Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δυσκολίες για τον Γ. Γαμβρίλη της Αττικής λόγω των ελέγχων από τον SSM. Θα αναγκαστεί σε παραίτηση;

Τουλάχιστον για ενάμιση ακόμη μήνα θα συνεχίσουν οι ελεγκτές του SSM τον έλεγχο που πραγματοποιούν στην Αttica Bank. Πρόκειται για έναν έλεγχο σε πρωτοφανές εύρος και βάθος και γίνεται από πολυάριθμη ομάδα στελεχών του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού, ο οποίος εργάζεται και εντός της τράπεζας και «ξεσκονίζει» πολύ περισσότερα θέματα από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν ήταν η αφορμή για τον έλεγχο και κινητοποίησαν τον SSM, ο οποίος μάλιστα δεν είναι τυπικά ο αρμόδιος επόπτης για την Attica Bank που δεν είναι συστημική τράπεζα.

Η συζήτηση περί των πρακτικών της αύξησης, η οποία έφθασε ως και το Eurogroup, προκάλεσε τη διαδικασία ελέγχου που είναι εξαιρετικά ενδελεχής και εκτείνεται στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα.

Για παράδειγμα, σε μια περίοδο που οι συστημικές τράπεζες για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, θέτουν αυστηρότατους όρους και ζητούν υπερκάλυψη σε collateral, η Attica Bank ακολουθεί την ίδια συντηρητική πρακτική; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσο αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, ανεξαρτήτως ελέγχου, αναμένονται ριζικές κινήσεις αφού το υφιστάμενο οργανόγραμμα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πρόσφατου νόμου, αλλά βρίσκεται μακράν των διεθνών κανόνων του governance με μεγάλο μέρος μελών του διοικητικού συμβουλίου να ανήκει στην τάξη των μηχανικών – όπως και ο πρόεδρος Γιάννης Γαμβρίλης, και να μην γνωρίζει τα βασικά για την τραπεζική. Το πιθανότερο θεωρείται ότι θα του ζητηθεί να παραιτηθεί.

Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Attica Bank περίπου 650 εκατ. ευρώ – 60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου – και στελέχη του έχουν σημαντικό ρόλο στην διοίκηση χωρίς πάντως το Ταμείο να επωφελείται από την επένδυση αυτή.

H πρόσφατη αύξηση βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς υποστηρίζεται ότι η κινητοποίηση από κυβερνητικά στελέχη για την κάλυψή της οδήγησε σε συμμετοχή, πέραν του ΤΣΜΕΔΕ, δημόσιων οργανισμών σε μια τιμή καθόλου συμφέρουσα αφού σε αντίθεση με τις αυξήσεις των συστημικών τραπεζών ήταν υψηλότερη της τρέχουσας.

‘Έτσι ο μέτοχος της ΕΥΔΑΠ John Paulson και  καναδοί μέτοχοι του Αερολιμένος Αθηνών προχώρησαν σε καταγγελίες στον SSM ενώ και εντός της χώρας, σειρά δημοσιευμάτων αναφέρθηκαν σε πρακτικές αντίθετες σε επιχειρηματική λογική.

Η αποτίμηση της τράπεζας έχει υποχωρήσει περαιτέρω όπως και των συστημικών τραπεζών με τη διαφορά ότι η αύξηση της Attica έγινε σε δυσανάλογα υψηλή τιμή στα 0,30 ευρώ ενώ το χθεσινό κλείσιμο ήταν στα 0,092 ευρώ, με αντίστοιχες απώλειες για τους μετόχους.

Παράλληλος «πονοκέφαλος» για την τράπεζα είναι η κάλυψη των 70 εκ.ευρώ της αύξησης που έμειναν αδιάθετα και ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος σε εύλογο χρόνο. Ενώ δεν σχετίζεται ακριβώς με τον έλεγχο του SSM, το γεγονός ότι η διοίκηση επιδιώκει την κάλυψη από funds που θα αναλάβουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων, η ολοκλήρωση και τα ευρήματα του ελέγχου θα είναι καθοριστικά για τους δύο ενδιαφερόμενους.

Η Αttica Bank ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του 2015 καταγράφοντας αύξηση στα οργανικά κέρδη κατά 14,5% στα 24,3 εκατ. ευρώ και μετά από προβλέψεις ζημίες ύψους 604,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 90 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2014.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις που διενεργήθηκαν ανήλθαν σε 628 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων 110 εκατ. ευρώ που είχαν σχηματιστεί την αντίστοιχη συγκριτική χρήση. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 1.170,2 εκατ. ευρώ έναντι 546,3 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2014.

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) κατά ποσοστό 52,8% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και καλύπτουν το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά ποσοστό 30%.

Η τράπεζα έχει επίσης το παράδοξο χαρακτηριστικό να είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που είχε το 2015 αύξηση χορηγήσεων, σε ποσοστό μάλιστα 5% και χορηγήσεις προ προβλέψεων 3,9 δισ. ευρώ.