Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Ευρώπη για να μην αποβιομηχανιστεί πλήρως, δήλωσε στο mononews.gr, o Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης στον Japan External Trade Organization (JETRO), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ιαπωνία.

Όπως είπε,  ο αμερικάνικος νόμος IRA δίνει μεγάλα κίνητρα στη βιομηχανία προσελκύοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν. Αλλά το θετικό είναι ότι η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και κινείται δυναμικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια και εσωτερικές διαφωνίες καθώς το πλέγμα των νομικών προβλέψεων που απαιτείται είναι σημαντικό και μεγάλο.

1

Σημείωσε ότι στην Ευρώπη, παράλληλα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, ισχύουν και αντικίνητρα που δημιουργούν βάρη στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων.

Αντίθετα,  οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμο εκπομπών και δε  λειτουργούν “με μαστίγιο, αλλά μόνο με καρότο”. Με δεδομένο ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκεί έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική.

Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μέσα στην Ευρώπη και να ληφθούν αποφάσεις για να γίνουν βιομηχανικές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι κρατικές ενισχύσεις, σημείωσε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρώπη το έχει καταλάβει και έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων.

Η ενεργειακή μετάβαση ως επιχειρηματική ευκαιρία

Μιλώντας στην εκδήλωση στον Japan External Trade Organization (JETRO) στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο νέο οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η στροφή στην ενεργειακή μετάβαση.

Όπως τόνισε,  αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση από ανάγκη για να σωθεί ο πλανήτης, έχει μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία και πλέον διέπει κάθε οικονομικό σχεδιασμό. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί σε όλον τον κόσμο, αλλά ειδικά η Ευρώπη και η Ιαπωνία μπορούν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση αξιοποιώντας μια ευκαιρία ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.

Περιγράφοντας τα νέα δεδομένα που σήμερα έχουν δημιουργηθεί, είπε πως “η Ευρώπη έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους και συγκεκριμένους νόμους που προωθούν τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Και την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε φανερό το μειονέκτημα της Ευρώπης στην ενεργειακή αυτονομία και επιταχύνει την ανάγκη προώθησης της πράσινης ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο νόμος IRA των ΗΠΑ που προσφέρει σημαντικά κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει στις ΗΠΑ,  πιέζει την Ευρώπη να λειτουργήσει με ταχύτητα και να προσθέσει κίνητρα. Οι τεχνικές λύσεις ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες και το ζητούμενο δεν είναι απλά οι επιχειρήσεις να επενδύσουν σε κάποια τεχνολογία, αλλά να πάρουν το ρίσκο, να ερευνήσουν και να επιλέξουν τις σωστές τεχνολογίες εκτιμώντας ποια τεχνολογία τελικά θα επικρατήσει” σημείωσε.

10 λόγοι γιατί η Ελλάδα που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική επενδυτικά

Έχοντας θέσει το ευρύτερο πλαίσιο που κάνει ελκυστικές και μεγάλης προοπτικής τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε δέκα λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ιδανικός επενδυτικός προορισμός.

Αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες, ήλιο, αέρα, τη γεωγραφική  θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων που την κάνουν ιδανικό logistic center, την ανάγκη   επενδύσεων σε υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν προσελκύοντας funds και δημιουργώντας ευκαιρίες αποδόσεων, το ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα σχήματα και πως υπάρχουν απαιτήσεις σε τεχνολογία που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ιαπωνικές εταιρείες.

Τόνισε, ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι προτεραιότητα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει γίνει φιλική στις επιχειρήσεις, έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και υπάρχει φορολογική σταθερότητα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, και πως, αν και είναι μικρή αγορά, προσφέρει πρόσβαση στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται ακόμη, όπως είπε,  είναι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και στην απονομή Δικαιοσύνης. Τομείς, που όπως είπε, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να  βελτιώσει.

“Οι Έλληνες επενδύουν σημαντικά και καλούμε και τους Ιάπωνες να  επενδύσουν γιατί βλέπουμε να υπάρχει συμπληρωματικότητα και ευκαιρία”, κατέληξε.

Το νέο Green Deal

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρουσίασε χθες το νέο Green Deal  με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι σε τρίτες χώρες.

Με σημείο εκκίνησης το περσινό σχέδιο REPower EU, η Κομισιόν τονίζει ότι η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα θα απαιτήσει τη μεταμόρφωση της παραγωγής, τη μαζική διείσδυση ΑΠΕ και ενισχυμένες προσπάθειες για ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού.

Έμφαση δίνεται στο Προσωρινό Πλαίσιο Αντιμετώπισης της Κρίσης (TCTF) που υιοθετήθηκε πέρυσι και πλέον ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το προσχέδιο προβλέπει:

α) Επέκταση των προβλέψεων σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως το πράσινο υδρογόνο και η αποθήκευση βιοκαυσίμων.

β) Εξάλειψη της ανάγκης για ανοικτούς διαγωνισμούς για λιγότερο ώριμες τεχνολογίες.

γ) Επέκταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των έργων.

Παράλληλα, θα επιτραπούν πιο ευέλικτα μέγιστα όρια στις κρατικές ενισχύσεις προς τις βιομηχανίες και ενισχυμένοι μηχανισμοί για την παραγωγή στρατηγικών καθαρών τεχνολογιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αυξήσουν τη στήριξή τους ώστε να είναι αντίστοιχη με αυτή που προσφέρεται σε βιομηχανίες τρίτων κρατών εκτός Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η παραγωγή στην Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση- Κινδυνεύει στην ενεργειακή μετάβαση

Αλεξάνδρα Σδούκου: First Sentier και Chevron επενδύουν στην Ελλάδα- Ποιοι ενεργειακοί τομείς ανοίγονται

Γιώργος Προκοπίου στο mononews: Επαφές στην Ιαπωνία με στόχο μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Σκαραμαγκά