“Αν η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξηθεί από το 10% που είναι σήμερα στο 15% σε μια δεκαετία, όπως είναι ο στόχος, μπορεί να δημιουργήσει 550.000 νέες καλά αμειβόμενες και ανθεκτικές θέσεις εργασίας”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση  Ανάπτυξη & Βιομηχανία  του Thessaloniki Helexpo Forum.

Το πάνελ επικεντρώθηκε στο ρόλο της βιομηχανίας στην ανάπτυξη και στις επενδυτικές προοπτικές στη μετά Covid εποχή και ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ για να ενισχυθεί η βιομηχανία.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι γεωπολιτικές συνθήκες βοηθάνε, καθώς κυριαρχεί μια διάθεση προτίμησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που  δημιουργεί  ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εφοδιάζουν και πάλι τις ευρωπαϊκές αλυσίδες. Ταυτόχρονα,  η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι μεγαλύτερη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο για τις μεγάλες και επίσης μετά από 10 χρόνια κρίσης -και λόγω της κρίσης στον τουρισμό-, υπάρχει η ωριμότητα στην κοινωνία για την ανάγκη να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε, η βιομηχανία, που σήμερα συμβάλλει με 10% στο ΑΕΠ παρέχει το 1/3 των θέσεων εργασίας, προσφέρει καλύτερους μισθούς και καλύπτει τις μισές εξαγωγές της χώρας και επομένως πλέον αναγνωρίζεται πόσο καίρια είναι η συνεισφορά της στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ότι ήταν θετικό βήμα από την κυβέρνηση η μείωση του μισθολογικού κόστους, της ψαλίδας ανάμεσα σε αυτά που παίρνει ο εργαζόμενος και αυτά που δίνει η επιχείρηση, καθώς ήταν η άρση ενός αντικινήτρου. Όσο για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σημείωσε ότι είναι μια ανάγκη λιγότερο σημαντική από το παρελθόν, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, σημείωσε ότι πρέπει να φέρουμε πιο κοντά την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας και να αφήσουμε πίσω σχετικές προκαταλήψεις. Όπως εξήγησε, σήμερα, την ίδια στιγμή που υπάρχει ανεργία, υπάρχει και έλλειμμα σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Οι έξι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία. Και αυτές είναι:

1. Η συνέχιση όλων των αναγκαίων οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, που δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της βιομηχανίας αλλά συνολικά της οικονομίας, (όπως πχ. χωροταξικό, αδειοδότηση, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, απονομή δικαιοσύνης, κ.ά.).

2.     Η διατύπωση μιας σύγχρονης, συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.     Η συστηματική ενίσχυση της ικανότητάς μας να καινοτομούμε. Aν θέλουμε θέσεις εργασίας με υψηλές αμοιβές πρέπει να προσθέτουν αξία άρα να καινοτομούμε.

4.     Η εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.

5.     Ο προσανατολισμός ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ψηφιακές και πράσινες, υποδομές, κυκλική οικονομία  logistics, κα.

6.     Η στοίχισή μας πίσω από κρίσιμες επιταγές της εποχής μας, όπως είναι η ψηφιακή  επανάσταση, η πράσινη ανάπτυξη και οι σύγχρονες δεξιότητες.

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση