Οι λιγότερες ώρες εργασίας θα είχαν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και ο κόσμος θα πρέπει να υιοθετήσει την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, ήταν το μήνυμα που έφεραν δύο ειδικοί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Adam Grant, ψυχολόγος της σχολής Wharton της Πενσιλβάνια, δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουμε κάποια καλά πειράματα που δείχνουν ότι αν μειώσουν τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να επικεντρώσουν την προσοχή τους πιο αποτελεσματικά, καταλήγουν να παράγουν εξίσου, συχνά με υψηλότερη ποιότητα και δημιουργικότητα, και είναι επίσης πιο πιστοί στους οργανισμούς που είναι διατεθειμένοι να τους παρέχουν την ευελιξία να φροντίζουν για τη ζωή τους εκτός εργασίας».

Ο οικονομολόγος και ιστορικός Rutger Bregman, συγγραφέας του «Ουτοπία για Ρεαλιστές», συμφωνεί και εξηγεί ότι μια συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο ριζοσπαστική – οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν πώς να δώσουν στο εργατικό δυναμικό περισσότερο ελεύθερο χρόνο σχεδόν τον τελευταίο αιώνα.

«Για δεκαετίες, όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, πίστευαν όλοι, μέχρι τη δεκαετία του 1970, ότι θα δουλεύαμε όλο και λιγότερο», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Στη δεκαετία του 1920 και του 1930, υπήρξαν πράγματι μεγάλοι καπιταλιστές επιχειρηματίες που ανακάλυψαν ότι αν συντομεύσεις την εβδομάδα εργασίας, οι εργαζόμενοι γίνονται πιο παραγωγικοί. Ο Henry Ford, για παράδειγμα, ανακάλυψε ότι αν αλλάξει την εβδομάδα εργασίας από 60 ώρες σε 40 ώρες, οι εργαζόμενοι θα γίνουν πιο παραγωγικοί, επειδή δεν ήταν τόσο κουρασμένοι στον ελεύθερο χρόνο τους».

Η θέση αυτή υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή έρευνα. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι μια συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα θα κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και πιο παραγωγικούς, ενώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι χώρες με κουλτούρα πολύωρης απασχόλησης συχνά παίρνουν κακή βαθμολογία στην παραγωγικότητα και το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας.

Εν τω μεταξύ, μία εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία που δοκίμασε την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα πέρυσι επιβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει το μέτρο σε μόνιμη βάση.

Οι ακαδημαϊκοί που μελέτησαν τη δοκιμή διαπίστωσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία και βελτιωμένη αίσθηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πολύ σημαντικό, λένε επίσης ότι οι εργαζόμενοι, είναι πως ήταν κατά 20% πιο παραγωγικοί.

Τριήμερο Σαββατοκύριακο, κανείς;

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Ross Chainey, Digital Media Specialist του World Economic Forum