Περιεχόμενα
Μία ιστορική δυναστεία στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από οικογενειακές κόντρες. Τα εξ αγχιστείας ξαδέρφια Ariane και Alexandre de Rothschild διοικούν ξεχωριστές περιουσίες αλλά μοιράζονται την «κοινή» αντιπάθεια προς τους συγγενείς τους.
Για χρόνια ηγούνται δύο τραπεζών, η μία στην Ελβετία και η άλλη στο Παρίσι, δραστηριοποιούνταν σε διαφορετικούς τομείς και απέρριπταν κάθε σενάριο για πιθανή συνεργασία.
Παρά τις σαφείς «κόκκινες γραμμές» που τράβηξαν, το brand Rothschild, έμεινε ίδιο και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα, όταν οι δύο τράπεζες αποφάσισαν να επεκταθούν στην ίδια αγορά.
Το κυνήγι των super rich
Οι κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι στον κόσμο στρέφουν όλο και πιο ενεργά τις δραστηριότητές τους προς την ανάπτυξη των μονάδων διαχείρισης πλούτου.
Από επενδυτικές τράπεζες της Wall Street μέχρι ιστορικά ιδρύματα, η αγορά 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της διαχείρισης πλούτου αποτελεί μία ελκυστική επιλογή, σε μία περίοδο που άλλες αγορές έχουν ατονήσει. Το σαφάρι για την εύρεση πολύτιμών πελατών με τεράστια περιουσία έχει ξεκινήσει, και οι μικρότεροι παίκτες, ιδίως στην Ευρώπη αναζητούν τρόπους να κερδίσουν έδαφος.
Σε αυτή την αγορά στράφηκαν και οι τράπεζες των Rothchild, μόνο που το ιστορικό brand «μπερδεύει» τους επίδοξους πλούσιους πελάτες.
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό περιγράφει το Bloomberg. Ένας τραπεζίτης της Βαρόνης Ariane deRothschild, της 58χρονης απογόνου που «τρέχει» την ελβετική τράπεζα Edmond de Rothschild Group, επέστρεψε από ένα ραντεβού με πελάτη, φέρνοντας ανησυχητικά νέα για την τράπεζα.
Ο πελάτης ανέφερε ότι είχε ήδη ένα ραντεβού με εκπρόσωπο της τράπεζας πριν λίγους μήνες. Όταν ο τραπεζίτης ζήτησε να δει την κάρτα του «άγνωστου» εκπροσώπου, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για τραπεζίτη στην Rothschild & Co, την τράπεζα με έδρα το Παρίσι, την οποία διοικεί ο 43χρονος ξάδερφος της Ariane, ο Alexandre.
Το πρόβλημα για την Ariane de Rothschild, είναι ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν το πρώτο.
Διαφορετικές πορείες
Το ισχυρό brand είναι το δυνατό χαρτί και για τους δύο κληρονόμους, όμως από τη στιγμή που παίζουν στο ίδιο πεδίο, έχει γίνει πλέον πρόβλημα.
Η μακρά ιστορία που μοιράζονται οι πρόγονοι των δύο γόνων, δεν έχει καταφέρει να συγκινήσει την Ariane, η οποία φαίνεται να απορρίπτει δυναμικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον ξάδερφό της.
Η τράπεζα του Παρισίου, μικρότερη σε μεγέθη δραστηριότητας, γνώρισε μία εντυπωσιακή ανάπτυξη από την στροφή της στον τομέα διαχείρισης πλούτου. Παρ’ όλα αυτά, ο ανταγωνισμός από αμερικάνικους κολοσσούς προβληματίζει τον Alexandre de Rothschild, o οποίος έχει εμφανιστεί πιο πρόθυμός να συζητήσει μία πιθανή συνεργασία με την ελβετική τράπεζα.
Τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα της Ελβετίας δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο private banking, με πελάτες από την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό.
Η τράπεζα του Παρισιού αντίθετα κινήθηκε στις εταιρικές συναλλαγές.
Η κόντρα μεταξύ Ελβετών και Γάλλων
Αν και ο Edmond de Rothschild βοήθησε τα ξαδέλφια του στο Παρίσι να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά την εθνικοποίηση της τράπεζάς τους από τον τότε Γάλλο πρόεδρο François Mitterrand, η σχέση μεταξύ των ξαδέρφων σε Ελβετία και Γαλλία, ήταν διαχρονικά δύσκολη, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν συχνά αφορμές για να διατηρούν τις αποστάσεις.
Ο Edmond ήταν το πλουσιότερο μέλος της οικογένειας, γεγονός που φαίνεται να προκαλούσε ζήλια στους συγγενείς του στη Γαλλία. Ο γιος του, Benjamin, ήταν μία ακόμα αφορμή για τους Γάλλους να μην εμπιστεύονται τους Rothschild της Ελβετίας, μιας και θεωρούσαν ότι δεν έχει τη δυναμική και το ενδιαφέρον του πατέρα του για να συνεχίσει την αυτοκρατορία που κληρονόμησε. Ο Γάλλος τραπεζίτης, απόγονος έβδομης γενιάς της δυναστείας των Rothschild υπέστη καρδιακή προσβολή το 2021 και η γυναίκα του Ariane ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας.
Για χρόνια, το brand της οικογένειας αποτελούσε μήλον της έριδος για τις δύο πλευρές και η Ariane φρόντισε να κορυφώσει τη διαμάχη το 2015, όταν κατά την πρώτη της θητεία ως διευθύνουσα σύμβουλος, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της παρισινής εταιρείας – η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα ως αυτοτελές στις παρουσιάσεις – για το θέμα αυτό. Η διαμάχη διευθετήθηκε το 2018 με μια συμφωνία που όπως αποδεικνύεται δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Θολές οι κόκκινες γραμμές
Ο Alexandre αν και έχει κάνει προσπάθειες προσέγγισης της ελβετικής πλευράς, κι έχει δεχθεί το ηχηρό «όχι» της Ariane, έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια μία τεράστια άνθηση για την τράπεζά του χάρη στο κυνήγι για πλούσιους πελάτες.
Εντάχθηκε στην τράπεζα το 2008, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία πριν αναλάβει την κορυφαία θέση από τον πατέρα του το 2018. Πέρυσι, έκανε την Rothschild & Co. ιδιωτική, αποσύροντάς την από το χρηματιστήριο του Παρισιού λίγους μήνες αφότου η σύναψη εταιρικών συμφωνιών – η μεγαλύτερη δραστηριότητά της – άρχισε να στερεύει εν μέσω ύφεσης στον κλάδο.
Στράφηκε με άνεση στην διαχείριση πλούτου και σε μία συμβολική κίνηση το 2022 η Rothschild & Co. άνοιξε ένα γραφείο κοντά στο Τελ Αβίβ, στην ιστορική έδρα του Edmond de Rothschild. Μόνο που η ελβετική τράπεζα, παραμένει με ισχυρούς φιλανθρωπικούς δεσμούς με το Ισραήλ και η έλευση του Alexandre προκάλεσε ανησυχία για τον νέο αντίπαλο, ο οποίος όμως μοιράζεται το ίδιο «βαρύ» και ιστορικό όνομα.
Και δεν σταμάτησε, εκεί καθώς πλέον συνεργάζεται με πελάτες στην Ελβετία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δηλαδή και η τράπεζα της Ariane έχει δημιουργήσει το δικό της πελατολόγιο.
Οι αγορές βλέπουν συγχώνευση
Εκεί που οι δύο οικογένειες βλέπουν μία διαμάχη δεκαετιών, ποτισμένη στο πέρασμα των γενεών, οι αγορές βλέπουν μία τεράστια ευκαιρία για συγχώνευση.
Οι δύο εταιρείες που φέρουν το ιστορικό όνομα Rothschild είναι οι μόνες εναπομείνασες τράπεζες με δεσμούς με τη διάσημη οικογένεια χρηματιστών που αναδύθηκε από το εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης πριν από περισσότερους από δύο αιώνες για να γίνει μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες δυναστείες του κόσμου τον 19ο αιώνα.
Και αυτή η ιστορία για πολλούς θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδετικά σε μία ένωση δυνάμεων, ικανή να ανταπεξέλθει στις ασφυκτικές πιέσεις από τους ανταγωνιστές κολοσσούς.
Διαβάστε επίσης:
Aνατροπή στην αγορά τροφίμων: Πώς το Ozempic αλλάζει τους κανόνες
Capital One: Έκλεισε το μεγαλύτερο deal της χρονιάς – Eξαγοράζει τη Discover για $35,3 δισ.
Ρεκόρ κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΚΟ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό