ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξαγγελία του ΥΠΕΝ για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων (PPAs) από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, προκειμένου να απελευθερωθεί το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, από το εμπόδιο αυτό στη σύναψη διμερών συμβολαίων.
Η αλλαγή αυτή στο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη συμβάσεων ανάμεσα στη ΔΕΗ και την ενεργοβόρο βιομηχανία και ειδικότερα, με τις βιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο.
Η «αρχιτεκτονική» του μηχανισμού εξαίρεσης έχει οριστικοποιηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν σε τεχνικό επίπεδο στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ.
Για την άμεση προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης απαιτείται να εξαιρεθούν από το Μηχανισμό Επιστροφής Εσόδων οι συναλλαγές που αφορούν σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διατίθενται –μέσω συμβάσεων φυσικής παράδοσης– από Συμμετέχοντα Παραγωγό ή ΦΟΣΕ ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό απαιτείται τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών λειτουργίας για την οποία τροποποίηση χρειάζεται να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση εισηγήσεις της ΕΧΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς και της EnExClear για την τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, προκειμένου για την εναρμόνισή τους με το υπό θέσπιση πλαίσιο και την εξειδίκευση της εφαρμογής του.
Τα δύο διμερή της ΔΕΗ
Την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αναμένουν για να ολοκληρωθούν, μεταξύ άλλων, τα δύο διμερή συμβόλαιο της ΔΕΗ με τις δύο βιομηχανίες υψηλής τάσης, που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ. Η συνολική ποσότητα ενέργειας που αφορούν τα δύο νέα διμερή συμβόλαια είναι 1,5 GWh.
Αντίθετα,με την υψηλή τάση, από τη μέση τάση δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη σύναψη διμερών συμβολαίων ενώ η ΔΕΗ έχει ήδη συνάψει ένα πρώτο δεκαετές διμερές συμβόλαιο με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο.
Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω συμβόλαια, προβλέπουν μια σταθερή τιμή για δέκα χρόνια, ενώ η ενέργεια που προμηθεύουν τις μονάδες θα είναι τα πρώτα δύο χρόνια μεικτής προέλευσης και τα επόμενα οκτώ πράσινη. Το διμερές συμβόλαιο αφορά συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που είναι σε ανάπτυξη σήμερα, και θα ενεργοποιηθούν στη σύμβαση με την εκκίνηση της λειτουργίας τους που υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
Η τιμή της ενέργειας στη σύμβαση, καθορίζεται με βάση το κόστος της και ένα περιθώριο κέρδους, και είναι μια σταθερή τιμή για τα πρώτα δυο χρόνια που προέρχεται από διάφορες πηγές (πράσινες και μη) και μια άλλη σταθερή τιμή -χαμηλότερη- τα επόμενα 8 χρόνια όταν είναι 100% πράσινη. Και είναι χαμηλότερη από την τιμή ενέργειας που έχει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία υψηλής τάσης που είναι η τιμή της χονδρεμπορικής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος