ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αυξημένες προβλέψεις που πρέπει να παίρνουν προληπτικά πλέον όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και οι «πιεσμένες» τιμές των ακινήτων θα είναι στην πράξη οι δύο παράμετροι που θα κρίνουν τον τελικό λογαριασμό των stress tests για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η άσκηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα, που η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε τις μακροοικονομικές παραδοχές. Και το αποτέλεσμα σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς θα έχουμε μάθει το πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου, αφού τα stress test ήρθαν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες. Οι υπόλοιπες 33 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης θα στρεσαριστούν το δεύτερο εξάμηνο και τα αποτελέσματα για αυτές θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.
Για τις ελληνικές τράπεζες όμως έπρεπε να υπάρχει χρόνος στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν ενισχυτικές κινήσεις, ενόψει της λήξης του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και της ανάγκης να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για το πλαίσιο της μεταπρογραμματικής περιόδου.
Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες καθώς οι παραδοχές τόσο στο βασικό, πολλώ δε μάλλον στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, σε ότι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας είναι καλύτερες απ΄ ότι αναμενόταν και φυσικά πολύ καλύτερες σε σχέση με τις παραδοχές του προηγούμενου τεστ το 2015.
Αν και οι παραδοχές «συμπιέζουν» σημαντικά τις τιμές των ακινήτων –των κατοικιών και πολύ περισσότερο των εμπορικών- τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως: Η πίεση στις τιμές δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλα τα κράτη που διεξάγεται η άσκηση αντοχής.
Πηγές της ελληνικής αγοράς ακινήτων αναφέρουν στο mononews.gr ότι το μεγάλο απόθεμα των ακινήτων που έχει σωρευθεί, καθώς για σειρά ετών ήταν παγωμένοι οι πλειστηριασμοί, οδήγησε στην παραδοχή ότι οι τιμές θα συμπιεστούν σημαντικά. Και συμπληρώνουν πως δεν υπάρχει καθαρή εικόνα αγοραπωλησιών και κατ΄ επέκταση τιμών. «Όταν ξεκινήσουν κανονικά να γίνονται πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα, τότε θα δούμε που θα διαμορφωθούν οι τιμές και πόσο θα πιεστούν», λένε χαρακτηριστικά.
Αλλά και οι τραπεζίτες υπενθυμίζουν πως το δυσμενές σενάριο της άσκησης του 2015 προέβλεπε σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9% την τριετία 2015-2017, ενώ στην πράξη η τριετία θα κλείσει με οριακή αύξηση του ΑΕΠ. Μάλιστα το 2015 μία από τις δυσκολότερες για την ελληνική οικονομία με την επιβολή των capital controls, η πρόβλεψη ήθελε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,3% και στην πράξη είχαμε στασιμότητα, όπως και το 2016.
Οι τραπεζίτες βέβαια σημειώνουν πως ιδιαίτερη σημασία για το τεστ αντοχής έχει η υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, το οποίο υιοθέτησαν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου φέτος και βάση του οποίου είναι υποχρεωμένες να παίρνουν προληπτικά αυξημένες προβλέψεις
Δηλαδή θα πρέπει να προχωρούν στο σχηματισμό προβλέψεων στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών και όχι των ζημιών που θα πραγματοποιηθούν. Και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα πρέπει οι τράπεζες να στείλουν αναλυτικά στοιχεία για τον «λογαριασμό» από τα IFRS9 στον SSM (ενιαίο μηχανισμό εποπτείας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Stress tests: Τι προβλέπει το βασικό και τι το δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα δύο σενάρια της EBA για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις