ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H ήττα Σκέρτσου, το νέο ράλι της ΓΕΚ, οι νέες business Καραμούζη και η Λιλή Περγαντά, ο Τζαννετάκης και η αλήθεια, τα θλιμμένα μάτια της Τατιάνας και δυο hot QUIZ με δυο προέδρους
Περιεχόμενα
Τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Folli Follie Ασίας, Ιωάννη Μπεγιέτη και τον εκλιπόντα Περιφερειακό διευθυντή της, Tonio Law, κατέδειξε ως ιθύνοντες για την «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων του υπο-Ομίλου, ο ιδρυτής της εταιρείας και βασικός κατηγορούμενος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας της απολογίας του, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024.
Έχοντας πάρει τον χρόνο ανασυγκρότησης που χρειαζόταν, καθώς η παρουσία των νομικών εκπροσώπων της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας στην προηγούμενη δικάσιμο τον αναστάτωσε, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος συνέχισε την απολογία του, μιλώντας αυτή τη φορά για το τι συνέβη στον όμιλο της Ασίας.
«Ο μόνος που αντιπροσωπεύει τι έγινε στην Ασία, είμαι εγώ»
«Ο μόνος που αντιπροσωπεύει τι έγινε στην Ασία, είμαι εγώ», είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, εκφράζοντας τρόπον τινά και ένα παράπονό του.
Με τον Ιωάννη Μπεγιέτη να παραμένει άφαντος, διαμένοντας στο εξωτερικό και να εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του και τον Tonio Law να μη βρίσκεται στη ζωή, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο μόνος που μπορεί να εξηγήσει στο δικαστήριο τι συνέβη στην Ασία. Άλλωστε, σε προηγούμενη δικάσιμο η έδρα απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για την κλήτευση των ορκωτών της Ασίας, αλλά και των υπαλλήλων του εκεί λογιστηρίου, κρίνοντας ότι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περαιτέρω απ’ ό,τι έχει ήδη γνωστοποιηθεί.
«Οι δύο ελεγκτές από το Χονγκ Κονγκ ζητούσαν τα έγγραφα για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου από τις εκεί φορολογικές αρχές. Πιστεύω ότι ήξεραν τα πάντα…», είπε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και πρόσθεσε «Δεν έχω ιδέα για τα οικονομικά της Ασίας, από τη στιγμή που τα είχε αναλάβει ο Tonio. Εμένα, μου έφερναν έγγραφα με μπλε καρτέλες στα σημεία που έπρεπε να υπογράψω.
Στη συνέχεια, απαντώντας στα ερωτήματα της Προέδρου του δικαστηρίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δήλωσε ότι είχε αφήσει το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης του Ομίλου στον Tonio Law και τον Ιωάννη Μπεγιέτη.
Το «πλάνο ωραιοποίησης» των οικονομικών καταστάσεων
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Μπεγιέτης και ο Law ήταν εκείνοι που του είπαν ότι έπρεπε να γίνει αύξηση τζίρου και προχώρησαν στην «ωραιοποίησή» του. Πώς;
Δημιουργώντας δύο εταιρείες που αν και ήταν ιδιοκτησία του ομίλου, παρ’ όλο που δεν ήταν ενοποιημένες με τον όμιλο της Ασίας, τα έσοδά τους τα «πρόσθεταν» εικονικά στις ενοποιημένες καταστάσεις, χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον υπο-Όμιλο, «πειράζοντας» με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Αυτό ήταν το «πλάνο» της «ωραιοποίησης».
Αναφέροντας ένα παράδειγμα από τον τζίρο της εταιρείας το 2014, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είπε ότι ο πραγματικός τζίρος της εταιρείας ήταν 550 εκατομμύρια και δήλωσαν ότι ήταν 621 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μία απόκλιση 12% περίπου από τα πραγματικά νούμερα.
«Ο Μπεγιέτης είχε σκίσει όλα τα στοιχεία»
Απαντώντας στην ερώτηση της Προέδρου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης είναι περίπου 56 ετών και έχει πέντε παιδιά από 3 διαφορετικές γυναίκες. Η συνεργασία του μαζί του ξεκίνησε το 2006-2007. Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ήταν οικονομικός διευθυντής της μητρικής εταιρείας.
Το 2009 με απόφαση της εταιρείας, όπως δήλωσε ο κ. Κουτσολιούτσος, ο Ιωάννης Μπεγιέτης μετέβη στην Ιαπωνία, όπου έμεινε ένα χρόνο. Ο σκοπός της μετάβασής του στην Ιαπωνία ήταν η ανεύρεση οικονομικού διευθυντή για την εν λόγω θυγατρική, κάνοντας συνεντεύξεις με του υποψηφίους.
Το 2010, έχοντας καλυφθεί η θέση στην Ιαπωνία, ο Ιωάννης Μπεγιέτης ανέλαβε την οικονομική διεύθυνση του υπό-Ομίλου της Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
«Ο Ιωάννης Μπεγιέτης με τον Tonio Law είχαν καλή σχέση;», ρώτησε η Πρόεδρος τον κατηγορούμενο και εκείνος απάντησε με τη σειρά του:
«Είχαν αναλάβει από κοινού τον όμιλο της Ασίας. Ο Μπεγιέτης έλεγε σε email ‘’Προσέχετε τον Tonio».
Πρόεδρος: «Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM έχετε επικοινωνήσει με τον Ιωάννη Μπεγιέτη;»
Δημήτρης Κουτσολιούτσος: «Τις πρώτες ημέρες είχα μιλήσει μαζί του και είπε ότι είχε σκίσει όλα τα στοιχεία. Δεν ήθελε να πάρει ευθύνη και παραιτήθηκε από τη Folli Follie. Έκτοτε δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του».
Αυτό που τόνισε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ήταν ότι τα ποσά στους λογαριασμούς της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ ήταν υπαρκτά και τις εντολές για τις εικονικές μεταφορές των χρημάτων στο λογαριασμό της Alpha Bank, τις έδινε ο Ιωάννης Μπεγιέτης.
Η απολογία κόλαφος για ελεγκτικές εταιρείες
Κόλαφος για τις ελεγκτικές εταιρείες που διενέργησαν τους ελέγχους στη Folli Follie ήταν η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος δήλωσε πως αμφισβητεί τα νούμερα των εν λόγω εκθέσεων.
Ο κ. Κουτσολιούτσος υποστήριξε ότι ο έλεγχος που έγινε ήταν επιφανειακός και βασίστηκε σε νούμερα που είχαν ειπωθεί σε διάφορες συνεντεύξεις του. «Οι δύο εκθέσεις είναι αποτυχημένες», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Folli Follie.
Ακολούθως ο κ. Κουτσολιούτσος στράφηκε εναντίον και της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Η προσωρινή διοίκηση έκλεισε την εταιρεία σε 8 ώρες. Από 3000 υπαλλήλους έμειναν οι 1500» είπε για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Έγινε συστηματική εκτέλεση των λέξεων Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Folli Follie» και συμπλήρωσε για τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας «Αυτό που συνέβη ήταν ασυγχώρητο. Κατέστρεψαν κάτι που ήταν διαμάντι».
Η ευρωστία της εταιρείας
Όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η εταιρεία είχε χρήματα.
Δύο ήταν τα μεγάλα δάνεια του ομίλου, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος. Το ένα δάνειο της μητρικής, που εξυπηρετήθηκε από το 2001-2006 άγγιζε περίπου τα 720 εκατομμύρια και καλύφθηκε από τα έσοδα των εταιρειών και τις μετοχές.
Το δεύτερο δάνειο που ήταν από τους ομολογιούχους και εξυπηρετήθηκε από το 2014-2017, άγγιζε τα 430 εκατομμύρια ευρώ και καλύφθηκε με τις αποδόσεις τόκων.
Αναφορικά με τον όμιλο της Ασίας δήλωσε ότι κάθε χρόνο από τις πωλήσεις και τα κέρδη έμεναν γύρω στα 190 εκατομμύρια για το επόμενο έτος χρήσης.
Όσον αφορά στο ταμείο της Ελλάδας, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι είχε 190 εκατομμύρια σε μετρητά, 160 εκατομμύρια από τις μετοχές της Dufry, ενώ η ακίνητη περιουσία μέχρι το 2018 ήταν 200 εκατομμύρια. «Όλη η περιουσία της εταιρείας ήταν ανέπαφη», είπε και ανέφερε ότι μόνο το Μινιόν και το αντίστοιχο κατάστημα στο Βουκουρέστι άξιζαν 60 εκατομμύρια ευρώ.
«Για εμένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρείες», δήλωσε ο κατηγορούμενος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο τζίρος από το 2017 έως το 2018 ήταν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ
«Ο όμιλος της Ασίας ήταν σημαντικός γιατί προωθούσε το προϊόν, αλλά ήταν και η μονάδα παραγωγής», διευκρίνισε υποδεικνύοντας ότι μέσα στον χρόνο γύριζαν στην εταιρεία τουλάχιστον 400 εκατομμύρια.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μεταξύ άλλων, μετά τη μήνυσή του προς την προσωρινή Διοίκηση που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνέχισε τα «πυρά» του εναντίον της, χαρακτηρίζοντάς την «αμαρτωλή» για τις ενέργειές της, που σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγούν την εταιρεία σε κατάρρευση.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος απέρριψε το κατηγορητήριο
Όπως γράψαμε νωρίτερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της δίκης, αφού ο ιδρυτής της Folli Follie ολοκλήρωσε την απολογία του, απαντώντας στις ερωτήσεις που το υ έθεσε η Πρόεδρος του δικαστηρίου, απέρριψε μία προς μία τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί. Ωστόσο, αυτό που τόνισε ήταν ότι και ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά της εταιρείας, παρά μόνο με τα ζητήματα της παραγωγής.
Ειδικότερα σχετικά με το κατηγορητήριο είπε:
– Για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης: «Οι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Ασία. Κατηγορούμενοι έπρεπε να ήταν τα στελέχη της Ασίας. Δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση»
– Για την κατηγορία της πλαστογραφίας, δήλωσε ότι προκάλεσε την απόφαση και ήταν ηθικός αυτουργός και ότι έμαθε για την ύπαρξη πλαστών εγγράφων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. «Πιστεύω ότι οι 2 ελεγκτές της Ασίας, ήθελαν τα πλαστά έγγραφα σε περίπτωση ελέγχου. Δεν συνδέομαι με την πλαστογραφία. Το έμαθα πολύ αργότερα».
– Για τη χειραγώγηση της αγοράς, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα χειραγώγησης και ότι κατά τη γνώμη του, η μετοχή τα 3 τελευταία χρόνια ήταν υποτιμημένη.
-Για τη νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, ο κ. Κουτσολιούτσος αρνήθηκε και αυτή την κατηγορία. Είπε δε, ότι όποιες αγορές έκαναν και ο τρόπος που ζούσαν είχε να κάνει με τους μισθούς που λάμβανε αυτός, η γυναίκα του και ο γιος του από την εταιρεία. Ο καθένας λάμβανε 11.000 ευρώ τον μήνα.
– Για την κατάχρηση της προνομιακής πληροφορίας, κατηγορία που βαραίνει μόνο τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, είπε ότι δεν τέθηκε θέμα κατάχρησης.
«Ήμουν αυταρχικός. Δεν ρωτούσα κανένα για καμία απόφαση»
«Ήμουν αυταρχικός. Δεν ρωτούσα κανένα για καμία απόφαση». Αυτό υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σχετικά με τον τρόπο που έπαιρνε αποφάσεις.
Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος απάντησε σε ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τον όμιλο στην Ασία, αλλά και για τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα στελέχη της Ελλάδας, αλλά τα στελέχη του υπο-Ομίλου της Ασίας. Επιπλέον, υπέδειξε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης και ο Tonio Law ήταν αυτοί που σκέφτηκαν να αυξήσουν τον τζίρο στις οικονομικές καταστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, όταν η Πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στον γιο του τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι ο γιος του γνώριζε για τις ωραιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ήδη από το 2015.
Πρόεδρος: Ποιος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις;
Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Τις οικονομικές καταστάσεις τις υπέγραφε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και 3-4 ακόμη άτομα. Εγώ υπέγραφα τους ισολογισμούς, που μου τους έφερναν στο γραφείο.
Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι λίγο πρόχειρο;
ΔΚ.: Έτσι χτίστηκε μία αυτοκρατορία. Τους εργαζομένους και τα στελέχη της Folli Follie, τους θεωρούσα οικογένειά μου. Το λάθος μου ήταν ότι δεν έπρεπε να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.
Πρόεδρος: Όσον αφορά τον γιο σας, γνώριζε για τις ωραιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις;
ΔΚ.: Όχι, δεν το ήξερε. Το 2015 του το αποκάλυψα, επειδή έχει οικονομικές γνώσεις, έγινε μεγάλη οικογενειακή φασαρία. Του είπα «Τζώρτζη, μου πρότειναν κάτι και το έκανα…» και μου απάντησε «Δεν περίμενα ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο». Ο γιος μου δε μου μιλούσε για δύο μήνες. Η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα και όπως μου έλεγε και ο Τonio Law μέχρι το 2020 θα σταματούσε σταδιακά να γίνεται η ωραιοποίηση. Να πούμε ότι ήταν η ματαιοδοξία μου; Το όραμά μου; Ακόμα και μέσα στην κρίση, αντί να κλείσω μαγαζιά άνοιξα καινούρια.
Η Καίτη Κουτσολιούτσου μπήκε τιμής ένεκεν στο ΔΣ
Ωστόσο, η Πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε ερωτήσεις στον κατηγορούμενο και για τη σύζυγό του, Καίτη Κουτσολιούτσου.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι η σύζυγός του μπήκε τιμής ένεκεν στο ΔΣ της εταιρείας και δεν είχε υπογράψει κανέναν ισολογισμό, όπως επίσης δε διέθετε κανέναν εταιρικό λογαριασμό. Μάλιστα, τόνισε ότι όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και έμαθε για τις κατηγορίες που τους καταλογίζονταν, εξαγριώθηκε μαζί του.
Επιπλέον, η Πρόεδρος του δικαστηρίου συνέχισε κάνοντας ερωτήσεις για τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας που βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί του.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες του, τονίζοντας ότι δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. «Τα στελέχη αυτά έφτασαν το μαγαζάκι σε αυτό το ύψος».
Η δίκη της Folli Follie θα συνεχιστεί στις 3 Απριλίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ενώ τη σκυτάλη των ερωτήσεων προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο θα πάρουν η εισαγγελέας και τα υπόλοιπα μέλη της έδρα
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος απορρίπτει το κατηγορητήριο
Δίκη Folli Follie: Δημήτρης Κουτσολιούτσος- «Αμφισβητώ τα νούμερα των εκθέσεων»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Έφτασε στην Ισραηλινή πρεσβεία η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
- ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Ματ Γκετς ως Υπουργού Δικαιοσύνης