ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Στιγμές από τις χρυσές δεκαετίες της Folli Follie μέχρι το ξέσπασμα του μεγαλύτερου επιχειρηματικού και οικονομικού σκανδάλου από την περίοδο της μεταπολίτευσης, που οδήγησε σε βουτιά το Χρηματιστήριο, ήρθαν στο φως τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες μέσω της πολυαναμενόμενης απολογίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η πολύκροτη δίκη της Folli Follie που πέρασε από σαράντα κύματα έχει μπει στην τελική της ευθεία, με τους κατηγορούμενους να απολογούνται για τα σοβαρά αδικήματα που τους καταλογίζονται.
Πρώτος ξεκίνησε την απολογία του, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος ο οποίος αν και υποστήριζε ότι «Ήρθα να πω την αλήθεια μου και να την κρίνετε», άφησε αιχμές και αναπάντητα ερωτήματα.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος «έσπασε τη σιωπή του» ξεκινώντας τη διήγησή του από το πώς δημιούργησε τη Folli Follie, έτοιμος να μιλήσει για όλους και για όλα, ρίχνοντας αρχικά τα βέλη του με προκλητικό τρόπο στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας μερίδα του Τύπου για τον υποτιθέμενο «αυτοεγκλεισμό» του στην οικία του.
Όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον την απολογία του «εκθρονισμένου» κροίσου του fashion, ο οποίος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Οι «χρυσές» δουλειές του αυταρχικού «ηγέτη» στην Ασία
«Ήθελα να φτιάξω ευρωπαϊκό προϊόν στην Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ είχε βιομηχανική παραγωγή. Ήμουν ο μόνος Έλληνας με παραγωγή ρολογιών σε μεγάλη κλίμακα. Είχαμε φτάσει στην παραγωγή 7-8 εκατομμυρίων ρολογιών στην Ασία», είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας του για το όραμα του «Made in Greece».
«Το όνειρό μου. Το όραμά μου. Πίστευα ότι η οικονομία της Ελλάδας ήταν μία σταγόνα στο παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα σε 11 χρόνια η ιδέα μας πέτυχε. Κερδίσαμε διεθνώς την αναγνωσιμότητα. Δημιουργήσαμε μία εταιρεία κολοσσό με μεγάλες προοπτικές…», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Ήθελα να γίνω γνωστός. Το πρώτο μας γραφείο άνοιξε το 1998 στο Χονγκ Κονγκ, που είναι η ‘’Νέα Υόρκη’’ της Ασίας. [..] Πάντα πουλάγαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες μας είχαν θέμα τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τις Σπέτσες. Σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια εταιρεία που να δίνει προβάδισμα στην Ελλάδα στις αγορές», είπε.
«Η μεγαλύτερη επένδυση ήταν η άυλη επένδυση. Η επικοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος είναι ενοχλημένος, από όλα όσα ακούει μέσω της έκθεσης της QCM περί «ανύπαρκτων εταιρειών και ψεύτικους ομίλους».
Δηλώνοντας ότι πάντα ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αυταρχικό, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος υποστήριξε ότι όταν ενημέρωσε τον γιο του το 2015 για τις «ωραιοποιημένες» οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, εκείνος αντέδρασε αρνητικά απέναντί του:
«Έγινε μεγάλη οικογενειακή φασαρία. Του είπα ”Τζώρτζη, μου πρότειναν κάτι και το έκανα…” και μου απάντησε ”Δεν περίμενα ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο”. Ο γιος μου δε μου μιλούσε για δύο μήνες. Η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα και όπως μου έλεγε και ο Τonio Law μέχρι το 2020 θα σταματούσε σταδιακά να γίνεται η ωραιοποίηση. Να πούμε ότι ήταν η ματαιοδοξία μου; Το όραμά μου; Ακόμα και μέσα στην κρίση, αντί να κλείσω μαγαζιά άνοιξα καινούρια».
Έξαλλη με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο έγινε και η σύζυγός του, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η κα. Καίτη Κουτσολιούτσου, που είχε λάβει τιμητικά τη θέση της αντιπροέδρου στο ΔΣ της εταιρείας, ενημερώθηκε περί ωραιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Και αν νομίζετε ότι κάπου εδώ όλα πήραν μία τροπή, σφάλλετε.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος απέρριψε μία προς μία τις κατηγορίες, που βαραίνουν το πρόσωπό του, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους.
Η «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων
Ως υπαίτιους για την ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατέδειξε τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Folli Follie Ασίας, Ιωάννη Μπεγιέτη και τον εκλιπόντα Περιφερειακό διευθυντή της, Tonio Law.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσολιούτσος, ο Μπεγιέτης και ο Law ήταν εκείνοι που του είπαν ότι έπρεπε να γίνει αύξηση τζίρου και προχώρησαν στην «ωραιοποίησή» του. Ο τρόπος ήταν ο εξής: δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες που αν και ήταν ιδιοκτησία του ομίλου, παρ’ όλο που δεν ήταν ενοποιημένες με τον όμιλο της Ασίας, τα έσοδά τους τα «πρόσθεταν» εικονικά στις ενοποιημένες καταστάσεις, χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον υπο-Όμιλο, «πειράζοντας» με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Αυτό ήταν το «πλάνο» της «ωραιοποίησης».
Αναφέροντας ένα παράδειγμα από τον τζίρο της εταιρείας το 2014, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είπε ότι ο πραγματικός τζίρος της εταιρείας ήταν 550 εκατομμύρια και δήλωσαν ότι ήταν 621 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μία απόκλιση 12% περίπου από τα πραγματικά νούμερα.
«Ο Ιωάννης Μπεγιέτης με τον Tonio Law είχαν καλή σχέση;», ρώτησε η Πρόεδρος τον κατηγορούμενο και εκείνος απάντησε με τη σειρά του:
«Είχαν αναλάβει από κοινού τον όμιλο της Ασίας. Ο Μπεγιέτης έλεγε σε email ‘’Προσέχετε τον Tonio».
Πρόεδρος: «Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM έχετε επικοινωνήσει με τον Ιωάννη Μπεγιέτη;»
Δημήτρης Κουτσολιούτσος: «Τις πρώτες ημέρες είχα μιλήσει μαζί του και είπε ότι είχε σκίσει όλα τα στοιχεία. Δεν ήθελε να πάρει ευθύνη και παραιτήθηκε από τη Folli Follie. Έκτοτε δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του».
Αυτό που τόνισε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ήταν ότι τα ποσά στους λογαριασμούς της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ ήταν υπαρκτά και τις εντολές για τις εικονικές μεταφορές των χρημάτων στο λογαριασμό της Alpha Bank, τις έδινε ο Ιωάννης Μπεγιέτης.
Η συγγνώμη προς τα στελέχη και τους μικροεπενδυτές
«Συγγνώμη στα στελέχη που κάθονται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Με τα θηριώδη πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους καταδίκασε σε ‘’θάνατο’’. Στην εταιρεία υπέβαλε πρόστιμο 600 χιλιάδες ευρώ, άρα οι άλλοι έπρεπε να έχουν μικρότερο πρόστιμο από την εταιρεία», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος,
«Στις 10/5/2018 έβαλα στην εταιρεία 6 εκατομμύρια…», ανέφερε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε ότι η εταιρεία στην Ελλάδα και στην Ασία ήταν υγιής.
«Αντί να παίρνω, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, εγώ αγόραζα μετοχές, δεν πουλούσα. Όλοι οι κόποι μου, 40 ετών έφυγαν από το 2018 έως σήμερα. Δεν χρωστάω σε κανέναν. Με κατηγορούν ότι ήταν όλα ψεύτικα, ενώ ήταν όλα αληθινά. Αισθάνομαι άσχημα για τα στελέχη και τους μικρούς επενδυτές. Τα μεγάλα funds μέτοχοι της εταιρείας ήταν όλοι κερδισμένοι. Δεν έχω χρήματα, αλλά δεν έχω και χρέη», ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες του, τονίζοντας ότι δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. «Τα στελέχη αυτά έφτασαν το μαγαζάκι σε αυτό το ύψος», είπε εξυμνώντας τους συνεργάτες του έναν προς ένα.
Ωστόσο, αν και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος άφησε αιχμές για πρόσωπα που οδήγησαν το όνειρό του σε κατάρρευση και αμφισβήτησε τα «νούμερα» και την «αξιοπιστία» των εκθέσεων, άφησε επίσης και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πώς έφτασε η υπόθεση της Folli Follie να μένει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ερωτήματα που ενδεχομένως να απαντηθούν μέσω των ερωτήσεων της εισαγγελέως και των υπόλοιπων μελών της έδρας, όπως επίσης και των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτική αγωγής.
Η δίκη της Folli Follie θα συνεχιστεί στις 3 Απριλίου 2024.
Διαβάστε επίσης: