Η DΙΜΑΝD έχοντας δημιουργήσει μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα αγορά στο real estate, καθιερώνει υψηλές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας σε όλη την γκάμα των έργων της που περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις μεγάλου μεγέθους, σύνθετα βιοκλιματικά έργα μεικτών χρήσεων και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. ενώ έχει αναπτύξει το 44% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα με LEED® BD+C.
Βιωσιμότητα
Για την DIMAND, η βιωσιμότητα θέτει τις βάσεις για το μέλλον. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, εισάγει καινοτομίες με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κτηρίων και συμβάλει στη μικροοικονομία των περιοχών που δραστηριοποιείται, αναγεννώντας τις.
Οι διακρίσεις που λαμβάνουν τα έργα της εταιρείας επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της να παραμείνει προσανατολισμένη στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών κατά την ανάπτυξη και ανακατασκευή τους.
Υιοθετώντας «Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης» συνοψίζει τη δέσμευσή της για υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων, που προκύπτουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, προς τα ενδιαφερόμενα μέρη της, καθώς και ευρύτερα, προς την οικονομία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.
Karela Office Park
Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί τη βασική παράμετρο δημιουργίας και ύπαρξης της πράσινης αρχιτεκτονικής με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τον χρήστη. Με εμβληματικά πράσινα κτήρια για μεικτών χρήσεων, δημιουργεί μια νέα αγορά στο real estate και ειδικότερα στα υψηλών προδιαγραφών κτήρια γραφείων.
Άξια αναφοράς είναι η περίπτωση του KARELA OFFICE PARK, του πρώτου κτηρίου με πιστοποίηση LEED® Gold στην Ελλάδα. Η εταιρεία, μαζί με την PRODEA Investments, πραγματοποίησε την πλήρη ανάπτυξη 61.135 τ.μ. στην Παιανία, που περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους, τρία υπόγεια πάρκινγκ, εστιατόρια, καφέ, γυμναστήριο και βοηθητικούς χώρους, καθώς και φυτεμένο δώμα. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως ένα καινοτόμο κινούμενο σύστημα σκίασης στο δώμα, με στόχο τον έλεγχο του φυσικού φωτισμού και τη μείωση των φορτίων κλιματισμού. Το κτήριο το οποίο ξεχωρίζει για τις περιβαλλοντικές του καινοτομίες, είναι το πρώτο κτήριο της DIMAND με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με το μεγαλύτερο φυτεμένο δώμα στην Ελλάδα.
Moxy Athens City
Η ανάγκη για βιώσιμα κτήρια αφορά κάθε τομέα του real estate και φυσικά τον, γεμάτο προοπτικές, χώρο του hospitality, που χρειάζεται να μεταβεί σε μια πιο πράσινη, βιοκλιματική εποχή. Εξάλλου, τα ξενοδοχεία αποτελούν την πιο δαπανηρή κατηγορία κτηριακών εγκαταστάσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, με την ξενοδοχειακή βιομηχανία να ευθύνεται περίπου για το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η DIMAND, πρωτοπόρος και στο κομμάτι αυτό, ανέπτυξε, μαζί με την EBRD και την PRODEA Investments, το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της Ελλάδας με πιστοποίηση LEED® Gold, το Moxy Athens City. To Moxy Athens City, βρίσκεται στην οδό Σταδίου, στην πλατεία Ομονοίας και διαθέτει 200+1 δωμάτια, μοναδικά σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και φωτισμούς led, που ενεργοποιούνται με την κίνηση για μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα.
Piraeus Port Plaza 3
Το πρώτο «πράσινο» πιστοποιημένο parking στην Ελλάδα είναι γεγονός και είναι επίσης έργο της DIMAND. Το φιλόδοξο έργο της ανακατασκευής και αλλαγής χρήσης της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά ολοκληρώθηκε μαζί με την Grivalia – Eurobank και την EBRD, παραδίδοντας στους νέους χρήστες του συγκροτήματος σύγχρονους πράσινους γραφειακούς χώρους αλλά και τον πρώτο υπέργειο χώρο στάθμευσης της χώρας που έλαβε πιστοποίηση Parksmart από τον αρμόδιο φορέα, GBCI (Green Business Certification, Inc).
Μέσω της ανάπτυξης και υιοθέτησης στα έργα της, υπηρεσιών έξυπνης τεχνολογίας, η εταιρεία δημιουργεί νέα μοντέλα αστικής κινητικότητας για «έξυπνες» πόλεις.
Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στη χώρα μας. Στο ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου με έκταση περίπου 12.500 τ.μ., θα ανεγερθεί νέο ακίνητο συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.
Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.
Το νέο αυτό κτηριακό συγκρότημα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ώστε να αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και πρόκειται να συμβάλει αισθητά στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.
Πύργος Πειραιά
H DIMAND, μαζί με την EBRD και την PRODEA Investments, μεταμορφώνει τον Πύργο του Πειραιά σε ένα δυναμικό τοπόσημο το οποίο αντανακλά τη σφύζουσα ζωή σε μια πολυάσχολη περιοχή της πόλης του Πειραιά, ενώ μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό ίχνος του κτηρίου.
Ο Πύργος του Πειραιά στοχεύει σε LEED Platinum, ενώ διεκδικεί και την πιστοποίηση WELL, που αφορά στην υγεία, ευεξία και κατά συνέπεια, αποδοτικότητα των ενοίκων – εργαζομένων του κτηρίου, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη της χώρας.
Στόχος είναι εκτός από μια οπτικά ενδιαφέρουσα νέα εικόνα, να ενσωματώνονται στρατηγικές λύσεις που μειώνουν δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην κατεύθυνση αυτή, επιλέχθηκε η επανάχρηση και ανακατασκευή του κτηρίου, ελαχιστοποιώντας έτσι τη χρήση νέων υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα) των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους.
Επιπλέον, με την ανακύκλωση της παλαιάς όψης, δημιουργήθηκε σημαντικό ενεργειακό όφελος, εξοικονομώντας 135 τόνους γυαλιού και συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία, με ένα ποσοστό αυτού να επανατοποθετείται στις όψεις μαζί με νέους υαλοπίνακες.
Η νέα πρόσοψη, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσει το κτήριο στην καθημερινή ζωή της πόλης, συνδυάζει τη βιωσιμότητα με τη διατήρηση της ενέργειας. Ενδεικτικά, με βάση μια λεπτομερή ηλιακή μελέτη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 45% η έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτηρίου.
Ο «πράσινος» προσανατολισμός του κτηρίου εξασφαλίζει, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ διαθέτει υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα σε όλες τις θέσεις στάθμευσης. Μειώνει κατά 40% την κατανάλωση νερού και με την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων, επιτυγχάνεται η άρδευση 1000 τετραγωνικών μέτρων βλάστησης, μέσω ενός έξυπνου ψηφιακού συστήματος. Τέλος, βελτιστοποιεί την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα ενέργειας, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά παγκόσμια πρότυπα.
Πρώην Αθηναϊκή Χαρτοποιία
Στο ακίνητο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, γνωστό και ως Softex, πλέον Votanikos Business Park, θα αναπτυχθούν συνολικά 10 κτήρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτηρίων γραφείων που θα πιστοποιηθούν κατά LEED Gold. Συνολικά, στο ακίνητο που βρίσκεται σε όμορη θέση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής.
Τα κτήρια θα φέρουν προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ A+, ενώ στις καθημερινές ανάγκες ηλεκτροδότησης θα συμβάλει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ισχύος 1MW. Αξίζει να σημειωθεί πως στους κοινόχρηστους χώρους έχει προβλεφθεί να υπάρξει 15.000 τ.μ. φύτευσης και να δημιουργηθεί έτσι ένας νέος πνεύμονας πρασίνου.
H ολοκλήρωση του project προβλέπεται να γίνει τμηματικά μέχρι το 2027, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 152,2 εκατ. ευρώ. Το πλάνο υλοποιείται με δανειοδότηση της Alpha Bank, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Δυτική Πύλη Θεσσαλονίκης
Το έργο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της DIMAND για δωρεά μελέτης ποδηλατοδρόμου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Με σεβασμό στην ιστορία του ακινήτου καθώς αποτελεί μέρος της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, η ανακατασκευή της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ από την DIMAND, περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Στην 23 στρεμμάτων έκταση, προβλέπεται να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Ένα έργο συνολικής δόμησης 62.000 τ.μ. με συνεπενδυτή την ELVIAL.
Ακριβώς απέναντι, το HUB26, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, με συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων περίπου 31.000 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια. Το νέο αυτό hub, έργο της DIMAND και της PRODEA Investments, θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες.
Σε όμορο οικόπεδο του HUB26, επί των οδών 26ης Οκτωβρίου και Λήμνου, η DIMAND πρόκειται να αναπτύξει τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα πράσινο κτήριο πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας 5.170 τ.μ. με ιδιωτικό προαύλιο χώρο. Η επιλογή της μετεγκατάστασής της Παρευξείνιας Τράπεζας στην καρδιά της περιοχής ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της πόλης, συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για μια περιοχή που για χρόνια είχε μείνει σκοτεινή και σχετικά υποβαθμισμένη.
Η DIMAND, συνάπτοντας ισχυρές στρατηγικές συνεργασίες και παραμένοντας πιστή στο όραμά της, προσβλέπει στη δημιουργία οικονομικής υπεραξίας με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Η επίδραση των έργων που υλοποιεί η εταιρεία στις επιμέρους περιοχές όπου δραστηριοποιείται είναι καθοριστική. Τόσο στην Αττική και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά, όσο και στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, η μεταμόρφωση των πόλεων έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανής, σε συνδυασμό με άλλες αναπτύξεις που λαμβάνουν χώρα.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη