• Business

    Δίκη Folli Follie: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδυτές εκφράζουν τις αντιθέσεις τους με την εισαγγελική πρόταση

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Αισίως ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη 28 Μαΐου 2024, οι αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Επενδυτών να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους με την εισαγγελική πρόταση, με βάση την οποία προτείνεται η ενοχή 4 κατηγορουμένων και όχι για όλα τα αδικήματα που αναφέρονται στη δικογραφία.

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Όλοι γνώριζαν»

    Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, δεν συμμερίζονται την εισαγγελική πρόταση που κάνει λόγο για γνώση 4 κατηγορουμένων: των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του Ιωάννη Μπεγιέτη και της Ειρήνης Νιώτη. Υποστήριξαν δε, ότι όλοι γνώριζαν για την «ωραιοποίηση» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και υπήρχε ένας ευρύτερος κύκλος εμπιστοσύνης.

    Την ίδια ώρα, όσον αφορά στην κατηγορία της κατάχρησης της προνομιακής πληροφορίας, οι συνήγοροι υπογράμμισαν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κέρδισε, πουλώντας νωρίτερα τις μετοχές της Dufry.

    Επιπλέον, αυτό που τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΚ είναι ότι η ΕΚ δεν καθυστέρησε και σε εύλογο χρονικό διάστημα, προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, που πυροδοτήθηκε από το δημοσίευμα του QCM.

    Όπως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε αποκλειστικά το mononews από κύκλους της ΕΚ, πριν από την έναρξη της διαδικασίας των αγορεύσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κράτησε την ίδια γραμμή που  ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης και σε ποινικό επίπεδο και σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων ως προς τις ευθύνες των κατηγορουμένων.

    Εκπρόσωποι επενδυτών: Η ζημία των επενδυτών ήρθε από τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις

    Τις αντιθέσεις τους με την εισαγγελική πρόταση εξέθεσαν και οι εκπρόσωποι των 25 επενδυτών, τονίζοντας ότι η ζημία τους προήλθε από τη δημοσίευση των παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων, ενώ από την άλλη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποτίμησε τη βαρύτητα του συμβάντος, μετά τη δημοσίευση του QCM, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων.

    Ειδικότερα, ο κ. Κυριακόπουλος, εκπρόσωπος των επενδυτών εισηγήθηκε την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων προς όλα τα αδικήματα. Δηλαδή, εισηγήθηκε την καταδίκη των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αλλά και των Ιωάννη Μπεγιέτη και Ειρήνης Νιώτη για πλαστογραφία και απάτη, της Καίτης Κουτσολιούτσου, του Γιώργου Βαρθαλίτη, του Φραγκίσκου Γρατσώνη, του Γιώργου Αλαβάνου, του Μανώλη Ζαχαρίου και της Χρυσούλας Τσακαλογιάννη για απάτη, όπως επίσης και των δύο Ασιατών για πλαστογραφία.

    Ο κ. Νίκος Σακκάς που εκπροσωπεί τους περισσότερους επενδυτές στην ποινική δίκη, ζήτησε κι εκείνος την καταδίκη των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, αλλά διαφοροποιήθηκε λίγο από τον κ. Κυριακόπουλο, αναφέροντας ότι για τους Μανώλη Ζαχαρίου, Χρυσούλα Τσακαλογιάννη και Κωνσταντίνο Στελλούδη δεν προκύπτουν στοιχεία γνώσης και ενοχής τους, παρ’ ότι συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στις πράξεις της διόγκωσης και της πλαστογραφίας, αλλά χωρίς να έχουν τη γνώση του τι κάνουν, αλλά και το ότι γίνεται παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων.

    Επιπλέον, ο κ. Σακκάς εισηγήθηκε την απαλλαγή της Καίτης Κουτσολιούτσου λόγω μη αποδείξεως γνώσεως για το αδίκημα της απάτης κατά το μέτρο που αυτή η κατηγορία δεν προκύπτει από την αποδεικτική διαδικασία που περιλάμβανε ένα email το οποίο της κοινοποιήθηκε χωρίς να είναι αποδεικνύεται η ανάγνωσή του ή όχι, γεγονός που δε συνιστά γνώση στο αδίκημα της απάτης. Επίσης, η αναφορά που έκανε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στην απολογία του στην ανακρίτρια τον Δεκέμβριο του 2020 ότι  οι γονείς του τον απείλησαν με αποκλήρωση ενώπιον της Ειρήνης Νιώτη και του Γιάννη Μπεγιέτη, αν δε συναινούσε στη συμμετοχή του και ανοχή της διόγκωσης των οικονομικών στοιχείων στον υπο-Όμιλο της Ασίας, επειδή κατά το άρθρο 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται η απόδειξη της ενοχής με την απολογία/κατάθεση/υπόμνημα άλλου συγκατηγορουμένου του.

    Την ίδια ώρα και οι δύο εκπρόσωποι των επενδυτών στην ποινική δίκη, τόνισαν ότι αναμένουν την πρόταση της εισαγγελέως και την απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα αποδέσμευσης του λογαριασμού του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με σκοπό την αποζημίωση των επενδυτών, ζητώντας εγγράφως την αποδοχή του και την ολική ικανοποίηση των εντολέων τους.

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με τις αγορεύσεις των συνηγόρων του Υπερταμείου, του e-ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΠΥ και της Alpha Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Αρχίζουν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής – Τι αναφέρουν κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Δίκη Folli Follie: Τι πρότεινε η εισαγγελέας για τους κατηγορουμένους

    Folli Follie: Νέο αίτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων – Ξεσπούν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ