ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αυτή τη μεταβλητή αγορά, η EDPR έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας της και την οικονομικής της δύναμης και προχωρά στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα, με στόχο τα 350 MW μέχρι το 2026.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός διευθυντής της EDPR Διονύσης Ανδρωνάς, στο περιθώριο των εγκαινίων του αιολικού πάρκου “Ερημιά”, ισχύος 35 MW στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Η ισπανοπορτογαλλική EDPR είναι η 4η στον κόσμο στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ και έχει παρουσία σε 29 χώρες, σε Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική Ευρώπη και Ασία. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 2018 με δύο έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 80 MW ενώ επιπλέον 120 MW βρίσκονται υπό κατασκευή.
Όπως είπε, ο κ. Διονύσης Ανδρωνάς αν και η εταιρεία EDPR χρηματοδοτεί τα έργα της από ίδια κεφάλαια και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, γενικότερα στην αγορά έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των έργων, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ύψος των περικοπών.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι ο πήχης των επενδυτικών σχεδίων μπαίνει πλέον χαμηλότερα, διεθνώς, καθώς τα δίκτυα δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Γι αυτό και ο όμιλος EDPR προχώρησε σε αναδιοργάνωση των σχεδίων του από τα 20 δισ. επενδύσεων στην 5ετία πλέον στα 12 δισ. με στόχο να προσθέτει 3 GW νέων ΑΠΕ το χρόνο από 4-5 GW /ετησίως που ήταν πριν.
Στόχος τα 350 MW το 2026 από την EDPR στην Ελλάδα
Επενδύσεις 700 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να έχει φτάσει στα 350 MW μέχρι το 2026 σχεδιάζει να ολοκληρώσει η EDPR σύμφωνα με το σχεδιασμό της για ανάπτυξη στα έργα ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσει τα 500 MW το 2026 που τελικά παρατείνεται χρονικά λόγω των καθυστερήσεων το μεγάλο έργο στην Εύβοια θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ σήμερα, με τις δυσλειτουργίες που δημιουργούν οι αρνητικές τιμές, ο κ. Ανδρωνάς, σημείωσε ότι πλεονέκτημα για την EDPR είναι η εμπειρία της στη λειτουργία σε μια αγορά με περικοπές και αρνητικές τιμές. “Οι αρνητικές τιμές, σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς, επηρεάζουν την βιωσιμότητα των έργων αλλά η επίδρασή τους, εξαρτάται από τον τρόπο που κάθε εταιρεία κάνει διαχείριση ενέργειας αλλά και τον Κανονισμό που θα καθορίζει τη σειρά που θα μπαίνουν τα έργα στην αγορά”.
Για την εταιρεία, όριο στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, δεν υπάρχει στο βαθμό που δημιουργηθούν νέα δίκτυα και αυξηθεί η διασυνοριακή δραστηριότητα. “Αν τα έργα στα δίκτυα προχωρήσουν , όλοι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επενδύσουν”, τόνισε ο κ. Ανδρωνάς..
Για την αγορά των PPA, σημείωσε, ότι σήμερα με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται αποκτά ξανά ενδιαφέρον, ενώ τους προηγούμενους μήνες, με τις τιμές χαμηλά είχαν ατονήσει. Ενδιαφέρον, σημείωσε, έχουν τα μακροχρόνια συμβόλαια που δημιουργούν μεγαλύτερη ασφάλεια για το ενεργειακό κόστος από τη μια και για τη βιωσιμότητα των έργων από την άλλη.
Η ισπανοπορτογαλλική EDPR είναι η 4η στον κόσμο στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ και έχει παρουσία σε 29 χώρες, σε Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική Ευρώπη και Ασία.
Από το 2018 έχει παρουσία στην Ελλάδα με το πρώτο αιολικό πάρκο της εταιρεία το Λιβάδι ισχύος 45 MW , που εγκαινιάστηκε το 2021 και μπήκε στην αγορά με διαγωνισμό. Το 2018 μπήκε στον πρώτο διαγωνισμό και από τότε σε κάθε διαγωνισμό που συμμετείχε κέρδιζε και από ένα έργο.
Ακόμη δύο έργα επιπλέον 80 MW που έχουν λάβει ταρίφες από διαγωνισμούς, αναμένεται να ηλεκτριστούν το 2024.
Παράλληλα, τέλος του 2023 ξεκίνησαν ακόμη δύο έργα ισχύος 80 MW στη Βοιωτία, για τα οποία υπάρχουν συμφωνίες PPA με την Metlen, και θα ηλεκτριστούν το 2025.
Η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας, γίνονται στην Εύβοια, και είναι ισχύος 500 MW το οποίο θα αναπτυχθεί από κοινού με την Motor Oil (Anemos). Σε αυτό κατά 51% συμμετέχει η EDPR και 49% η Anemos. Για αυτό το έργο αναμένει την άδεια εγκατάστασης ενώ έχει πάρει όρους σύνδεσης. Για τον τρόπο διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας του έργου, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς, όλες οι εναλλακτικές είναι ανοιχτές καθώς η αγορά είναι σε μετάβαση. Είναι μια επένδυση πάνω από 500 εκ. ευρώ και αποτελείται από δύο έργα το Ευβοϊκός Βορέας και το Sofrano που έχει από κοινού με την Anemos της Motor Oil και το Αίολος στην Κάρυστο που ανήκει στην EDPR.
Χαρτοφυλάκιο 3 GW στην αποθήκευση
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Ανδρωνάς τόνισε: ‘Στην αποθήκευση η εταιρεία έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο 3 GW. Οι μπαταρίες αυτές λόγω της θέσης τους κοντά σε έργα μπορούν είτε να γίνουν αυτόνομα έργα είτε να γίνουν μέρος υβριδικών έργων.
Το ΕΣΕΚ προβλέπει 3 GW μέχρι το 2030 και ήδη έχον δοθεί άδειες για 40 GW. Από το χαρτοφυλάκιό μας δεν είναι και τα 3 GW υλοποιήσιμα, γιατί δεν μπορούν να μπουν στην αγορά αφού τα έργα αποθήκευσης μπαίνουν στην αγορά μέσω διαγωνισμών. Οι όροι των διαγωνισμών που έγιναν μέχρι σήμερα δεν ήταν βιώσιμοι και δεν συμμετείχαμε μέχρι σήμερα, περιμένουμε να δούμε τι θα αλλάξει στην αγορά αποθήκευσης. Το κόστος κατασκευής ενός έργου, τα έσοδά του το πώς θα αποσβέσεις αλλά και οι προτεραιότητες στην αγορά καθορίζουν αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν έργα αποθήκευσης. Ο Κανονισμός που θα καθορίζει πότε τα έργα θα μπαίνουν στο σύστημα και πότε θα κόβονται θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν