Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Δείτε σε ένα σχεδιάγραμμα γιατί έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός για τα δάνεια Ελλάδας και Κύπρου εν όψει Brexit

Εν αναμονή των ανακοινώσεων των stress tests Ευρωπαϊκών Τραπεζών βρίσκονται όλες οι οικονομικές αρχές της Ευρωζώνης, τα στελέχη των οποίων, συζητούν τις πιθανές οικονομικές συνέπειες ενός Brexit. Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα από τα stress tests για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται οι Ελληνικές! Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε υποστηρίξει πως μια ψήφος υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, αργή οικονομική ανάπτυξη και καθυστέρηση δαπανών από καταναλωτές και επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα αυτά θα δημιουργούσαν μια μεγάλη ύφεση στη χώρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσει “σοβαρή περιφερειακή και παγκόσμια καταστροφή” για τα επόμενα χρόνια. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η έλλειψη πρόσβασης στην ενιαία αγορά θα ζημιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αληθινό στο μέλλον.

Παράλληλα, η διατήρηση οικονομικών θεσμών με την ενιαία αγορά είναι ένα σημαντικό σημείο που απαιτεί διερεύνηση. Η Βρετανία κερδίζει ένα σαφές πλεονέκτημα από την απόστασή της από μέρη του οικοσυστήματος της ΕΕ. Γιατί; Επειδή στις χώρες της Ευρώπης εξακολουθεί να επικρατεί ένα οικονομικό χάος και τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Απλά κοιτάξτε το πρόσφατο τραπεζικό χάος της Ιταλίας, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αγγίζουν σε ποσοστό το 46, 6%.

Οι ιταλικές τράπεζες σήμερα έχουν καταστραφεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA-European Banking Authority, αναμένουν το 16,9 % του συνόλου των χορηγήσεων από το Μάρτιο του 2016 και είναι απίθανο να καταβληθεί στο ακέραιο. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στην Ιταλία έχουν πέσει κατακόρυφα.

Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, βάσει χαρτοφυλακίου, Banca Monte dei Paschi di Siena, διαπραγματεύεται με 0.31 ευρώ, μόλις στο 15% της υψηλότερης τιμή (2,04)του τελευταίου έτους. Για να βοηθήσει στην επίλυση της καταστροφής , ο  Mario Draghi της ΕΚΤ υποστηρίζει τώρα μια δημόσια διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας.

Αντίστοιχη τραπεζική κρίση, υπάρχει και στην Πορτογαλία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο 18,5%  και ο Πρωθυπουργός Antonio Costa εξετάζει πιθανές λύσεις για να βοηθήσει πορτογαλικές τράπεζες. Ακόμη και η Γερμανία, που έχει παραδοσιακά μια πιο σταθερή οικονομία, έχει τα δικά της τραπεζικά ζητήματα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Deutsche Bank,  έχει δει την αξία της να καταρρέει από τα σκάνδαλα, τις μεγάλες απώλειες και τους κακούς σχεδιασμούς. Και ενώ η πρόσβαση στις αγορές είναι σημαντική για τη Μεγάλη Βρετανία, το να κρατάει μια απόσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, μάλλον είναι μια σοφή απόφαση, δεδομένης της κρίσης που υπάρχει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/red-alert-apo-gianni-stournara-se-trapezites-anadiarthrosi-tora-ton-kokkinon-danion/63898

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

http://www.mononews.gr/dialionte-italikes-trapezes-fovos-ke-gia-tis-germanikes/63844