ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το λιτό και απέριττο βιογραφικό του Ζούλα, το milestone του Μαρινάκη, το θρίλερ στο Open με Ιβάν και Μάριο, μια μεγάλη επένδυση σε Action-Attica και το νέο… φλερτ του Κοκλώνη
Με τροποποιήσεις στο καθεστώς ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενδυναμώνεται το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με στόχο να προσελκύσει περισσότερες σχετικές επενδύσεις.
Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται με νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως 17 Ιουλίου.
Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Κεφαλαίου Γ’ (άρθρο 38) διευκρινίζεται ότι ως επιλέξιμες δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου νοούνται, μεταξύ άλλων, οι αμοιβές σεναριογράφου, σκηνοθέτη και οι δαπάνες για πνευματικά δικαιώματα για μουσική επένδυση. Η ανωτέρω διευκρίνιση γίνεται με σκοπό την άρση αμφιβολιών σχετικά με τις δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες, σύμφωνα με το καθεστώς ενίσχυσης οπτικοακουστικών μέσων.
Ακόμη, με το άρθρο 39 επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων. Συγκεκριμένα, παρέχεται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ η δυνατότητα να συστήνει και να συγκροτεί, πλέον των τακτικών και έκτακτα όργανα ελέγχου και πιστοποίησης με κριτήρια το μέγεθος, τη σημασία και την πολυπλοκότητα του ελεγχόμενου επενδυτικού σχεδίου.
Επιπλέον, αποσαφηνίζονται διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με τη χρονική διάρκεια των επιμέρους σταδίων ελέγχου και πιστοποίησης, ενώ συγχρόνως παρέχεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα μερικής πιστοποίησης της ολοκλήρωσης ενός επενδυτικού σχεδίου, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί κατ’ ελάχιστο το 40% του αιτούμενου ποσού ενίσχυσης.
Με το άρθρο 40 του ιδίου νομοσχεδίου συστήνεται Ειδικό Μητρώο Ελεγκτών Οπτικοακουστικών Έργων, τα μέλη του οποίου μπορούν να συμμετέχουν στα όργανα ελέγχου και πιστοποίησης του άρθρου 30 του ν. 4487/2017. Παράλληλα, προς υποστήριξη της λειτουργίας του ανωτέρω Μητρώου, συστήνεται Πλατφόρμα Ελέγχου Έργων, στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο ανωτέρω Μητρώο.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχουν στο ΕΚΟΜΕ τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία και την αναγκαία ευελιξία, ώστε να ανταπεξέλθει στην ολοένα κλιμακούμενη αύξηση του όγκου των αιτήσεων για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487/2017.
Οι τροποποιήσεις που επιφέρουν τα ανωτέρω άρθρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καθυστερήσεων στον έλεγχο και την πιστοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ποιότητα του ελεγκτικού έργου, ώστε η ενίσχυση των επενδύσεων στον οπτικοακουστικό κλάδο να διεξάγεται με ταχύτητα και αυστηρά κριτήρια ποιότητας.
Διαβάστε επίσης:
Prodea: Μέσα Ιουλίου οι εγγραφές για το πράσινο ομόλογο έως 300 εκατ. ευρώ
Theon Sensors (EFA GROUP): Συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας