• Business

    Δίκη Folli Follie-Συνήγορος Δημήτρη Κουτσολιούτσου: «Η έννοια της πλαστογραφίας έγινε κατά απαίτηση των ορκωτών της Ασίας»

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με την αγόρευση του Μάνου Ροδουσάκη, συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, συνεχίστηκε χθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, η πολύκροτη δίκη της Folli Follie. Ο κ. Ροδουσάκης αντέκρουσε μία προς μία τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie.

    Περί πλαστογραφίας

    O κ. Ροδουσάκης κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κανένας μάρτυρας από την Ασία δεν ήρθε να καταθέσει στο δικαστήριο, παρ’ όλο που το αίτημα κλήτευσης είχε κατατεθεί ουκ ολίγες φορές, ήδη και από το στάδιο της προανάκρισης, υποστηρίζοντας ότι οι ορκωτοί της Ασίας «οι οποίοι φέρονται ως δήθεν εξαπατηθέντες από τα πλαστά -γιατί το κατηγορητήριο έλεγε ότι τα πλαστά έγιναν για να εξαπατηθούν οι ορκωτοί της Ασίας- είναι οι ίδιοι οι ορκωτοί, οι οποίοι έλεγχαν τις ενδιάμεσες εταιρείες, οι οποίες έκαναν εικονικές πωλήσεις, εικονικά τιμολόγια, εικονικά προϊόντα.

    Όταν ο ίδιος ο ορκωτός ελέγχει και περνούν από τα μάτια του εικονικές πωλήσεις, εικονικά τιμολόγια, εικονικά προϊόντα, είναι δυνατόν να πρέπει να εξαπατηθεί για να του δείξει ότι μία εικονική πώληση δεν πάει ταμείο και δεν παράγει ταμείο; Αντίκειται στην κοινή λογική… Άρα λοιπόν, η έννοια της πλαστογραφίας έγινε κατά απαίτηση των ορκωτών ξεκάθαρα, πέραν πάσης αμφιβολίας, με μοναδικό σκοπό την κάλυψη της θέσης των ορκωτών και την εξασφάλιση της θέσης τους, σε πιθανό έλεγχο που θα γινόταν στην Ασία».

    Κατά τον κύριο Ροδουσάκη, το πιο σημαντικό σημείο που αναδείχθηκε από την αγόρευση του όλα τα πλαστά έγγραφα έχουν αποσταλεί στου ορκωτούς μετά από τις δημοσιεύσεις των οικονομικών καταστάσεων. «Συνεπώς δεν συνδέονται αιτιωδώς, ούτε αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων…», εξήγησε στη συνέχεια.

    «Ερωτηματικά γύρω από την κατηγορία της χειραγώγησης»

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ροδουσάκη, ερωτηματικά υπάρχουν γύρω και από την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς. «Πρέπει να τραβηχτεί μία διαχωριστική γραμμή: Άλλο είναι το όφελος που προκύπτει και άλλο το παράνομο κέρδος. Όταν μου λες ότι είχα παράνομο όφελος από τη χειραγώγηση, πρέπει να μου ποσοτικοποιήσεις στην αξία της μετοχής πόση χειραγώγηση χωράει» ανέφερε και στη συνέχεια εξήγησε ότι ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε η Price και γενικά αυτό δε μπορεί να προσδιοριστεί.

    Παράλληλα, ο κ. Ροδουσάκης χαρακτήρισε απόλυτα αναξιόπιστη την έκθεση της Price, η οποία λειτούργησε κατ’ εντολή της προσωρινής διοίκησης λαμβάνοντας εισαγγελικό ρόλο, αναφερόμενος και στο πρόσωπο του κ. Δοντά.

    Ο συνήγορος του Δημήτρη Κουτσολιούτσο είπε ότι «Η υπεράσπιση αυτό το αιτιολόγησε ως εξής: όταν έρχεται μία δικαστική απόφαση, που σου ορίζει και σου οριοθετεί τον έλεγχο που πρέπει να κάνεις κι εσύ ως ελέγκτρια εταιρεία γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, σημαίνει ότι από κάπου αντλείς νομιμοποίηση για να παραβιάζεις τη δικαστική απόφαση. Ας μας πει από πού την αντλεί. Γιατί η Price θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου;»

    «Η προσωρινή διοίκηση έκλεισε τον όμιλο της Ασίας σε ένα βράδυ»

    Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε και στην Alvarez, η οποία προχώρησε στον έλεγχό της κατ’ εντολή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Την ίδια ώρα, αναφορά έγινε και στη μελέτη της Deloite (άνοιξη του 2018), σύμφωνα με την οποία ο υπο-Όμιλος της Ασίας ήταν κερδοφόρος και μπορεί να παράξει κέρδη. Ωστόσο, υπάρχει και μία δεύτερη μελέτη της Deloitte κατ΄ εντολή της προσωρινής διοίκησης το 2020, η οποία δεν αναιρεί τη μελέτη του 2018, αλλά μιλά για το ποσό που θα ερχόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης.

    «Ο κ. Δοντάς είπε ότι ”η Delotte μας είπε να την κλείσουμε”.  Έκαναν εκκαθάριση στην εταιρεία της Ασίας και την έκλεισαν σε μία νύχτα ”’γιατί ήταν ζημιογόνα”, την ώρα που δεν υπήρχαν οφειλές προς τρίτους, παρά μόνο 1,8 εκατομμύρια. Και πας και την κλείνεις; Γιατί την κλείνεις; Για να εξαφανίσει όλα τα στοιχεία τα οποία δεν ήλεγξε η Price στον έλεγχό της. Απλά είναι τα πράγματα. Εκεί είναι όλη η σκευωρία που έχει παιχτεί», ανέφερε ο κ. Ροδουσάκης και υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί τζίροι που κάνουν allocation στην Ασία είναι μικρότεροι από τα χρήματα τα οποία έχεις πραγματικά πληρώσει και από το κόστος κτήσης εμπορεύματος».

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank ζήτησε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και 3 ακόμα κατηγορουμένων

    Δίκη Folli Follie: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδυτές εκφράζουν τις αντιθέσεις τους με την εισαγγελική πρόταση

    Folli Follie: Νέο αίτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων – Ξεσπούν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ