• Business

    Deutsche Telekom: Γιατί το γερμανικό κράτος πουλάει 110 εκατ. μετοχές της

    • NewsRoom
    Ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges

    12.10.2022 Bonn Deutsche Telekom Zentrale Sustainability Day 2022


    Η κρατική επενδυτική τράπεζα της Γερμανίας KfW ανακοίνωσε ότι πουλάει 110 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, σε μια προσπάθεια να αποεπενδύσει από ορισμένες εταιρικές συμμετοχές.

    Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η πώληση θα ωφελήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

    «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα από τη συναλλαγή, προκειμένου να ενισχύσει το μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Bahn και να επεκτείνει τη σιδηροδρομική υποδομή στη Γερμανία», σημείωσε το υπουργείο.

    Σημειώνεται ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας θεωρείται απαρχαιωμένο και υπερφορτωμένο, ενώ οι διακοπές δρομολογίων λόγω επισκευών σε μεγάλες διαδρομές, επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι σχεδιάζει να ανανεώσει 2.000 χιλιόμετρα γραμμής και 2.000 σημεία φέτος, ως μέρος μιας προσπάθειας ενημέρωσης της “γηρασμένης” σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας.

    Η KfW, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει επιπλέον μετοχές που κατέχει στη Deutsche Telekom σε θεσμικούς επενδυτές, για σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    «Λόγω του δεκτικού χρηματιστηριακού περιβάλλοντος, το placement ολοκληρώθηκε με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η πώληση μείωσε το μερίδιο του γερμανικού κράτους – που κατέχεται άμεσα και έμμεσα μέσω της KfW – στο 27,8%.

    H μετοχή της Deutsche Telekom υποχωρούσε κατά 2,08% την Τρίτη στις 11:15 ώρα Ελλάδος.

    «Η KfW και το κράτος θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Deutsche Telekom», ανέφερε η τράπεζα κατά την ανακοίνωση της προγραμματισμένης πώλησης.

    Σημειώνεται ότι η KfW πούλησε 22,4 εκατομμύρια μετοχές της Deutsche Telekom το β’ τρίμηνο.

    Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, το γερμανικό κράτος μαζί με την KfW εξακολουθούσαν να κατέχουν περισσότερο από το 30%, ενώ η ιαπωνική Softbank κατείχε τότε μερίδιο 4,5%. εκείνη την εποχή.

    Διαβάστε επίσης: 

    JPMorgan: Αποχωρεί μετά από 17 χρόνια ο Τάκης Γεωργακόπουλος

    Η Svolt ακυρώνει τα σχέδια για το δεύτερο γιγαντιαίο εργοστάσιο της στην Ευρώπη

    Ο αιώνια ερωτευμένος Ρούπερτ Μέρντοχ – Οι γυναίκες της ζωής του βρετανού μεγιστάνα



    ΣΧΟΛΙΑ