ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί αυτές τις ημέρες πρόκειται να δοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, όροι σύνδεσης κατά παρέκκλιση και κατά προτεραιότητα στα διμερή συμβόλαια που θα συνάψουν οι αγρότες με εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που διαθέτουν λειτουργούντα διμερή συμβόλαια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί ηλεκτρικός χώρος κοντά στα 1,3 GW από τα οποία τα 500 MW περίπου θα αφορούν τους αγρότες και τα υπόλοιπα τα διμερή συμβόλαια της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Τα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας, κυρίως είναι τα δύο συμβόλαια της ΔΕΗ με ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο, που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2023.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα διμερή συμβόλαια της ενεργοβόρου βιομηχανίας, όπως το διμερές συμβόλαιο της Χαλυβουργία Ελλάδος, το οποίο έχει συναφθεί από τον Ιούλιο του 2023 με την εταιρεία Interphoton και αφορά 103 MW, το οποίο ενδεχομένως επίσης συμπεριλαμβάνεται στη σχετική ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τροπολογία δεν θα προσδιορίζει ποια διμερή συμβόλαια της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα εντάσσονται στη ρύθμιση, αλλά θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ενέργειας, να καθορίσει με υπουργική απόφαση τη διαδικασία.
Οι εταιρείες αυτές θα πάρουν όρους σύνδεσης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα της κατηγορίας Β, που είχαν ως προαπαιτούμενο τη σύναψη διμερών συμβολαίων κατά βάση με τη βιομηχανία, θα ακολουθούσαν την ιεράρχηση στους όρους σύνδεσης. Ακολούθησε η σκέψη να προωθηθούν τα έργα που θα συνοδεύονταν από μπαταρίες (αποθήκευση), κάτι που θα επέφερε επιπλέον κόστη, και είχε ζητηθεί σχετική κινητροδότηση (επιδότηση) για την αποθήκευση ενέργειας, κάτι που όμως θα απαιτούσε και εγκρίσεις Ε.Ε.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία αναζητάει μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAS) διέξοδο από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές της αγοράς, και παρότι σήμερα οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, τα διμερή συμβόλαια προσφέρουν την ασφάλεια σε μελλοντικές διακυμάνσεις αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αφού αφορούν πράσινη ενέργεια.
Η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης που θα επιτρέψει την εξαίρεση όχι μόνο συμβολαίων φυσικής παράδοσης, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό. Αναμένει επίσης το πράσινο φως από την Dgcom για την έγκριση του νέου τύπου «Green Pool» που έχει κατατεθεί για να θα διασφαλίσει τη συγκράτηση σε ανταγωνιστικά επίπεδα του κόστους των πράσινων PPAS. Στην πρώτη μορφή του το Green Pool είχε απορριφθεί από την Κομισιόν και πλέον αναμένεται η αντίδρασή της στη νέα πρόταση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί