ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Η Δικαστής Denise Louise Cote ανακοίνωσε ενώπιον των Ενόρκων και του ακροατηρίου ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ενόρκων προκειμένου να εξετάσει το κατηγορητήριο και όλα τα τεκμήρια και τα έγγραφα που προσκόμισαν ενώπιον του Δικαστηρίου η Εισαγγελία, η Υπεράσπιση και οι μάρτυρες.
Το έργο της Επιτροπής των Ενόρκων είναι αρκετά δύσκολο, διότι, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net και www.mononews.gr , δεν υπάρχουν αδιάσειστα τεκμήρια παρά μόνο υποθέσεις (assumptions) και παραδοχές βάσει αλληλουχιών πάσης φύσεως ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων από τις επενδύσεις στις μετοχές της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» των συγκατηγορουμένων του Τηλεμάχου Λαβίδα, αλλά όχι του ιδίου.
Άρα μιλάμε για το κατηγορητήριο, τα πρακτικά των ακροάσεων πέντε ημερών και χιλιάδες έγραφα και σχεδιαγράμματα τα οποία θα τεθούν στην ετυμηγορία των Ενόρκων, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με σαφήνεια το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί να εξετάσουν κάθε μια από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και με ψηφοφορία θα αποφανθούν για την ενοχή είτε την αθωότητα του Λαβίδα.
Ο συνήγορος του ομογενή, κ. Eric Sussman, επεσήμανε ότι κατά κανόνα απαιτείται μία ημέρα για κάθε εβδομάδα ακροαματικών διαδικασιών. Άρα η επιτροπή ενδέχεται να καταλήξει σε ετυμηγορία (verdict) εντός της Τετάρτης, 15ης Ιανουαρίου 2020 και δεν αποκλείεται την ίδια ημέρα η Δικαστής να ανακοινώσει ενώπιων της Επιτροπής των Ενόρκων, των Εισαγγελέων, της Υπεράσπισης και του κατηγορούμενου την ετυμηγορία.
Αθώος ή ένοχος;
Η Εισαγγελείς και η Υπεράσπιση από την πρώτη ημέρα της δίκης μέχρι και την ώρα των ανακεφαλαιώσεων παρέμειναν ακλόνητοι στις εισαγωγικές δηλώσεις. Για τους Εισαγγελείς ο Τηλέμαχος Λαβίδας παραμένει ένοχος, ενώ για την Υπεράσπιση παραμένει αθώος.
Ο κατηγορούμενος αποποιήθηκε του δικαιώματος να καταθέσει και να υπεραμυνθεί της αθωότητάς τους και τόσο στο πρόσωπό του, όσο και των οικείων του διέκρινε κανείς αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την έκβαση της δίκης.
Τα πρώτη σημάδια της αισιοδοξίας, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net και www.mononews.gr εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, 9ης Ιανουαρίου 2020, όταν ακόμη και ο Παναγιώτης Γιατράκος (Panayiotis Giatrakos), ο υπό καθεστώς ασυλίας μάρτυρας κατηγορίας, δεν προσκόμισε κανένα χειροπιαστό ενοχοποιητικό τεκμήριο εις βάρος του Λαβίδα.
5η ημέρα της Δίκης
Η δικαστής Denise Louise Cote αμέσως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπενθύμισε στον κατηγορούμενο το αναφαίρετο δικαίωμα κατάθεσης και υπεράσπισης της αθωότητας και τον ρώτησε εάν συζήτησε με τους συνηγόρους. Ο κ. Λαβίδας επεσήμανε ότι το συζήτησε και ότι δεν προτίθεται να καταθέσει.
Στη συνέχεια ο συνήγορος Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) στο πλαίσιο του λεγόμενου «stipulation» αναφέρθηκε στα 70.000 ηλεκτρονικά μηνύματα της εταιρείας «Centerview Partner» τα οποία εξέτασε δικανική επιτροπή και παρουσίασε τα ευρήματα που αφορούν την Darina Windsor, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συμπεριλαμβάνεται στο κύκλωμα «insider trading» και είναι συγκατηγορούμενη των ομογενών Γιώργου Νίκα και Τηλεμάχου Λαβίδα.
Αμέσως μετά στο εδώλιο του μάρτυρα κλήθηκε η Ελληνίδα δικηγόρος Αικατερίνη Στάθη (Katerina Stathi), η οποία το 2003 προσελήφθη στο νομικό τμήμα της «Lavipharm S.A». Όταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία «Mediterra Holdings» ανέλαβε τα καθήκοντα της νομικού συμβούλου και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση της επωνυμίας «Mediterra» στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς επίσης για την σύναψη συμφωνιών με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για την διάθεση των προϊόντων της στην αμερικανική αγορά.
Η μάρτυς αποκάλυψε ότι είχε ενεργό ρόλο και συμμετοχή και στους τρεις διαδοχικούς κύκλους άντλησης κεφαλαίων και την προετοιμασία του πλαισίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της «Mediterra» από την Pepsi.
Ο πρώτος κύκλος άντλησης κεφαλαίων, όπως ανέφερε, άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013 και μεταξύ των πρώτων επενδυτών συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της Μιράντα Πατέρα, που ανήκει σε μια από τις πιο εύπορες οικογένειες εφοπλιστών.
Η κ. Πατέρα, βάσει των εγγράφων που προσκόμισε η μάρτυς στο Δικαστήριο, επένδυσε μισό εκατομμύριο δολάρια ($500.000) και κατέστη μια από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας. Η μάρτυς αποκάλυψε επίσης ότι μετά από αυτή την επένδυση πληροφορήθηκε ότι η κ. Πατέρα ήταν σύζυγος του Γιώργου Νίκα.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων άντλησης κεφαλαίων η Mediterra κατάφερε να εξασφαλίσει $2.000.000 τον Σεπτέμβριο του 2013 και άλλα $2.505.000 τον Μάρτιο του 2015 και απέκτησε συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έδωσε το έναυσμα στην Pepsi να ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά σε πρώτη φάση των 25% των μετοχών της εταιρείας και σε δεύτερη φάση στην ολοκληρωτική εξαγορά.
Λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Pepsi, όπως ισχυρίστηκε η μάρτυς, ήταν αδύνατο να προχωρήσουν στον τρίτο κύκλο άντλησης κεφαλαίων και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δανεισμό με τέσσερις διαφορετικούς δανειστές.
Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Νίκας ο οποίος δάνεισε με συνοπτικές διαδικασίες $200.000 για 18 μήνες και η «Mediterra» αποπλήρωσε εμπρόθεσμα το κεφάλαιο και τους τόκους.
Ο Εισαγγελέας κατά την εξέταση της κ. Στάθη παρουσίασε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που ο κατηγορούμενος είχε στείλει στους δικηγόρους μέσω του οποίου ζητούσε να συντάξουν με συνοπτική διαδικασία το συμφωνητικό για το δάνειο του Γιώργου Νίκα.
Ανακεφαλαίωση Εισαγγελέα
Αμέσως μετά η Δικαστής θεώρησε λήξασα την κατάθεση των μαρτύρων και με σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων και της υπεράσπισης έδωσε το πράσινο φως για τις ανακεφαλαιώσεις (Summations) των Εισαγγελέων και της Υπεράσπισης.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν τρεις ανακεφαλαιώσεις και ότι η Εισαγγελέας δικαιούται δευτερολογίας.
Ο Εισαγγελέας Ρίτσαρντ Κούπερ (Richard Cooper) υπερασπίστηκε το κατηγορητήριο και από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία επέμενε ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας διοχέτευε στον Γεώργιο Νίκα τις απόρρητες πληροφορίες που λάμβανε από τον πατέρα του Αθανάσιο Λαβίδα για την «Ariad Pharmaceuticals Inc.» και το φάρμακο για την θεραπεία της λευχαιμίας αϊκλούσιγκ (iclusig).
Τα απόρρητα που ο κατηγορούμενος φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Γιώργο Νίκα σε τρεις διαφορετικές περιόδους, όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας, παρείχαν τη δυνατότητα στον δεύτερο να αποκομίσει κέρδη $4.707.642.
Ο εισαγγελέας έκανε συνοπτική αναφορά στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και τόνισε ότι ο μοναδικός που γνώριζε τα απόρρητα για «Ariad Pharmaceuticals Inc.» ήταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στον Γιώργο Νίκα και στο Μαρκ Ντεμέιν- Ντεμπί (Marc Demane-Debih) να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη και να συμβάλλουν σε μία μόνο μέρα στην απώλεια της τάξεως των 66% της αξίας των μετοχών της «Ariad Pharmaceuticals Inc.».
Εκτενή αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος συνελήφθη στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα και επανέλαβε ότι το 2015 ο Γιώργος Νίκας και η Μιράντα Πατέρα επένδυσαν μισό εκατομμύριο δολάρια στην Mediterra και έδωσαν δάνειο $200.000.
Ο κ. Κούπερ προσπάθησε να αποδομήσει την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του ομογενή υπενθυμίζοντας στους ενόρκους ότι η Darina Windsor και η «Centerview Partners», οι επενδυτές και οι αναλυτές δεν είχαν πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία της «Ariad Pharmaceuticals Inc.».
«Δε χρειάζεσαι να έχεις διδακτορικό (PhD) για να αντιληφθείς την αλήθεια. Η υπόθεση είναι απλή. Ο πατέρας είχε πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία της εταιρείας. Ο κατηγορούμενος είχε τις πληροφορίες από τον πατέρα τους και τις έδωσε στο Γιώργο Νίκα», επεσήμανε ο Εισαγγελέας υπενθυμίζοντας ότι «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
Αναφερόμενος στην ετυμηγορία των Ενόρκων ο κ. Κούπερ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι «ένοχος».
Ανακεφαλαίωση Υπεράσπισης
Ο συνήγορος του ομογενή «Eric Sussman» απευθυνόμενος στους ενόρκους επανέλαβε ότι «το κράτος είναι λάθος», ότι «στο εδώλιο του κατηγορουμένου στέκεται ένας αθώος», διότι δεν υπάρχουν τεκμήρια που να αποδεικνύουν την ενοχή του.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαίωση του Εισαγγελέα επεσήμανε ότι δεν εμπεριέχει τεκμήρια, αλλά υποθέσεις (assumptions) και υπενθύμισε στους ενόρκους τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του κοινού νου και της φαντασίας και τόνισε με έμφαση ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν ήταν ποτέ η πηγή απόρρητων πληροφοριών της «Ariad Pharmaceuticals Inc.».
Παράλληλα τόνισε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας επιβεβαιώθηκε ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας δε χρησιμοποίησε ποτέ «Burner Phone» και ότι στα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) τόσο του κ. Λαβίδα, όσο και του κ. Νίκα, καθώς επίσης και στα μηνύματα από τις εφαρμογές των έξυπνων συσκευών (text messages και WhatsApp) τα οποία προσκόμισαν οι εισαγγελείς στο δικαστήριο δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος έδωσε τα απόρρητα της εταιρείας στον Γιώργο Νίκα.
Ο κ. Eric Sussman προσπάθησε να αποδομήσει την κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας και των άλλων μαρτύρων και υπενθύμιζε στους ενόρκους ότι «τα τεκμήρια του κράτους είναι ελαττωματικά» (The Government’s Evidence is Flawed).
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάθεση του Μαρκ Ντεμέιν – Ντεμπί και τόνισε ότι από το κύκλωμα «insider trading» κατάφερε να αποκομίσει 70 εκατομμύρια δολάρια, ότι βάσει της συμφωνίας θα του κατασχεθούν μόνο 49 εκατομμύρια δολάρια και εστίασε την προσοχή του στη συμφωνία αποδοχής της ενοχής του.
Ανέφερε ότι η «Ariad Pharmaceutical» δεν συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο του Μαρκ Ντεμέιν – Ντεμπί και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Ντεμπί ισχυρίστηκε ότι αποκλειστικά και μόνο ο Γιώργος Νίκας ήταν η πηγή των απορρήτων που ελάμβανε από τον Λαβίδα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Νταρίνα Γουίντσορ με τα στελέχη της «Centerview Partners» και τόνισε ότι η Γουίντσορ ήταν η μόνη που είχε πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες της «Ariad» και η οποία διοχέτευε τις πληροφορίες στον Ντεμπί.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην πίστωση (line of credit) του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ο Δρ. Αθανάσιος Λαβίδας είχε λάβει από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ariad Pharmaceuticals Inc.», Χάρβεϊ Τζ. Μπέργκερ (Dr. Harvey J. Berger) και τόνισε ότι οφείλεται στην οικονομική κρίση και στα Capita Control που είχαν επιβληθεί την εποχή εκείνη στην Ελλάδα.
Παράλληλα τόνισε ότι ο Δρ. Αθανάσιος Λαβίδας είχε ακίνητη περιουσία και μετοχές στην «Ariad» και ότι δεν αντιμετώπιζε οικονομική δυσπραγία.
«Δεν είναι καιρός για υποθέσεις, για φαντασία και για σενάρια κινηματογραφικής ταινίας», επεσήμανε ο κ. Σάσμαν υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη του κράτους είναι μεγάλη.
Τέλος απευθυνόμενους στους ενόρκους τους υπενθύμισε το χρέος τους αντί των υποθέσεων να εξετάσουν τα τεκμήρια και τους διαβεβαίωσε ότι η ετυμηγορία τους θα είναι «αθώος για όλες τις κατηγορίες».
Δευτερολογία
Ο εισαγγελέας Daniel Tracer στη δευτερολογία επεσήμανε ότι ο πατέρας είχε πρόσβαση στα απόρρητα της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» τα οποία ο γιος του τα έδωσε στον Γιώργο Νίκα για να επενδύσει και να στοιχηματίσει αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις κομβικές στιγμές της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» όταν το FDA αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά το φάρμακο “iclusig”, όταν μετά από μερικούς μήνες αποφάσισε να το επαναφέρει στην αγορά και όταν η φαρμακευτική εταιρία Baxalta ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την αγορά της «Ariad Pharmaceuticals Inc.».
«Μη συγχυστείτε από την αναφορά της Υπεράσπισης στις περιπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών Astra Zeneca, Amgen, Onyx, Takeda Pharmaceutical και Seattle Genetics», υπενθύμισε στους ενόρκους ο εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
«Πατέρας και γιος αναζητούσαν απεγνωσμένα χρήματα και ο μόνος τρόπος ήταν να διαρρεύσουν στον Γιώργο Νίκα τις απόρρητες πληροφορίες της «Ariad Pharmaceuticals Inc.», επεσήμανε ο Εισαγγελέας.
Αναφερόμενος στα δεδομένα τα οποία επικαλέστηκε η Υπεράσπιση για την Νταρίνα Γουίντσορ ο Εισαγγελέας τα χαρακτήρισε «άλλοθι για να κοιτάξουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος».
Απευθυνόμενος στους ενόρκους ο Εισαγγελέας τους διαβεβαίωσε ότι μελετώντας προσεκτικά τα τεκμήρια θα διαπιστώσουν ότι ο μόνος που είχε πρόσβαση στα απόρρητα ήταν ο κατηγορούμενος και η απάντησή τους στα ερωτήματα τα οποία εγείρονται σήμερα μπροστά τους είναι «Ένοχος».