• Business

    Dolphin Capital: Προς συμβιβασμό οδεύει η κόντρα Καμπουρίδη – Βρετανών

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners


    Νέος γύρος συγκρούσεων μέσω επιστολών ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική DCI Advisors με τον Μίλτο Καμπουρίδη, πρώην διευθυντή της εισηγμένης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές στο mononews, η κόντρα βαίνει προς εκτόνωση, με βασικό το σενάριο να διευθετηθούν μέσω συμβιβασμού των δύο πλευρών οι διαφορές.

    Θυμίζουμε πως η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Dolphin Capital Investors κατήγγειλε τη διμερή συμφωνία με τον Μίλτο Καμπουρίδη, επειδή «υπέπεσε στην αντίληψή της ότι σύναψε option με τον αγοραστή του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι (τη Grivalia)».

    O επιχειρηματίας κατηγορήθηκε πως σύναψε call option [Δικαίωμα αγοράς (call option) είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει από τον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης (strike price), μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μία αμοιβή (premium)] για επιπλέον 15% του Amanzoe, χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους του.

    Με αυτή ο Μίλτος Καμπουρίδης την αφορμή αποπέμφθηκε και από τη διοίκηση, απαντώντας πως η καταγγελία της σύμβασης ήταν παράνομη, διεκδικώντας παρελθούσες και διαφυγούσες μελλοντικές προμήθειες ύψους 13 εκατομμυρίων. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί ακρόαση της υπόθεσης για το Μάρτιο του 2024 από τα βρετανικά δικαστήρια.

    Το τελευταίο επεισόδιο ήταν επιστολή που έστειλε η πλευρά Καμπουρίδη, την προηγούμενη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου. Με την επιστολή, η πλευρά του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία αμφισβητούσε το κατά πόσο η DCΙ έχει συμμορφωθεί με τις νομικές και ρυθμιστικές της υποχρεώσεις όσον αφορά την ανακοίνωση στη χρηματιστηριακή αγορά ορισμένων στοιχείων που αφορούν τη δραστηριότητά της, σύμφωνα με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

    Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, αναφερόταν σε αιτήσεις διαταγής πληρωμής/πτώχευσης που έχουν κατατεθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εναντίον της DCΙ, από τον Αύγουστο του 2023.

    Εκτός αυτών, έθετε και ζητήματα, όπως

    •  αν υφίστανται άλλες εκκρεμείς δικαστικές διεκδικήσεις εναντίον της DCI,
    • αν υφίστανται οποιαδήποτε κωλύματα που αντιμετωπίζει η DCI σε σχέση με την κατασκευή του Kilada Hills στο Πόρτο Χέλι καθώς και αν ο συνέταιρος της DCI στο εν λόγω έργο έχει παράσχει νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής,
    • αν υφίστανται εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της DCI και αν είναι συνεπής στην πληρωμή των προμηθευτών και πιστωτών τους,
    •  αν η απεικόνιση των εκκρεμών φορολογικών της υποχρεώσεων στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου 2023 παραμένει ακριβής καθώς και αν η DCI έχει έκτοτε υποστεί (ή και υφίσταται) φορολογικούς ελέγχους και τις σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις ή/και πρόστιμα που έχουν τυχόν καταλογισθεί.

    Βολές εκατέρωθεν

    Η απάντηση από τους δικηγόρους της DCΙ την επομένη (12 Δεκεμβρίου 2023) ανάφερε ότι «η DCI έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της για πληροφόρηση και ανακοίνωση στοιχείων με βάση τους σχετικούς κανόνες», ενώ εξέδωσε και χρηματιστηριακή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η άσκηση ποινικών διώξεων στην Ελλάδα από την DCI κατά του Μίλτου Καμπουρίδη, του Μιχαήλ Τσιρίκου και ορισμένων μελών του προσωπικού της DCP, στις 12 Δεκεμβρίου. Αφορούν ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εταιρικής διακυβέρνησης.

    Η απάντηση ήρθε άμεσα από την πλευρά Καμπουρίδη και αναμένεται να είναι η τελευταία πράξη του δράματος, αφού σήμερα πραγματοποιούνται επαφές με σκοπό το συμβιβασμό των δύο αντιδίκων πλευρών. Μέχρι τότε, πάντως, η DCΡ του Μίλτου Καμπουρίδη «επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των σχετικών νόμιμων δικαιωμάτων της, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης μηνύσεων καθώς και αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον κάθε υπευθύνου».

    Μετά τις βολές των Βρετανών έστειλε νέα επιστολή με παραλήπτη τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Όσο για τη φερόμενη κατάθεση καταγγελίας από την DCΙ εναντίον του Μίλτου Καμπουρίδη, του Μιχάλη Τσιρίκου καθώς και άλλων μη κατονομαζόμενων στελεχών της DCΡ, η πλευρά του Ελληνοκύπριου θεωρεί πως «η εν λόγω ενέργεια αποτελεί καταφανώς μια αλυσιτελή, πρόχειρη και επιπόλαιη αντίδραση της DCΙ προς τις ανωτέρω επιστολές της DCΡ και είναι πεπεισμένη ότι όλες οι σχετικές καταγγελίες στερούνται οποιασδήποτε νομικής και ουσιαστικής βάσης και, συνεπώς, δεν θα τύχουν ουδεμίας σημασίας από τις αρμόδιες αρχές».



    ΣΧΟΛΙΑ