Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Διάσημος καθηγητής του MIT ματαιώνει την τεχνητή νοημοσύνη: Να γιατί οι επενδύσεις είναι «δώρον άδωρον»

Daron Acemoglu

Daron Acemoglu, καθηγητής MIT Economics (Πηγή: economics.mit.edu)

“Όσο ελπιδοφόρα κι αν είναι τα μηνύματα για την τεχνητή νοημοσύνη, εκείνη δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εταιρειών, ενώ τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για την εξέλιξη της το τελευταίο διάστημα, θα πάνε χαμένα”, τονίζει ο διάσημος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης, Daron Acemoglu.

Ο Τουρκοαμερικανός οικονομολόγος αρμενικής καταγωγής ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του που αναφέρει το Bloomberg, ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά απλώς “Δεν είναι απαισιόδοξος”.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το ποσοστό θέσεων εργασίας που θα μπορεί να καλυφθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, θα αγγίζει μόνο ένα 5% την επόμενη δεκαετία.

Αυτή είναι μια καλή είδηση για τους εργαζόμενους, αλλά δυσοίωνη για τις εταιρείες, οι οποίες δαπανούν δισεκατομμύρια στην AI, αναμένοντας να τις οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας.

“Πολλά χρήματα θα πάνε χαμένα”, τονίζει ο Acemoglu.

“Δεν πρόκειται να πετύχετε καμιά οικονομική επανάσταση από αυτό το 5%”, συμπληρώνει.

Αυξάνονται οι αμφιβολίες

Πριν από μια δεκαετία, ο Acemoglu συνέγραψε το best seller “Why Nations Fail” (Γιατί τα έθνη αποτυγχάνουν), ενώ σήμερα ασχολείται κυρίως με την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες.

Ο καθηγητής θεωρείται μια από τις πιο “ηχηρές” φωνές του ακαδημαϊκού κόσμου που προειδοποιούν ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης στη Wall Street και στις μεγάλες εταιρείες σε όλη την Αμερική, έχει φτάσει σε μια υπερβολή χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Οι “ταύροι” της Wall Street υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους και να πυροδοτήσουν μια νέα εποχή στις ιατρικές και επιστημονικές ανακαλύψεις, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, της εταιρείας κολοσσού που συνδέεται με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, έχει προβλέψει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες στον τομέα της τεχνολογίας από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και κυβερνήσεων, θα απαιτήσει έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των data centers τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, αυξάνονται οι αμφιβολίες για τέτοιου είδους δηλώσεις ή αξιώσεις, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυξήσει το κόστος πολύ πιο γρήγορα από τα έσοδα εταιρειών όπως η Microsoft και η Amazon.

Την ίδια στιγμή όμως, οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά premium για μετοχές έτοιμες να ηγηθούν στον τομέα της AI.

Τα 3 σενάρια της ιστορίας

Ο Acemoglu οραματίζεται τρεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διαδραματιστεί η συνέχεια της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο και μακράν το πιο ευνοϊκό σενάριο απαιτεί να μειωθεί σιγά σιγά η φρενίτιδα και να επικρατήσουν οι “μετριασμένες” επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Στο δεύτερο σενάριο, η φρενίτιδα επικρατεί για περίπου έναν χρόνο ακόμη, οδηγώντας σε ένα κραχ των μετοχών τεχνολογίας, το οποίο θα απογοητεύσει  επενδυτές, στελέχη εταιρειών και εκπαιδευόμενους.

“Η άνοιξη στην τεχνητή νοημοσύνη ακολουθείται από τον χειμώνα”, υπογραμμίζει ο Acemoglu.

Το τρίτο  και πιο τρομακτικό σενάριο είναι ότι η “ξέφρενη δίψα” για τεχνητή νοημοσύνη να παραμείνει ανεξέλεγκτη για χρόνια, οδηγώντας τις εταιρείες στην απόλυση πολλών εργαζομένων, δαπανώντας υπέρογκα ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη “χωρίς να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν”.

Το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό κατά τον Acemoglu, καθώς οι εταιρείες θα δέχονταν πλήγμα, προσπαθώντας να αναπληρώσουν ξανά τους εργαζομένους τους, όταν τελικώς συνειδητοποιούσαν ότι το εγχείρημα δεν καθυστερεί πολύ και δεν ολοκληρώνεται.

“Ο αντίκτυπος θα ήταν αρνητικός σε ολόκληρη την οικονομία”, εκτιμά ο διάσημος καθηγητής.

Το πιθανότερο σενάριο

Σύμφωνα με τις μελέτες του Acemoglu, το πιο πιθανό σενάριο είναι κάποιος συνδυασμός του δευτέρου και του τρίτου σεναρίου.

Τα στελέχη των εταιρειών φοβούνται ότι αν κάνουν πίσω, θα χαθεί η μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάζεται να αποκτήσουν ένα κομμάτι της τεράστιας αυτής “πίτας” που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη.

Αν αυτό συνεχιστεί όμως, η πτώση δεν θα είναι ήπια”, προειδοποιεί ο καθηγητής.

Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία του β’ τριμήνου απεικονίζουν το μέγεθος της δαπάνης των επιχειρήσεων.

Τέσσερις εταιρείες κολοσσοί, οι Microsoft, Alphabet, Amazon και Meta, επένδυσαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Είμαστε μακριά ακόμη

Τα σημερινά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT της OpenAI είναι εντυπωσιακά από πολλές απόψεις, εξηγεί ο Acemoglu.

Αναρωτιέται ωστόσο γιατί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, ή τουλάχιστον να τους βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες τους.

Ο ίδιος επισημαίνει θέματα αξιοπιστίας και έλλειψη κρίσης ή γνώσης σε ανθρώπινο επίπεδο, σημειώνοντας ότι η AI δεν πρόκειται να καταφέρει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σύντομα.

Ο διάσημος καθηγητής υποστηρίζει ότι  “Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να αυτοματοποιήσει τη σωματική εργασία σε τομείς όπως οι κατασκευές”, ενώ παράλληλα μας προσγειώνει στην πραγματικότητα λέγοντας πως αυτή τη στιγμή, είναι ελάχιστοι οι τομείς που θα μπορούσαν να στηριχθούν αμιγώς στην AI.

Διαβάστε επίσης: 

Εγώ, το Ρομπότ: Πώς αλλάζει ο «εργασιακός χάρτης» όταν η επιστημονική φαντασία συναντά την τρομακτική πραγματικότητα

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Δεν μπορεί να αφεθεί “στα καπρίτσια” της αγοράς, λέει ο ΟΗΕ – Τι προτείνει

AustriaCard: Αύξηση 7% στα έσοδα α’ εξαμήνου – Άλμα 11,2% στα EBITDA