Με “red flags” και ερωτήματα για διευκρινίσεις έφτασε στο υπουργείο Ενέργειας Κύπρου,  η προκαταρκτική αξιολόγηση για τη Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, τον Great Sea Interconnector, από τον Αμερικάνικο Οίκο που έχει αναλάβει το due diligence  και την αξιολόγηση της Μελέτης Κόστους Οφέλους του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνονται αρκετά σημεία για τα οποία χρειάζεται παραπάνω πληροφόρηση, την οποία ο Οίκος θεωρεί απαραίτητη για να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του. Κάποια από τα σημεία αυτά δεν επιδέχονται αλλαγών αφού έχουν συμβεί στο παρελθόν, ενώ κάποια άλλα, αφορούν ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση σχολιάζεται η σύμβαση με τη Nexans χρακτηρίζοντάς την μονόπλευρη και ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαπραγμάτευσή της, ωστόσο αφορά τον προηγούμενο του ΑΔΜΗΕ φορέα υλοποίησης και γι αυτήν δεν προκύπτουν ερωτήματα.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας να στείλει επιστολή στον φορέα υλοποίησης του έργου, τον ΑΔΜΗΕ, μεταφέροντας τα ζητήματα και τα ερωτηματικά που θέτει η προκαταρκτική αξιολόγηση και ζητώντας τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάρει η κυπριακή πλευρά την τελικά γνώμη για του Οίκου Αξιολόγησης για το έργο.

Πλέον το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της τελικής απόφασης των Κυπρίων για τη συμμετοχή τους στη Διασύνδεση μεταφέρεται για το τέλος Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει αξιωματούχος της κυπριακής πλευράς, στο mononews.gr, “αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν θα μπει η Κύπρος στα τυφλά σε ένα έργο, εκτός αν υπάρξει πολιτική απόφαση”.

Σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη με Κομισιόν-ΑΔΜΗΕ-ΡΑΕΕΥ-ΡΑΕΚ

Οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες του καλωδίου πρόκειται να συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 12 μεταξύ των Κομισιόν-ΑΔΜΗΕ-ΡΑΕΕΥ-ΡΑΕΚ. Το πράσινο φως για τις λειτουργικές δαπάνες αποτελεί πολύμηνη, πλέον, εκκρεμότητα, που ωστόσο θα πρέπει να διευθετηθεί προκειμένου ο Διαχειριστής να μπορέσει να προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίων για τη χρήση της διασύνδεσης.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η έγκριση των λειτουργικών δαπανών (OPEX) συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ και η οριστικοποίηση του concession agreement που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.Αναφορικά με την σύμβαση παραχώρησης, η ΡΑΑΕΥ έχει καταρτίσει ήδη ένα προσχέδιο σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ το οποίο μένει να εγκριθεί από την ΡΑΕΚ.
Μια ακόμη εκκρεμότητα αφορά την έγκριση του συνόλου – καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει έγκριση μόνο για ένα μέρος – των 48 εκατ. ευρώ (CAPEX) που έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, την Euroasia.