστε επίσης

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Δούρος

Costamare: Σε hold υποβαθμίζει η Jefferies μετά το «άνοιγμα» στα dry bulk