ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περίπου έξι μήνες από σήμερα, όταν ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία, ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου Πειραιά, 103 χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών δικαστικών και δικηγόρων της πόλης για στέγαση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο.
Πρόκειται για ένα έργο, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό η Dimand. Θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από σήμερα, «χρονοδιάγραμμα που δεν είναι ευχολόγιο», όπως είπε ο επικεφαλής της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι παραδοτέο σε ορισμένο χρόνο, στο τέλος του 2026.
Στο νέο δικαστικό μέγαρο που θα αποτελείται από πέντε κτίρια, θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.
Θυμίζουμε πως η προσφορά που κατέθεσε η Dimand είχε προϋπολογισμό 80,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ καταρτίστηκε με βάση τις τιμές κατασκευής του 2020, όταν το κόστος ανέγερσης των κτιρίων ήταν 80% χαμηλότερο. Ωστόσο, βάσει αυτής της προσφοράς θα ολοκληρωθεί το project, το κόστος του οποίου μεταφράζεται σε 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν από συνολικά πέντε διαφορετικά κτίρια όπου στεγάζονται σήμερα, σε ένα ενιαίο συγκρότημα, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας κατά 50%.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Dimand και τη μελέτη της ASPA Desing του Σπύρου Τσαγκαράτου, το δικαστικό μέγαρο θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο της χώρας, με μηδενικές εκπομπές αερίου, όπως άλλωστε είχε προβλέψει η διακήρυξη. Σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.200 λειτουργούς από 850 που προβλέπεται σήμερα. Σημειωτέον ότι βάσει των μελετών, περίπου 2.500 άνθρωποι θα επισκέπτονται το νέο μέγαρο όταν θα είναι λειτουργικό.
Στο οικόπεδο των 12.350 τ.μ. επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου (γνωστό και ως ακίνητο Δασκαλάκη) θα κατασκευαστούν 24.830 τ.μ. ανωδομής και 10.830 τ.μ. υπόγειων χώρων για στάθμευση και αρχείο.
Ξεκινά δεύτερη φάση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου
Εκτός από τα κτίρια των υπηρεσιών, θα δημιουργηθεί πλατεία και χώροι πρασίνου 3.000 τ.μ. και εγκαταστάσεις ήπιων αθλητικών χρήσεων 1.500 τ.μ., εκτάσεις που θα χωρίζονται από έναν πεζόδρομο. Από τις 303 υπόγειες θέσεις στάθμευσης και τις 67 υπαίθριες, πολλές θα επιτρέπουν τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ αρκετές θα είναι κατάλληλες για οχήματα ΑμεΑ.
Το υπόγειο πάρκινγκ θα εκτείνεται σε έναν υπόγειο χώρο με μικρές κλίσεις, ενώ προβλέπεται διαφορετική είσοδος για τα οχήματα της αστυνομίας με γνώμονα την ασφάλεια πολιτών και δικαστικών λειτουργών.
Το έργο θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι και ακριβώς επειδή δεν αποτελεί ΣΔΙΤ, «δεν περιλαμβάνει το κόστος συντήρησης, διαχείρισ
Σημειωτέον ότι με την έλευση του δικαστικού μεγάρου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου Πειραιά. Θυμίζουμε πως οι μελέτες για την ανάπλαση των δημόσιων χώρων χρηματοδοτήθηκε από τη Dimand και είχε ανάδοχο την ΤΕΚΑΛ. «Μετά την υλοποίηση 300 εκατε επενδύσεων και την κατασκευή 150.000 τ.μ. συνεχίζουμε τα έργα στον Πειραιά, με την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου», είπε ο κ. Ανδριόπουλος. Η εταιρεία ανακατασκεύασε το παλιό καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο και πούλησε στη Eurobank ακίνητα που σήμερα στεγάζουν γραφεία της Teleperformance, της Eurobank και της Alpha Bank, ενώ ανέπτυξε και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (Enso Hotel), τα οποία σήμερα ανήκουν στην Premia Properties.
«Μία εκκρεμότητα δεκαετιών κλείνει με καλό αποτέλεσμα. Υπήρχε το 2014 το σενάριο να φύγουν εκτός Πειραιά τα δικαστήρια, αλλά η πόλη έδωσε μάχη να μείνουν στη φυσική τους θέση», είπε κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Η επίσημη παρουσίαση έγινε από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά χθες το μεσημέρι, παρουσία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλία Κλάππα, του προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων Πάνου Αλεξανδρή, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού και του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Διαβάστε επίσης
Deal 300 εκατ. της Prodea με τον Γιάννη Παπαλέκα
Domotel: Η οικογένεια Αλεξόπουλου εισέρχεται στη διαχείριση ξενοδοχείων
Ομόνοια: Ποιοι επενδύουν γύρω από την πλατεία – Το Μινιόν και τα νέα ξενοδοχεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας