ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Νέες καταθέσεις μαρτύρων αποδείξεως έρχονται να φέρουν στο φως περαιτέρω στοιχεία στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie, η οποία συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείων Κακουργημάτων Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της δικάσιμου της 7ης Μαρτίου, τρεις νέοι μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ των ορκωτών λογιστών κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και κας Χρυσούλας Τσακαλογιάννη, καταδεικνύοντας ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο τη διοίκηση του Ομίλου και του υπο-ομίλου.
«Η διοίκηση καθησύχασε τους ορκωτούς»
Την προσωπική του ματιά για την υπόθεση κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Ιακωβίδης, συνταξιούχος ορκωτός λογιστής, ο οποίος βοηθούσε επικουρικά την ομάδα των 8-10 ατόμων της εταιρείας του κ. Γιώργου Βαρθαλίτη, που ασχολείτο με τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε πρωτίστως στην τιμιότητα και την άψογη επαγγελματικότητα των ορκωτών λογιστών κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και κας Χρυσούλας Τσακαλογιάννη, τους οποίους γνωρίζει 40 και 25 χρόνια αντιστοίχως.
Στη συνέχεια, ο κ. Ιακωβίδης μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ ορκωτών και ομίλου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η συνεργασία αυτών. Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, ο κ. Βαρθαλίτης επιλέχθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία, κατόπιν αποστολής βιογραφικού σημειώματος. Τόσο ο κ. Βαρθαλίτης όσο και μετέπειτα η κα. Τσακαλογιάννη σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη ήταν αρχικά ευχαριστημένοι με τη συνεργασία τους.
Στη συνέχεια, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και κυκλοφόρησε το πρώτο δημοσίευμα περί αυτού, ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι ορκωτοί αναστατώθηκαν και δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι μία εταιρεία όπως η Folli Follie είχε αναξιόπιστα στοιχεία. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας ενώπιον του δικαστηρίου, οι ορκωτοί απευθύνθηκαν στη διοίκηση του ομίλου ζητώντας εξηγήσεις με τη διοίκηση να τους καθησυχάζει, διαβεβαιώνοντάς τους ότι πρόκειται για παραπλανητικά δημοσιεύματα.
Γιατί ο ορκωτός ανακάλεσε την έκθεση του 2017
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της προέδρου του δικαστηρίου, ο κ. Ιακωβίδης δήλωσε ότι ο κ. Βαρθαλίτης συνεργαζόταν κυρίως με τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Σε συνέχεια των φερόμενων “παραπλανητικών δημοσιευμάτων”, ο κ. Βαρθαλίτης ζήτησε από τη διοίκηση να του παρέχει αντίγραφα λογαριασμών όλων των εταιρειών του ομίλου μέχρι τις 31/3/2018 για να δει τα ταμειακά διαθέσιμα υπόλοιπα. Τότε, ο κ. Βαρθαλίτης έλαβε τα στοιχεία για όλες τις εταιρείες πλην της Ασίας.
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, όταν ο κ. Βαρθαλίτης επικοινώνησε με τη διοίκηση, δεν έλαβε ξεκάθαρες απαντήσεις, γεγονός που τον οδήγησε στην ανάκληση της έκθεσης ελέγχου του για το 2017, “ριψοκινδυνεύοντας να δεχθεί τις όποιες συνέπειες σε περίπτωση που υπήρχαν τα διαθέσιμα”.
Ακολούθως, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα, αν ο ορκωτός έπρεπε να ζητήσει τα ταμειακά διαθέσιμα όταν υπέγραψε την έκθεσή του το 2017. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, κάνοντας μνεία στην επιβεβαίωση που είχαν λάβει οι ορκωτοί στην Ελλάδα από τον ορκωτό της Ασίας μέσω ερωτηματολογίου ότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ένδειξης, που θα του προκαλούσε επιφύλαξη, ο ορκωτός θα ζητούσε επιπλέον στοιχεία.
Αναφορικά με την έκθεση για το έτος χρήσης 2017, ο κ. Ιακωβίδης υποστήριξε ότι ο κ. Βαρθαλίτης πριν εκδώσει την έκθεσή του, είχε λάβει απαντήσεις μέσω του ερωτηματολογίου.
“Τις πταίει;”
Εύλογα, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κ. Ιακωβίδη, αν ο κ. Βαρθαλίτης είχε καταλήξει στο ποιος φταίει για την υπόθεση. Ο μάρτυρας απάντησε «Η διοίκηση του υπο-Ομίλου Ασίας: ο πρόεδρος, ο διευθύνοντας σύμβουλος, ο οικονομικός διευθυντής», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη και τον προϊστάμενο του λογιστηρίου του υπο-ομίλου. «Θεωρούσαν ότι εξαιτίας αυτών είναι μπλεγμένοι», είπε ο μάρτυρας.
Αργότερα, ο κ. Ιακωβίδης σχολίασε πως ο κ. Βαρθαλίτης προσπάθησε να μιλήσει με τους ελεγκτές της Ασίας, αλλά δεν τα κατάφερε.
«Ο Γιώργος Βαρθαλίτης είναι έντιμος»
Ως έναν έντιμο οικογενειάρχη και πατέρα δύο παιδιών, χαρακτήρισε ο μάρτυρας τον κ. Βαρθαλίτη, σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι το καθαρό κέρδος της ελεγκτικής εταιρείας από τις 200.000 ευρώ ετησίως που λάμβανε από τη Folli Follie, ανερχόταν στις 20.000 – 30.000 ευρώ (σ.σ. αφαιρουμένων φόρων, κόστος εργαζομένων κ.λπ.), ποσό αμελητέο σε σχέση με τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος της ελεγκτικής εταιρείας του κ. Βαρθαλίτη. Συνεπώς, «ο κ. Βαρθαλίτης δε θα ρίσκαρε», γι’ αυτό το ποσό.
Ο μάρτυρας είπε ότι ο κ. Βαρθαλίτης μετά το συμβάν του σκανδάλου, αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί.
«Οι ορκωτοί της Ασίας εξαφανίστηκαν»
Η εισαγγελέας του δικαστηρίου απηύθυνε κι εκείνη με τη σειρά της ερωτήσεις προς τον κ. Ιακωβίδη.
«Σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, ο ορκωτός ελεγκτής δεν έπρεπε να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία;», ρώτησε η εισαγγελέας.
«Έχει πρόσβαση, εφόσον το ζητήσει», απάντησε ο μάρτυρας, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι οι ορκωτοί της Ασίας εξαφανίστηκαν, όταν ο κ. Βαρθαλίτης ζητούσε στοιχεία.
Από την πολιτική αγωγή, ο δικηγόρος των επενδυτών ρώτησε μεταξύ άλλων τον μάρτυρα αν έπρεπε να υπάρχουν επιβεβαιωτικές επιστολές για τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο κ. Ιακωβίδης απάντησε ότι τα τραπεζικά διαθέσιμα δεν αμφισβητούνται και σε περίπτωση κάποιου ελέγχου από την ΕΛΤΕ, η ΕΛΤΕ θα κοιτάξει το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις σε αυτό, αλλά και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ωστόσο, μπορεί να ζητήσει και τα τεκμήρια, ενώ τα έγγραφα που θα δοθούν στην ΕΛΤΕ θα είναι στην αγγλική γλώσσα.
«Ο Βαρθαλίτης έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε»
Εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δικηγόρος ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει τι προσάπτει η ΕΛΤΕ στον κ. Βαρθαλίτη και αν συμφωνεί. Ο κ. Ιακωβίδης απάντησε ότι αυτό που προσάπτει η ΕΛΤΕ στον ορκωτό είναι «σε γενικές γραμμές αμέλεια» (σ.σ. εδώ ο δικηγόρος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαφώνησε). «Θεωρώ ότι ο κ. Βαρθαλίτης έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε», είπε ο κ. Ιακωβίδης, λέγοντας στη συνέχεια ότι τα στοιχεία του ελέγχου ήταν επαρκή και αν υπήρχαν αμφιβολίες, οι ορκωτοί θα ζητούσαν περαιτέρω στοιχεία.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα ποια είναι η απαιτούμενη διάρκεια κατάρτισης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Ο κ. Ιακωβίδης απάντησε ότι χρειάζονται περίπου 1,5 – 2 μήνες, ενώ για τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου αλλά και της μητρικής, οι ελεγκτές χρειάζονται συνολικά 5-6 μήνες.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών, ο μάρτυρας δήλωσε σχετικά με το ποσό της συνολικής αμοιβής της εταιρείας του κ. Βαρθαλίτη από τη Folli Follie, ότι το ποσό των 200.000 ευρώ αφορούσε στον πρωτογενή έλεγχο και τον έλεγχο των ενοποιημένων καταστάσεων. Σχολίασε δε, ότι δεν είχαν εντοπίσει προβλήματα τεκμηρίωσης.
Επιπλέον, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο κ. Βαρθαλίτης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ορκωτούς της Ασίας, τόσο τηλεφωνικά όσο και γραπτά, με τις προσπάθειές του να πέφτουν στο κενό.
Ποιοι υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις ενοποιούνται;
Νέα ερωτήματα έθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου στον μάρτυρα, τα οποία είχαν να κάνουν κυρίως με το ζήτημα της υπογραφής των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.
«Ποιοι υπογράφουν τις καταστάσεις όταν ενοποιούνται;», ρώτησε η πρόεδρος τον κ. Ιακωβίδη, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οικονομικός διευθυντής, υπάλληλος λογιστηρίου και μέλη του ΔΣ», ενώ δε γνώριζε αν υπέγραφε και η κα. Καίτη Κουτσολιούτσου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια εξέτασης μαρτύρων σε προηγούμενη δικάσιμο, η κα. Καίτη Κουτσολιούτσου δεν είχε σχέση με τα οικονομικά, αλλά με τον τομέα του fashion.
Στην ερώτηση της προέδρου, τι θα γινόταν αν ο κ. Βαρθαλίτης έβρισκε κατά τη διάρκεια ελέγχου του κάτι που δεν του άρεσε και το έλεγε στον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο μάρτυρας απάντησε ότι με βάση τη συνεργασία που είχαν θα έπαιρνε διευκρινίσεις με το τι επικρατεί στην αγορά.
«Οι ορκωτοί δεν είχαν μιλήσει ούτε μία φορά με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για θέματα της Ασίας»
Στη συνέχεια, η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου απηύθυνε με τη σειρά της τα δικά της ερωτήματα προς τον μάρτυρα υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών.
«Σας έχουν πει οι ορκωτοί ότι μίλησαν έστω μία φορά με τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για όποια απορία με θέματα του υπο-ομίλου της Ασίας;», ρώτησε η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
«Όχι, δεν έχουν μιλήσει», απάντησε ο μάρτυρας.
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της δικηγόρου, ο μάρτυρας είπε ότι ο ορκωτός της Ασίας δεν υπάρχει περίπτωση να λαμβάνει έγγραφα, όπως για παράδειγμα τραπεζικά extraits, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ταμειακών διαθέσιμων, αν μία εταιρεία ενοποιείται με άλλες εταιρείες ή και ακόμα αν έχουν περάσει χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Συλλήβδην, η δικηγόρος αναφέρθηκε στη σταδιακή και ομαλή αύξηση του τζίρου και των κερδών του υπο-ομίλου της Ασίας. Επικαλούμενη τα στοιχεία της σελίδας 23 της έκθεσης της PWC, η συνήγορος του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ανέφερε ότι το 2007 η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας άγγιζε τα 949,9 εκατομμύρια ευρώ, παρατηρώντας ότι τα έτη 2008 και 2015 ανέβαιναν τα κέρδη και έπεφτε η κεφαλαιοποίηση, ενώ κατά τα έτη 2010, 2011 και 2014 συνέβαινε το αντίστροφο.
«Η κατάσταση του ομίλου στην Ελλάδα ευνοείται από τα ανθηρά οικονομικά της Ασίας;», ρώτησε η δικηγόρος, με τον μάρτυρα να δηλώνει ότι δεν ξέρει την απάντηση στο εν λόγω ερώτημα. Η δικηγόρος ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις της θέτοντας την ακόλουθη ερώτηση: «Όταν εντοπίζονται παρατυπίες, μπορεί ο ορκωτός να υπολογίσει τα κέρδη της εταιρείας, αν διαθέτει τα εικονικά και τα αληθινά στοιχεία;», με τον μάρτυρα να απαντά ότι μπορεί αν έχει τα «κανονικά νούμερα».
«Υπήρχαν πράγματα που δε μπορούσαν να ελέγξουν στην Ασία»
Ως μάρτυρες υπεράσπισης της κ. Χρυσούλας Τσακαλογιάννη κατέθεσαν ο αδερφός της,κ. Χρήστος Τσακαλογιάννης και η επιστήθια φίλη της από τα φοιτητικά της χρόνια κ. Λουκία Μαντζώρου.
Ο κ. Χρήστος Τσακαλογιάννης, διευθυντικό στέλεχος στον ΟΛΠ, με γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι η αδερφή του ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη όταν εντάχθηκε στην ομάδα της εταιρείας του κ. Βαρθαλίτη που ασχολούταν με τα ζητήματα μίας τόσο μεγάλης εταιρείας όσο η Folli Follie, καθώς ήταν για εκείνη ένα καλό επαγγελματικό βήμα.
Αναφορικά με τις απολαβές της, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήταν σχετικά ικανοποιημένη, αν και οι ώρες απασχόλησής της ήταν πολλές. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν η κα. Τσακαλογιάννη είδε το πρώτο δημοσίευμα για το σκάνδαλο της εταιρείας, δεν πίστευε ότι ήταν αλήθεια και του έλεγε ότι «ίσως είναι παιχνίδια χρηματιστηριακών funds και είχε τη διαβεβαίωση της διοίκησης πως δεν υπήρχε κάτι μεμπτό».
Όταν τα δημοσιεύματα άρχισαν να πληθαίνουν και δημιουργήθηκαν προβλήματα, η κα. Τσακαλογιάννη απομακρύνθηκε από την εταιρεία, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι κατά την άποψη της αδερφής του, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την Ασία, όπου υπήρχαν πράγματα που δε μπορούσαν να ελέγξουν οι ορκωτοί της μητρικής εταιρείας.
Επιπροσθέτως, ο μάρτυρας ανέφερε ότι για την κατάσταση έφταιγε η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της αδερφής του, ενώ αργότερα διακόπηκαν οι σχέσεις μεταξύ της κας Τσακαλογιάννη και της εταιρείας, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.
«Ο Βαρθαλίτης και η Τσακαλογιάννη είχαν καλό όνομα στον χώρο»
Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της αδερφής του, ο κ. Τσακαλογιάννης είπε ότι η κα. Τσακαλογιάννη πλέον εργάζεται επικουρικά σε λογιστικά γραφεία παρέχοντας τις υπηρεσίες της, προσπαθεί να αποπληρώσει ένα στεγαστικό δάνειο και δεν έχει ψυχική ηρεμία, λόγω της όλης κατάστασης. Όπως τόνισε ο μάρτυρας, η αδερφή του δεν είχε υπέρμετρο όφελος και κέρδος για την εργασία της στη Folli Follie.
Την ίδια ώρα, ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως ανέφερε ότι ο ιθύνων νους, που είχε και τη διοίκηση της εταιρείας ήταν ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος λάμβανε τις αποφάσεις, ενώ στη διοίκηση συμμετείχε και ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ως διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο της Ελλάδας.
Επιπρόσθετα, απαντώντας στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κας Τσακαλογιάννη, ο αδερφός της εξήγησε ότι εκείνη και ο κ. Βαρθαλίτης είχαν καλό όνομα στον χώρο και παλαιότερα είχαν συνεργαστεί με πολλές άλλες ισηγμένες εταιρείες.
Αντίστοιχη με την κατάθεση του κ. Τσακαλογιάννη ήταν και η κατάθεση της κας Λουκίας Μαντζώρου, η οποία εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας λογιστικές υπηρεσίες σε κατασκευαστική εταιρεία. Η κα Μαντζώρου είναι επιστήθια φίλη της κας Τσακαλογιάννη και γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου σπούδασαν διοίκηση επιχειρήσεων.
Η κα Μαντζώρου με τη σειρά της ανέφερε ότι η κα Τσακαλογιάννη ήταν ανήσυχη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και περίμενε απαντήσεις από τη διοίκηση. Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι τόσο η κα. Τσακαλογιάννη όσο και ο κ. Βαρθαλίτης δεν έλαβαν τις απαντήσεις που ζητούσαν.
Στην ερώτηση ποιος φταίει για το σκάνδαλο, η μάρτυρας απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι δε φταίνε οι ορκωτοί της θυγατρικής, αλλά η διοίκηση της Ασίας.
Η δίκη της Folli Follie θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 13 Μαρτίου, όπου θα κλείσει ο κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων αποδείξεως με την κατάθεση της ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ενώ θα ακολουθήσει η απολογία του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie: Όλοι εναντίον των Κουτσολιούτσων στο δικαστήριο – Νέες αποκαλύψεις από μάρτυρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι 100 εταιρείες, ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου με την υψηλότερη χρηματοδότηση (λίστα)
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας