Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Διαγωνισμός – ναυάγιο του ΑΔΜΗΕ: Σοβαρά ερωτηματικά για την εταιρεία ΕΝΙΑ που προμηθεύει μονωτήρες

Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

Συνεχίζεται να σέρνεται ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τους μονωτήρες της ΔΕΗ, καθώς ενάμιση χρόνο ύστερα από την ημερομηνία παραλαβής του έργου, η ανάδοχος εταιρεία που είναι η ΕΝΙΑ, δεν έχει παραδώσει στο σύνολό τους τους μονωτήρες.

Δηλαδή, των διατάξεων που χρησιμοποιούνται για την απομόνωση των ηλεκτροφόρων στοιχείων μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης από τα μη ηλεκτροφόρα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ επιλέγει του αναδόχους για τα έργα, αλλά και την «επιείκεια» που δείχνει καθώς βάσει των όρων του διαγωνισμού και της νομοθεσίας, ο ανάδοχος θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 130 χιλιάδων €.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, ο προμηθευτής της ΕΝΙΑ παραμένει απλήρωτος, καθώς έχει πληρωθεί μόνο για τη μία από τις τρεις τμηματικές παραλαβές των μονωτήρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβάται, μήπως «φεσωθεί» κατά 100 χιλιάδες € από την ΕΝΙΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον ο προμηθευτής κρατάει 7 container στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς περιμένει να λάβει τη διατακτική ώστε να τα εκτελωνίσει.

Η κατάσταση αυτή πάντως δεν αποθαρρύνει την ΕΝΙΑ από το να ζητάει να ανταμειφθεί από τον ΑΔΜΗΕ παρά τις καθυστερήσεις που ξεπερνούν πλέον το ένα έτος, ενώ ως γραμμή υπεράσπισης προτάσσει την άρνηση του προμηθευτεί να παραδώσει τα container.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο προκηρύχθηκε στις αρχές του 2021 και αφορά στην προμήθεια 76 χιλιάδων μονωτήρων συνολικού προϋπολογισμού 1,67 εκατ. ευρώ και έχει αναλάβει η εταιρεία ENERGY NETWORKS AND INDUSTRIAL APPLICATIONS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΝΙΑ).

Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου είχε οριστεί ο Απρίλιος του 2023, αλλά έκτοτε έχει παρέλθει ενάμιση έτος και οι παραδόσεις ακόμα σέρνονται.

Το ιστορικό του προβληματικού διαγωνισμού

Πηγές με πολύ καλή γνώση της αγοράς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του ΑΔΜΗΕ τους προκαλεί την αίσθηση ότι υπάρχει άνισος ανταγωνισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «οι σωστοί παίκτες» να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή τους σε παρόμοιους διαγωνισμούς, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου και παραδοσιακού ευρωπαίου κατασκευαστή και προμηθευτή του ΑΔΜΗΕ που εγκατέλειψε την ελληνική αγορά διαμαρτυρόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η  σύμβαση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΝΙΑ των 1,67 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι παραδόσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2022 και ο εξοπλισμός έπρεπε να έχει παραδοθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς.

Εν τούτοις, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης αυξάνοντας το κόστος κατά 681.000 ευρώ καθώς ζήτησαν επιπλέον 22.000 μονωτήρες. Βάσει της σύμβασης αυτής η εταιρεία έπρεπε να είχε παραδώσει το σύνολο των 98.000 μονωτήρων εντός του Απριλίου του 2023, ενώ ο ΑΔΜΗΕ δε φάνηκε να θορυβείται για τις καθυστερήσεις της ΕΝΙΑ που ήταν ήδη εμφανείς.

Τα προβλήματα της ΕΝΙΑ – Στερείται νόμιμης διοίκησης

Η κατάσταση σχετικά με το ζήτημα της ΕΝΙΑ γίνεται ακόμα περιπλοκή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες δηλώνουν χαρακτηριστικά «αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει στο ΓΕΜΗ αναρτημένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υπεγράφη τέλη του περσινού Μαΐου, και βάσει της οποίας η ΕΝΙΑ στερούταν νόμιμης διοίκησης από τον Ιούνιο του 2022 έως και τα τέλη Μαΐου του 2023».

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τα όσα προσθέτουν άτομα με πολύ καλή γνώση της κατάστασης  «δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο κ. Ιωάννης Τσατίρης ήταν εξουσιοδοτημένος να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση».

Διαβάστε επίσης:

Τελ Αβίβ: Συναγερμός για πιθανή τρομοκρατική επίθεση – Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες(Βίντεο)
Motor Oil: Το «καυτό» παρασκήνιο για το πρόστιμο των 9,2 εκατ., οι «δύσκολες» σχέσεις και οι απαντήσεις
Σύγκρουση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών