Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΔΟΛ: Τα σχέδια των τραπεζών για την επόμενη ημέρα. Βήμα – βήμα η διαδικασία

σταυρος ψυχαρης ΔΟΛ

Σταύρος Ψυχάρης. Μέτοχος ΔΟΛ & Τηλέτυπος

Ακριβώς πάνω στο νόμο, «πατάνε» οι τραπεζίτες στην υπόθεση ΔΟΛ προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε σκόπελο προκύπτει από τον έντονα πολιτικό χαρακτήρα της.

Η αίτηση για την υπαγωγή μιας υπερχρεωμένης εταιρίας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μόνη επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με τον μέτοχο της υπερχρεωμένης επιχείρησης. Η λύση της υποβολής αίτησης πτώχευσης θα ήταν σκόπιμη αν δεν υπήρχε όπως υπάρχει στην περίπτωση του ΔΟΛ, συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και κάποιος εξ αυτών θα ζητούσε προστασία από το δικαστήριο.

Στην περίπτωση που ο μέτοχος, εν προκειμένω ο Σταύρος Ψυχάρης, είχε συμφωνήσει με τις τράπεζες, θα επιχειρούνταν μια pre pack λύση, με μια από κοινού επεξεργασία σχεδίου εξυγίανσης που θα περιελάμβανε και σχεδιασμό για «κούρεμα» οφειλών.

Με την αίτησή τους για την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, οι τράπεζες δηλώνουν στο δικαστήριο την πρόθεση να στηρίξουν χρηματοδοτικά την επιχείρηση σε όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες.

Αυτό είναι και το πιο προβληματικό στοιχείο για το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αναγνωρίζουν οι τραπεζίτες που δεν έχουν νομική κάλυψη να απελευθερώσουν μέρος των εσόδων του Συγκροτήματος από τους λογαριασμούς που έχουν δεσμεύσει.

Οι τράπεζες προτείνουν ως ειδικό εκκαθαριστή την Grant Thornton που θα αναλάβει να «τρέξει» την εταιρεία και θα πωλήσει, είτε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είτε όλο το ενεργητικό της.

Ο εκκαθαριστής έχει 12 μήνες για να προχωρήσει σε πώληση/ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο στο διάστημα αυτό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλων των πιστωτών.

Οι τράπεζες έχουν το 74% των απαιτήσεων έναντι του ΔΟΛ με τα δάνεια να φθάνουν τα 220 εκ.ευρώ.

Ο ειδικός διαχειριστής αναλαμβάνει να προχωρήσει σε απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση μέρους ή του συνόλου του ενεργητικού της, με διαδικασίες-εξπρές.

Οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία είναι οι εξής: Η επιχείρηση να βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης χρηματικών υποχρεώσεων, ή να εμφανίζει για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια ή καθαρή θέση χαμηλότερη του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Η αίτηση των πιστωτών συζητείται εντός δύο μηνών από την κατάθεσή της, ενώ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, εκτός αν η ίδια προβλέπει κάτι διαφορετικό. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης. Αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.

Ο ειδικός διαχειριστής προτείνεται από τους πιστωτές που υποβάλλουν την αίτηση, πληρώνεται από αυτούς και αναλαμβάνει την υποχρέωση, αφού διενεργήσει απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης, να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίησή του.

Εφόσον από το προϊόν της εκποίησης εξοφλούνται οι πιστωτές, ο έλεγχος της εταιρείας με το εναπομείναν ενεργητικό επιστρέφει στους μετόχους της, διαφορετικά, με την ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης, υποβάλλεται αίτηση πτώχευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τραπεζίτες ήταν ξεκάθαροι στον Ιβάν Σαββίδη: Εμείς κούρεμα 80% στα δάνεια του ΔΟΛ δεν κάνουμε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας σε Μητσοτάκη – Γεννηματά: “Έχω δεχθεί bulling από τον ΔΟΛ!” (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το πρώτο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στον ΔΟΛ (υπό την ηγεσία του Β. Μουλόπουλου) «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία γουρουνάκια…».