ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη Μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν το σύνολο του δώρου Πάσχα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η πληρωμή φέτος του δώρου Πάσχα 2021 στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα γίνει ως εξής:
– Την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία του δώρου Πάσχα με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για το διάστημα από 01.01.2021 έως 30.4.2021, απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των εργαζομένων για το τετράμηνο με βάση την προαναγγελία των αναστολών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν αλλαγές τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και συμψηφισμοί τον Μάιο.
– Την ίδια μέρα, έως 28 Απριλίου, θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες την αναλογία του δώρου για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι τους απασχολήθηκαν κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι το κράτος θα καταβάλει την αναλογία του δώρου Πάσχα με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα. Επομένως όποιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή εργασία από τον Ιανουάριο μέχρι και 30 Απριλίου θα λάβει από το κράτος το ποσό των 267 ευρώ, καθώς η αναλογία του δώρου Πάσχα για κάθε μήνα αναστολής εργασίας ανέρχεται σε περίπου 67 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι με υψηλούς μισθούς θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα σε περίπτωση που τέθηκαν σε αναστολή τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.
Για παράδειγμα:
– μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.
– μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 67 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.
Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους που δεν τέθηκαν σε αναστολή
Κανονικά έως την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα 2021 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται κανονικά εν μέσω πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτομαγιά: Μεταφέρεται η αργία, αυξάνονται οι ημέρες αργίας του Πάσχα
Με προσωπικό που θα καλύπτει το 1/3 του όγκου δουλειάς οι απεργίες στο Δημόσιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου