ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η παραγωγή στην Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση”, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο CEO Initiative.
Μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει πολιτικές με βάση τα σημερινά δεδομένα.
“Έχει κλείσει το 60% της παραγωγής αμμωνίας στην Ευρώπη και την εισάγουμε από τις ΗΠΑ, στο αλουμίνιο σήμερα η Ευρώπη εισάγει τη μισή της παραγωγή ενώ είχε σχεδόν μηδενικές εισαγωγές πριν μερικά χρόνια ενώ γενικά μετατοπίζεται η παραγωγή εκτός Ευρώπης. Χάνουμε θέσεις εργασίας και παραγωγή χωρίς περιβαλλοντικό όφελος”, σημείωσε.
Έχουμε σημαντικούς λόγους να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, τόνισε, όμως ταυτόχρονα, επειδή η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει 5 χρόνια ή και παραπάνω, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη για να μην έχουμε και πιο μόνιμες ζημιές.
“Η πράσινη ενέργεια είναι η μακροχρόνια λύση και κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο νιρβάνα της φθηνής πράσινης και άπλετης ενέργειας, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε μια μακροχρόνια μεταβατική περίοδο η οποία θα είναι από πολλές πλευρές δύσκολη, τεχνικά απαιτητική είναι επώδυνη. Θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις επί σειρά ετών, θα πλήξει πιο πολύ τος αδυνάτους μέσα στις κοινωνίες μας και στις φτωχότερες χώρες, θα δημιουργήσει καινούργιους χαμένους και κερδισμένους, θα θέσει πιο δυνατά το θέμα της ανταγωνιστικότητας για αρκετά χρόνια. Άρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή την αλλαγή”, είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό που βιώνουμε τόνισε, ότι είναι περισσότερο μια ευρωπαϊκή κρίση και λιγότερο μια παγκόσμια κρίση και γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα με βάση τα νέα δεδομένα και να μη μείνει προσκολλημένη σε μια πορεία που χαράχτηκε με βάση άλλα δεδομένα.
“Πλέον έχει ανατραπεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρώπης, που στηριζόταν στη μετάβαση με το φυσικό αέριο μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φετινός χειμώνας. Θα έχουμε και τον επόμενο χειμώνα πρόβλημα και από ότι φαίνεται η Ευρώπη θα έχει ένα δομικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους ενέργειας για αρκετά χρόνια. Γι αυτά τα χρόνια που η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα λόγω του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση” σημείωσε ο κ Παπαλεξόπουλος.
Στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα, η ενεργοβόρος ευρωπαϊκή βιομηχανία, θα έχει πρόβλημα ύπαρξης και δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσει. “Οι ενδείξεις είναι αρκετά ανησυχητικές” τόνισε.
Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι σε καλύτερη μοίρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται από την Ευρώπη και σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσει η χώρα να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και όχι μόνο να βλέπει κινδύνους.
Η κλιματική αλλαγή
“Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποφασιστικό. Οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν να πάρουν κατεύθυνση από τα κράτη αλλά πρέπει να αυτενεργούν, το απαιτούν οι καιροί, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες μας”, σημείωσε.
Η Ευρώπη, σημείωσε, καλώς έχει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, στο ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει 7-8% των παγκοσμίων εκπομπών και δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η επιτυχία της Ευρώπης. Έχει νόημα μόνο στο βαθμό που εντάσσεται σε μια πραγματική πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Με αυτά τα δεδομένα η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης ήταν αρκετά δύσκολη και αρκετά μεγάλη και πριν τις εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία που άλλαξε τα δεδομένα.
Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια, επεσήμανε, βάζει άλλη μια δύσκολη προτεραιότητα με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε ενώ η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε πραγματική συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας και όλες οι επιλογές πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης. Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για να στηρίξει και την ελληνική κοινωνία και την ελληνική παραγωγή, όμως πρέπει να εστιάσουμε στο τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα 3-5 χρόνια και όχι μόνο στο τώρα”, ειπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»