Την Τετάρτη θα λήξει η μάχη για τις ταρίφες όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας και θα επιλεγούν οι εταιρείες που επιδοτηθούν για τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά, μέσω της δεύτερης ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΑΕΥ που είναι στην τελική ευθεία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ, η Καράτζης ΑΕ, η R-Energy, αλλά και ο Όμιλος Κοπελούζου, και η Μότορ Όιλ και οι πολυθενικές EDF, και η Enel Green Power στην οποία συμμετέχει πλέον η Macquirie, αλλά και η Green Line, η Amper Energy, η Faria Renewable, και η γαλλική Aquo Energy είναι μεταξύ των 49 εταιρειών της short list.

1

Στον δεύτερο αυτό διαγωνισμό δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος οι εταιρείες που πήραν έργα στον πρώτο και για αυτό απουσίαζαν εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, Intrakat, κ.α.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες της short list θα μείνουν απ’ έξω, καθώς ο διαγωνισμός γίνεται για μόνο 288 MW και οι αιτήσεις που πέρασαν στη δεύτερη φάση αντιστοιχούν σε 1500 MW.

Με δεδομένο το μέγεθός τους, και την οικονομική του δύναμη, αναμένεται θερμός ανταγωνισμός για να μπουν τα έργα τους στην τελική λίστα και  επομένως χαμηλές προσφορές.

Κι αυτό γιατί σχεδόν όλοι πέρασαν στη β’ φάση. Από το σύνολο των 55 αιτήσεων της πρώτης φάσης, στη δεύτερη φάση πέρασαν οι 49 (που αντιστοιχούν σε 1,5 GW, πληρούν τα τεχνικά κριτήρια για να περάσουν στη δεύτερη φάση των οικονομικών προσφορών, ενώ 6 (που αντιστοιχούν σε 100 MW) κόπηκαν, αναφέρουν πληροφορίες.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν χθες για το αν περνούν σε δεύτερη φάση και δίνεται περιθώριο λίγων ημερών για ενστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν την Τετάρτη και ακολούθως θα ανοιχθούν οι προσφορές τους.

Τα επόμενα βήματα

Ειδικότερα, την επόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες,  αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να επιλεγούν οι μειοδότες, των οποίων τα έργα θα είναι μεταξύ των 288 MW, που θα πάρουν ενίσχυση και θα μπουν στην αγορά το 2026.

Η τιμή εκκίνησης είναι 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος , αλλά οι προσφορές αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα.

Στον δεύτερο διαγωνισμό συμμετείχαν 55 εταιρείες με έργα ισχύος 1,6 GW για να επιλεγούν από αυτά 288 MW, όταν στον πρώτο διαγωνισμό κατέβηκαν 89 εταιρείες με ισχύ που αντιστοιχούσε 3,2 GW για δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW.

Όσοι επιλεγούν από τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW), δηλαδή το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι κάτοχοι των σταθμών που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία.

Στόχος του υπουργείου με τη μείωση της επιδότησης, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των έργων που θα στηριχθούν από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση των διαγωνισμών.

Για την επιλογή των εταιρειών που θα λάβουν στήριξη για να δραστηριοποιηθούν στην αποθήκευση θα γίνουν συνολικά 3 διαγωνισμοί με στόχο να έχουν επιλεγεί οι εταιρείες που στηριχθούν για να  κατασκευάσουν συνολικά 1.000 MW   έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Πού θα κινηθούν οι προσφορές;

Εκτός από τα ονόματα που τελικά θα πάρουν ταρίφες, ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη το άνοιγμα των προσφορών για να δούμε που θα κινηθούν οι προσφορές.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυτό αναμένεται να πιέσει χαμηλάντις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» η ΡΑΑΕΥ είχαν εγκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση να πιάνει τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος.

Πρόκειται για τρία έργα της Helleniq Energy, τρία της Intra Energy (Intrakat), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και από ένα της Αέναος (Mytilineos), της Ενεργειακής Τεχνικής, της Energy Bank και μιας ενεργειακής κοινότητας (“Αγάπη Ήλιος”).

Με άλλα λόγια, οι ταρίφες διαμορφώθηκαν κατά 57% χαμηλότερα από τα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Γι’ αυτό και κρίθηκε από το ΥΠΕΝ ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης, αφού οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν χαμηλότερα το όριο για τα εγγυημένα έσοδα.

Προτεραιότητα η αποθήκευση

Η επίτευξη των στόχων που θέτει για την Ελλάδα έως το 2030 το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (για εγκατάσταση 11 GW νέων έργων ΑΠΕ και 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες)  απαιτεί επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας για να επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ. Γι αυτό και η επιτάχυνση των επενδύσεων στην αποθήκευση αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στο τελευταίο draft του ΕΣΕΚ προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση του ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα.

Η ταχεία εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα θεωρείται σημαντική από το ΥΠΕΝ, για να απομειωθεί η ανάγκη περικοπών στην απορρόφηση του παραγόμενου από τις ΑΠΕ ρεύματος. Από την άλλη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις αυτές επιδοτούνται με επενδυτική λειτουργική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Γι αυτό και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, και με τους επικεφαλής των σχετικών projects, για να συζητηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων που επελέγησαν στον πρώτο διαγωνισμό, να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να αντιμετωπιστούν πιθανά εμπόδια.

Το ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για την υλοποίηση των έργων και ζητήθηκε από τους επενδυτές να στέλνουν report σε μηνιαία βάση για την εξέλιξη των έργων. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ  δεσμεύθηκε πως όλοι θα έχουν πάρει όρους σύνδεσης μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους διαγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΑΔΜΗΕ για  όρους σύνδεσης, έχουν γίνει για 230 περίπου standalone μπαταρίες, συνολικής ισχύος 11.970 Μεγαβάτ, ενώ από τη ΡΑΑΕΥ έχουν δοθεί άδειες αποθήκευσης για 15 GW.

Διαβάστε επίσης:

Αποθήκευση ενέργειας: 55 αιτήσεις για 300 MW στον δεύτερο διαγωνισμό

CMBlu Energy AG -Viohalco: Συζητήσεις για κοινή επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή βιομηχανικών μπαταριών

ΔΕΗ: Η έρευνα της Κομισιόν και τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές – Τι λέει η Optima

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επιλέχθηκε για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών για αποθήκευση ενέργειας ισχύος 98 MW