ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναπάντητα ερωτήματα και αιχμές για πρόσωπα και καταστάσεις με φόντο ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και οικονομικά σκάνδαλα από την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη.
Εικόνες από τις χρυσές εποχής της Folli Follie, το άνοιγμα του πρώτου μαγαζιού στη Σόλωνος, τις σπουδαίες επενδύσεις έως και την πτώση της αυτοκρατορίας του fashion με μία εξυγίανση που δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα από τη νέα προσωρινή διοίκηση, πρωταγωνιστούσαν στις αφηγήσεις των 3 βασικών κατηγορουμένων.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και το όραμα του Made in Greece
Έχοντας ζήσει για περίπου 25 χρόνια στο εξωτερικό, η οικογένεια Κουτσολιούτσου επέστρεψε στην Ελλάδα «λόγω της αγάπης της για τη χώρα», όπως δήλωσε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Η κα. Κουτσολιούτσου κατά τη διάρκεια της απολογίας της είπε ότι παρότρυνε τον σύζυγό της, Δημήτρη Κουτσολιούτσο να φύγει από την οικογενειακή επιχείρηση, διακρίνοντας το ταλέντο του στο επιχειρείν, για να φτιάξουν κάτι δικό τους. Έτσι κι έγινε. Η κα. Κουτσολιούτσου έκανε κι αυτή με τη σειρά της μία αναδρομή στο παρελθόν μιλώντας για τα βραχιολάκια που έφτιαχνε και τα αντέγραψε μέχρι και η Hermes.
«Ξεκίνησα να φτιάχνω βραχιολάκια με δέρματα, που τα χάριζα στις φίλες μου. Στη συνέχεια λόγω της επιτυχίας που είχαν τα μιμήθηκαν και από την Hermes», είπε και εξήγησε ότι επέλεξαν ως χρώμα της εταιρείας το πορτοκαλί, που συμβολίζει την αειφορία, ενώ το όνομα προήλθε από ένα ζευγάρι φίλων Ιταλών που τους έβλεπαν να τρέχουν και τους αποκάλεσαν Folli Follie.
Απ’ την άλλη, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ως δαιμόνιος επιχειρηματίας οραματίστηκε το Made in Greece στις ασιατικές χώρες. «Ήθελα να φτιάξω ευρωπαϊκό προϊόν στην Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ είχε βιομηχανική παραγωγή. Ήμουν ο μόνος Έλληνας με παραγωγή ρολογιών σε μεγάλη κλίμακα. Είχαμε φτάσει στην παραγωγή 7-8 εκατομμυρίων ρολογιών στην Ασία», είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας του και πρόσθεσε «Το όνειρό μου. Το όραμά μου. Πίστευα ότι η οικονομία της Ελλάδας ήταν μία σταγόνα στο παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα σε 11 χρόνια η ιδέα μας πέτυχε. Κερδίσαμε διεθνώς την αναγνωσιμότητα. Δημιουργήσαμε μία εταιρεία κολοσσό με μεγάλες προοπτικές […] Ήθελα να γίνω γνωστός. Το πρώτο μας γραφείο άνοιξε το 1998 στο Χονγκ Κονγκ, που είναι η ‘’Νέα Υόρκη’’ της Ασίας. [..] Πάντα πουλάγαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες μας είχαν θέμα τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τις Σπέτσες. Σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια εταιρεία που να δίνει προβάδισμα στην Ελλάδα στις αγορές», είπε.
«Έβλεπα τεράστιες προοπτικές στη Folli Follie»
Στο ίδιο σκεπτικό κινείτο και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος έβλεπε τεράστιες προοπτικές στη Folli Follie, αλλά ο «αυταρχικός» και «εγωκεντρικός» πατέρας του, δεν του άφηνε πολλά περιθώρια, καθώς αυτό που επικρατούσε στη Folli Follie είναι «ενός ανδρός αρχή».
«Έβλεπα τεράστιες προοπτικές στη Folli Follie. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Έδωσα όλη μου την ενέργεια στην εταιρεία […] Με αυτή την προσπάθεια αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή και με οίκους του εξωτερικού. Όλη η εμπειρία και η τεχνογνωσία ήταν κάτι καθημερινό, που με γέμιζε εμπειρίες και γνώσεις», διηγήθηκε ο κ. Κουτσολιούτσος, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για την απογοήτευσή του.
«Ήθελα να προσφέρω στη FF, αλλά δεν είχα περιθώριο. Συμμετείχα σε συναντήσεις και αυτό που θα σας πω είναι με πόνο καρδιάς. Δε με άφηναν να τελειώσω τη φράση μου! Έλεγα ότι δε βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον να συμμετέχει στην ανάπτυξη του brand».
Η ημέρα της «αποκάλυψης»
«Από 4 Μαΐου 2018 όλοι κοιτούσαν τον όμιλο με άλλο μάτι», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Η «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων του υπο-Ομίλου της Ασίας, που αποκαλύφθηκε μέσω της έκθεσης της QCM στις 4 Μαΐου του 2018 ήταν η αρχή του τέλους για την επιτυχημένη πορεία της μετοχής της Folli Follie, με αποκορύφωμα την αναστολή της διαπραγμάτευσής της και τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι την ημέρα της αποκάλυψης του σκανδάλου η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με βουτιά -30%.
Ωστόσο, η ωραιοποίηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων δεν ήταν κάτι άγνωστο για τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο να δηλώνει ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης και ο Tonio Law ήταν εκείνοι που του είπαν ότι έπρεπε να γίνει αύξηση τζίρου και προχώρησαν στην «ωραιοποίησή» του.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της απολογίας του, δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες που αν και ήταν ιδιοκτησία του ομίλου, παρ’ όλο που δεν ήταν ενοποιημένες με τον όμιλο της Ασίας, τα έσοδά τους τα «πρόσθεταν» εικονικά στις ενοποιημένες καταστάσεις, «πειράζοντας» με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Έτσι, πραγματοποιείτο η «ωραιοποίηση», με την απόκλιση από τα πραγματικά μεγέθη να είναι κατά μέσο όρο από 9 – 12%.
Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κι εκείνος γνώριζε ότι υπήρχαν λογιστικές παρατυπίες, αγνοώντας μέχρι σήμερα τον λόγο για τον οποίο έγιναν. Ο πατέρας του τού είχε μιλήσει για την «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων από το 2009. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους χρήσης 2008, δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικά. Ο πατέρας του θεωρούσε ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Τότε, έλαβε ένα email από τον εκλιπόντα Περιφερειακό διευθυντή της Folli Follie Ασίας, ο οποίος του ανέφερε ότι η «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων θα ήταν παροδική και θα άγγιζε περίπου το 5-10%. «Αυτό θα γινόταν περιστασιακά. Απάντησα με την πίεση που δέχθηκα. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο 2015. Έλαβα πάλι ένα email από τον Tonio. Tότε ανακάλυψα ότι αυτό συνεχίστηκε», είπε, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι τότε ήταν που ήρθε σε μεγάλη ρήξη με τον πατέρα του.
Η ρήξη ανάμεσα σε πατέρα και γιο
Η «ωραιοποίηση» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που δεν ήταν και τόσο παροδική εν τέλει έφερε ρήξη στη σχέση πατέρα και γιου, με τον δεύτερο να μη μιλάει στον πατέρα του για δύο μήνες.
«Έγινε μεγάλη οικογενειακή φασαρία. Του είπα ”Τζώρτζη, μου πρότειναν κάτι και το έκανα…” και μου απάντησε ”Δεν περίμενα ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο”. Ο γιος μου δε μου μιλούσε για δύο μήνες. Η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα και όπως μου έλεγε και ο Τonio Law μέχρι το 2020 θα σταματούσε σταδιακά να γίνεται η ωραιοποίηση. Να πούμε ότι ήταν η ματαιοδοξία μου; Το όραμά μου; Ακόμα και μέσα στην κρίση, αντί να κλείσω μαγαζιά άνοιξα καινούρια».
Έξαλλη με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο έγινε και η σύζυγός του, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η κα. Καίτη Κουτσολιούτσου, που είχε λάβει τιμητικά τη θέση της αντιπροέδρου στο ΔΣ της εταιρείας, ενημερώθηκε περί ωραιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
«Αυτή την ιστορία την έμαθα τα τελευταία δύο χρόνια στα δικαστήρια», ισχυρίστηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι έμαθε για τα πλαστά τραπεζικά έγγραφα από την έκθεση της Alvarez.
Η συγγνώμη προς τα στελέχη και τους μικροεπενδυτές
«Συγγνώμη στα στελέχη που κάθονται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Με τα θηριώδη πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους καταδίκασε σε ‘’θάνατο’’. Στην εταιρεία υπέβαλε πρόστιμο 600 χιλιάδες ευρώ, άρα οι άλλοι έπρεπε να έχουν μικρότερο πρόστιμο από την εταιρεία», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος,
«Αντί να παίρνω, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, εγώ αγόραζα μετοχές, δεν πουλούσα. Όλοι οι κόποι μου, 40 ετών έφυγαν από το 2018 έως σήμερα. Δεν χρωστάω σε κανέναν. Με κατηγορούν ότι ήταν όλα ψεύτικα, ενώ ήταν όλα αληθινά. Αισθάνομαι άσχημα για τα στελέχη και τους μικρούς επενδυτές. Τα μεγάλα funds μέτοχοι της εταιρείας ήταν όλοι κερδισμένοι. Δεν έχω χρήματα, αλλά δεν έχω και χρέη», ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Θα κάνω αίτηση να αποζημιωθούν όλοι οι μέτοχοι
«Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να ζημιώσω τους μετόχους της εταιρείας. Θέλαμε να τους φέρουμε υπεραξία. Αισθάνομαι πραγματικά άσχημα. Πάλεψα για την επόμενη ημέρα της εταιρείας μέχρι τέλους», υποστήριξε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως και συνέχισε:
«Έχω έναν προσωπικό λογαριασμό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένος. Είναι ο λογαριασμός της προσωπικής μου μισθοδοσίας. Έχει δεσμευμένα 4,1 εκατομμύρια. Θα κάνω αίτηση να αποζημιωθούν όλοι οι μέτοχοι. Όχι μόνο όσοι παρευρίσκονται στο ποινικό δικαστήριο αλλά και οι άλλοι που ήταν στο αστικό».
Καίτη Κουτσολιούτσου: «Λυπούμαι σαν μητέρα που φέραμε τον γιο μας σε αυτή την κατάσταση»
Η κυρία Κουτσολιούτσου φανερά αγχωμένη και αμήχανη κατά τη διάρκεια της απολογίας της, εξέφρασε τη λύπη της για τον γιο της, που βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση λόγω των γονιών του. «Ο γιος μου είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος. Λυπούμαι σαν μητέρα που τον φέραμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν του αξίζουν όλα αυτά», είπε και πρόσθεσε «Ο γιος μας προσπαθούσε πάντα να είναι στο πνεύμα το δικό μας. Ο πατέρας του είναι άτομο εγωκεντρικό. Δε μπορώ να του επιβληθώ. Μέχρι σήμερα υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ μας».
Ψάχνοντας τον… «ένοχο»
Τι έγινε εν τέλει με την ωραιοποίηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων; Και ποιος είναι ο πραγματικός «ένοχος»; Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μέχρι και σήμερα δηλώνει άγνοια. Ενίοτε θεωρούν ότι για όλα φταίνε οι ορκωτοί της Ασίας, ο Ιωάννης Μπεγιέτης, ο εκλιπών Tonio Law. Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αμφισβητεί τα νούμερα των εκθέσεων και τις ελεγκτικές εταιρείες, χαρακτηρίζοντας τις εκθέσεις τους «αποτυχημένες», με τον έλεγχό τους να είναι επιφανειακός και να έχει βασιστεί σε μεγέθη που είχαν γίνει γνωστά μέσω παλαιότερων συνεντεύξεων. Από την άλλη, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δήλωσε ότι ο έλεγχος για την Ασία δεν έγινε εις βάθος κι ούτε ήταν εξονυχιστικός.
Δεδομένου ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τον υπο-Όμιλο της Ασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν από την έδρα την κλήτευση υπαλλήλων του λογιστηρίου, αλλά και των ορκωτών της Ασίας, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την έδρα, αλλά όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η κλήτευση αυτών θα μπορούσε να γίνει στο στάδιο της ανάκρισης.
Άλλοτε, η οικογένεια στρέφει τα πυρά την ενάντια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στη νέα διοίκηση, στα media. Ωστόσο, τα αναπάντητα ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα ακόμα και τώρα που έχουν απολογηθεί οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι.
Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται στις 16 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με την απολογία των υπολοίπων κατηγορουμένων.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: Αυτή την ιστορία την έμαθα στα δικαστήρια
Οι Κουτσολιούτσοι πρέπει να απαντήσουν, αντί να εξοργίζονται – Άρθρο παρέμβαση
Άρθρο παρέμβαση: Πραγματικά θέλω να κλάψω – Ο «πολύς» Τζώρτζης και η Καίτη ζουν με την βοήθεια φίλων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα