Μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέση την οποία του πρότεινε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τον οποίο ο πρωθυπουργός περιμένει πολλά.

Με το έργο του στο δήμο Τρικκαίων να μιλά από μόνο του, καθώς είναι ο πιο ψηφιακά ανεπτυγμένος δήμος στην Ελλάδα.

1

Από το ψηφιακό νόμισμα που έχει… λανσάρει ο δήμος, το λεγόμενο «Tricoin» μέχρι το Restart mAI city και τα λεωφορεία χωρίς οδηγό, ο Δημήτρης Παπαστεργίου από το 2014 που εκτελεί καθήκοντα δημάρχου, έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στα κοινά και έχει καταστήσει τα Τρίκαλα την πλέον τεχνολογικά ανεπτυγμένη πόλη στην Ελλάδα. Και όλα αυτά πολύ πριν γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.

Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1973, τελείωσε το Πολυκλαδικό και το 1991 πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας.

Από μικρός ασχολούταν με τα κοινά, ήδη από μαθητής γυμνασίου και λυκείου. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, άσκησε το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y.

Πρώτη φορά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Τρικάλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002 και αργότερα του Οκτωβρίου 2006, δείχνοντας από εκεί τις ικανότητές του. Με την ευκαιρία να του δίνεται το 2014, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Τρικάλων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02%, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Ενώ το 2019 επανεξελέγη, με 57,43%.

Παράλληλα μέχρι σήμερα διατελεί και καθήκοντα προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχει τρία παιδιά. Όπως λέει ο ίδιος, δεν μπορεί χωρίς μουσική και τον χαλαρώνει ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, το μπάσκετ, το βουνό και τα ταξίδια. Αγαπημένο του όχημα, το ποδήλατό του. Το οποίο και χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του όσο πιο συχνά μπορεί.

Αύριο Τρίτη αναμένεται να γίνει η παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα υποβάλλει και την παραίτησή του από δήμαρχος Τρικκαίων. Την θέση του αναμένεται να αναλάβει η κ. Νικολέτα Μπρουζούκη.

Τα μεγάλα και πρωτοπόρα τεχνολογικά έργα

Όλα αυτά τα χρόνια τα… τεχνολογικά επιτεύγματα του κ. Παπαστεργίου έχουν αλλάξει πολύ τη ζωή στα Τρίκαλα. Με τον πρωθυπουργό πρόσφατα να του δίνει συγχαρητήρια, σημειώνοντας ότι «εδώ στη Θεσσαλία δείχνετε τον δρόμο».

Ήδη από το 2017 τα Τρίκαλα θεωρούνται μία έξυπνη πόλη πρότυπο. Ενώ έχουν επιλεχθεί ως μία από τις 21 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Στον δήμο Τρικκαίων λειτουργεί το αυτοτελές «Τμήμα Έξυπνης Πόλης» (smart city), διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα οργάνωσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Το 2014 έκανε το…ντεπούτο του στους δρόμους των Τρικάλων, το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος δήμος της χώρας στον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το δίκτυο 5G. Αυτόματα ρομπότ που μεταφέρουν εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά δέματα εξυπηρετούν τους πολίτες. Μέχρι και αισθητήρες υπάρχουν ώστε να βλέπει ο αγρότης την κατάσταση του χωραφιού του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλει.

Ανέπτυξε περαιτέρω το e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον δήμο. Σε συνεργασία με την Cisco και τη Space Hellas, έχει εγκατασταθεί στην πόλη η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs).

Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.

Μάλιστα πρόσφατα έγινε ακόμα ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου. Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέβαλαν προς έγκριση τα Τεύχη Δημοπράτησης του Restart mAI city. Του έργου των 7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με ορίζοντα το 2030 διευρύνει τους τομείς παρέμβασης του Δήμου σε πλήθος έργων για τον πολίτη.

Αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα που κατατέθηκε (μετά τους Δ. Αθηναίων και Θεσσαλονίκης) και εκπονήθηκε αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών για την «ανθεκτική πόλη». Το πρόγραμμα αφορά δράσεις που αφορούν στην κινητικότητα, την ενέργεια και την Πολιτική Προστασία. Με κυριότερα έργα την τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχος οδοφωτισμού και pillars, μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος σε δηλώσεις του, «η καινοτομία και οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές θα μας επιτρέψουν να είμαστε διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες των πολιτών». «Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι μια απλή θεωρία ή μηχανήματα εγκατεστημένα σε ένα Κέντρο Ελέγχου, αλλά μηχανισμός που δίνει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Λύσεις που εξοικονομούν χρόνο και γλυτώνουν από ταλαιπωρία».

Το μεγάλο στοίχημα και η επόμενη ημέρα στο υπουργείο 

Μετά την αποχώρηση του Κυριάκου Πιερρακάκη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την μετακίνησή του στο Υπουργείο Παιδείας, ο κλήρος του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους πέφτει στον κ. Παπαστεργίου.

O πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός θα επέλθει το 2027. Και ο δήμαρχος Τρικκαίων, θα πρέπει να διατηρήσει αλλά και να επιτύχει αυτό τον στόχο.

Στόχος της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία είναι να ψηφιοποιηθούν άνω του 90% των περίπου 5.000 υπηρεσιών του κράτους και να ενταχθούν στο gov.gr, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί επί των ημερών του νέου υπουργού.

Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχει, με έργα πολλών εκατ. ευρώ να μένουν να προκηρυχθούν αλλά κυρίως να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Το κράτος πρέπει να γίνει ψηφιακό, οι υπηρεσίες να ψηφιοποιηθούν, προγράμματα να ολοκληρωθούν. Και όλα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ήδη σχεδιάζεται το Smart Cities, που θα μετατρέψει τους μεγάλους δήμους της χώρας σε «έξυπνους», σε λίγο καιρό θα βγει το voucher για το Smart Readiness, γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ και 5G. Σίγουρα το μέλλον της Ελλάδας θα είναι ψηφιακό.

Ωστόσο, πρέπει να έρθουν και νέες επενδύσεις. Άλλωστε ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ενεργή συμμετοχή και ενισχυμένο ρόλο την προηγούμενη τετραετία σε συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως της Digital Realty, της Microsoft και της Google.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Παπαστεργίου: Όταν ο Guardian εκθείαζε τον νέο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης\

Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Οι λόγοι της επιτυχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη