• Business

    Διαλύονται οι ιταλικές τράπεζες, φόβος και για τις γερμανικές


    Στο επίκεντρο των ισχυρών πιέσεων που δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, όμως ο αντίκτυπος από τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος επηρεάζει και άλλες τράπεζες, και κυρίως τις γερμανικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας, που ήδη καταγράφει δραματικές απώλειες της τάξεως του 87% τον τελευταίο χρόνο, υποχώρησε σήμερα εκ νέου σε ποσοστό κοντά στο 9%, με αποτέλεσμα η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει εκ νέου στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Πλέον η μετοχή της ιταλικής τράπεζας έχει επανέλθει, με τις απώλειες να περιορίζονται κοντά στο 2%.

    Απώλειες άνω του 4% καταγράφει την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η Unicredit, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με την Deutsche Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 5%, ενώ άνω του 2% ανέρχονται οι απώλειες για τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale.

    Γιατί όμως αυτός ο πανικός στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές για τις τράπεζες; Ο λόγος είναι πολύ απλός: την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών από την EBA, και οι εκτιμήσεις για το τι θα δούμε σε αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες, αλλά και για τις γερμανικές.

    Σύμφωνα μάλιστα με την Credit Suisse, το 25% των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης που συμμετέχουν στα stress tests αναμένεται να εμφανίσουν έλλειμμα κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο, ενώ οι ανησυχίες στρέφονται προς την Commerzbank και την Deutsche Bank, για τις οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

    Όσο για τις ιταλικές τράπεζες, εκείνη που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών να έχει σοβαρά προβλήματα είναι η ιστορική Monte dei Paschi, ενώ λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τις Ubi Banca, Banco Popolare και Unicredit.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/pl-monokroussos-eurobank-afto-prepi-na-kanoun-ependites-tis-epomenes-evdomades/63601



    ΣΧΟΛΙΑ