Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Σε «μεθοδευμένη φημολογία» η οποία βασίστηκε σε ψεύτικους ισχυρισμούς, συνδυαστικά με τη γενικότερα αρνητική τάση στις διεθνείς χρηματαγορές, λόγω του διεθνούς αντίκτυπου του κορονοϊού, απέδωσε χθες η διοίκηση της Ελλάκτωρ, τη μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής της.
Μιλώντας στους αναλυτές αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που έχει κάνει τους τελευταίους 18 μήνες απορρίπτοντας τις φήμες ως «παντελώς ανήθικες εικασίες».
Στο πλαίσιο της αντίδρασής της για την αποκατάσταση της αλήθειας η Ελλάκτωρ ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020 και οργάνωσε τη χθεσινή ενημέρωση (τηλεδιάσκεψη) στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Γιώργος Προβόπουλος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημήτριος Καλλιτσάντσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, Μάνος Χρηστέας, ο Αναπληρωτής Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Αντώνης Χατζηιωάννου και ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων Μιχάλης Τσαντήλας.
Στην εισαγωγή του ο κ. Προβόπουλος τόνισε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου εξελέγη τον Ιούλιο του 2018 με την εντολή να μεταμορφώσει την Ελλάκτωρ από μία παραδοσιακή ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με ιστορία 70 ετών με οικογενειακή διοίκηση, σοβαρά θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, 6.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε 30 χώρες, σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό Όμιλο με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Μεταξύ άλλων τους τελευταίους 18 μήνες ολοκληρώθηκε η επισκόπηση της εταιρικής διακυβέρνησης μέσω εξειδικευμένου διεθνούς συμβούλου και υιοθετήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Εγκαθιδρύθηκε Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων και Αμοιβών και δημιουργήθηκε Πολιτική Αποδοχών, ενώ όλες οι επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούνται αποκλειστικά από μη – εκτελεστικά μέλη και κατ’ ελάχιστον κατά τα 2/3 από ανεξάρτητα μέλη».
Στη συνέχεια ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις σημαντικές αποφάσεις της διοίκησης. Μεταξύ άλλων:
– Στην αύξηση του ποσοστού της Ελλάκτωρ στην Αττική Οδό κατά 6,5%, στο 65,8% και στην ανάληψη του έργου της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας την επέκταση του χαρτοφυλακίου των έργων παραχώρησής του ομίλου σε έργα πέραν των αυτοκινητοδρόμων. Η χρηματοδότηση της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου έχει εξασφαλιστεί μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος είναι σε τελικό στάδιο κλεισίματος.
– Η Ελλάκτωρ συμμετέχει ή και έχει προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας).
– Υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στην αγορά ΑΠΕ άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 296MW στα τέλη του 2018 σε 491MW μέχρι την 31η Μαρτίου 2020. Στοχεύει στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 580 MW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επωφεληθεί περαιτέρω από μακροχρόνιες και προβλέψιμες ταμειακές ροές.
– Υλοποίησε τη Συγχώνευση δι’ Απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την Ελλάκτωρ, η οποία απλοποίησε τη δομή του ομίλου, επέφερε πολλαπλές λειτουργικές, οικονομικές και φορολογικές συνέργειες, ενδυνάμωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση και ενίσχυσε τις ταμειακές ροές.
– Εξασφάλισε 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μέσω της επιτυχημένης έκδοσης δύο διεθνών ομολόγων, διαφοροποιώντας έτσι τις πηγές χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ.
– Προχώρησε στην πώληση του κτηρίου των Κεντρικών Γραφείων του Ομίλου στην Ελλάδα, στην πώληση της συμμετοχής της Ελλάκτωρ στην Elpedison και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ η μεγαλύτερη πρόκληση της διοίκησης είναι η αναδιάταξη της Κατασκευής. Όπως είπε, «παρόλο που καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και παρά τις αντιξοότητες, αναγνωρίζουμε ότι υπολειπόμαστε των αρχικών μας προσδοκιών. Πιστεύαμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το “break-even” στη δραστηριότητα της Κατασκευής περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά δεν εκτιμήσαμε πλήρως την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στα σχέδιά μας απροσδόκητες και πέραν του άμεσου ελέγχου της Ελλάκτωρ εξελίξεις. Παρ ‘όλα αυτά παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτόν τον στόχο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα μέχρι να τον πετύχουμε.»
Μεταξύ των αντιξοοτήτων που ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάσει της οποίας εάν μια εταιρεία έχει μπει σε διευθέτηση με την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας προέλευσής της, τότε η παράβαση θεωρείται ότι έχει διαπραχθεί κατά τη στιγμή επίτευξης της διευθέτησης και όχι κατά το χρόνο που διαπράχθηκε αρχικά. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες ερωτούνταν – στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς – αν έχουν εμπλακεί σε παραβάσεις ανταγωνισμού τα τελευταία τρία χρόνια, βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενες ότι είχαν κάνει ψευδείς δηλώσεις, δεδομένου ότι η αφετηρία της τριετούς περιόδου ήταν πλέον διαφορετική από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Η ΑΚΤΩΡ η οποία τον Αύγουστο του 2017, μαζί με όλες τις άλλες μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες είχε προχωρήσει σε διευθέτηση με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναγκάστηκε ξαφνικά να στερηθεί τα έργα συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, άλλοι σημαντικοί διαγωνισμοί, όπως ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνα με προϋπολογισμό 1,8 δις. ευρώ, ήταν κολλημένοι για διάστημα περίπου ενός έτους, εξαιτίας των δικαστικών επιπτώσεων που απέρρεαν από την προαναφερθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το 2019 ήταν χρονιά εκλογών για την Ελλάδα, οδήγησε σε πλήρη στασιμότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών στην Κατασκευή, στερώντας έσοδα από όλες τις εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, αλλά και την οικονομική κατάσταση της ΑΚΤΩΡ έπειτα από μια δεκαετία συνεχούς καταστροφής αξίας, η οποία υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες, τους ακραίους οικονομικούς κινδύνους που αναλήφθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση σε κατασκευαστικά έργα στα Βαλκάνια και σε φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση: «Η ΑΚΤΩΡ κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα παραπάνω και αυτό είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας της Διοίκησης, καθώς και της αφοσίωσης των ανθρώπων της».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλλάκτωρ δήλωσε ακόμη ότι «η ΑΚΤΩΡ δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει. Από τις δυο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν αν κριθεί επιθυμητό στον Κλάδο της Κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του Ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή (και άρα τον μηδενισμό) του συνόλου των δανείων της ΑΚΤΩΡ στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.»
Στην ίδια ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου αναφέρθηκε ειδικά στη Ρουμανία λέγοντας ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη προς τον όμιλο και ως αποτέλεσμα ανέλαβε 2 νέα, υψηλού προϋπολογισμού έργα.
Ως προς την πολιτική που ακολουθείται πλέον ο κ. Εξάρχου είπε: Η Ελλάκτωρ εστιάζει περισσότερο στην εγχώρια αγορά και είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με τη διεθνή παρουσία της. Υπό το πρίσμα αυτό η διεθνής παρουσία του ομίλου θα περιοριστεί σε χώρες όπως η Ρουμανία. Ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε ανεκτέλεστα και έσοδα με οποιοδήποτε κόστος. Έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε έσοδα της τάξης τους 1 δισ. ως μια σχετικά ασφαλή ζώνη για την ΑΚΤΩΡ και προσεγγίζουμε τον στόχο αυτό με μετριοπάθεια όσον αφορά στα έργα που στοχεύουμε και κυρίως στις προσφορές που υποβάλλουμε.»
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην Άκτωρ: «Μειώσαμε τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμιστούμε με το επίπεδο των εσόδων (1 δισ. έναντι 1,5 δισ. προηγουμένως) και κάνουμε στοχευμένες απολύσεις».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών ερωτηθέντες αμφότεροι οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης σχετικά με τις φήμες περί έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις απέρριψαν ως ανυπόστατους αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας πως αλληλοστηρίζονται και αντίστοιχα παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον Όμιλο και στη Διοίκηση.