Θετική είναι η εικόνα των αναλυτών της Deutsche Bank για τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τους στόχους τους για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως αναφέρει η Deutsche Bank  στην τελευταία έκθεσή της, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν ήδη να μειώσουν τα επίπεδα «κόκκινων» δανείων κατά 15% περίπου το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση, και κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα η μείωση είναι αναλογική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την ίδια ώρα η κάλυψη με ρευστά διαθέσιμα παραμένει σταθερή στο 51%.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οργανικά μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη από το τρίτο τρίμηνο σταματήσει να ενοποιούν στον ισολογισμό τους τα χαρτοφυλάκια που πουλήθηκαν. Με βάση τους νέους στόχους που ανακοίνωσαν για την μείωση των NPLs, την περίοδο 2019-2021, ο σχετικός δείκτης αναμένεται να οδηγηθεί κοντά στο επίπεδο του 10% το 2021.

Η Deutsche Bank  δίνει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στην συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λογικά θα μειώσουν τα ρίσκα στα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων, ειδικά μετά τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων δανειστών.  Όπως αναφέρει, βασική αλλαγή σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη αποτελεί η διαδικασία της αυτόματης προέγκρισης στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να οδηγήσεισ την ακύρωση υποθέσεων που δεν προκρίνονται για προστασία από τους πιστωτές, χωρίς να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας και εκτιμώνται περίπου στις 135.000 στα τέλη του 2018.

Η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι από τις 55.000 αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί από τα δικαστήρια, το 33% έχει απορριφθεί καθώς δεν ήταν συμβατές με τις νομικές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επιπλέον οι αναλυτές αναφέρονται και στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για  την μείωση των NPLs, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος εκτιμά ότι μεγαλύτερη κερδισμένη από το σχέδιο θα είναι η Alpha Bank   και σε δεύτερο βαθμό η Εθνική, καθώς θα τους επιτρέψει την ταχύτερη μείωσης των NPLs σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, λόγω υψηλότερων δεικτών βασικών εποπτικών κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Τρεις προσφορές, τέσσερις μνηστήρες για το Symbol

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραμούζης-Νανόπουλος-Ταμβακάκης: Πού επενδύουν τα fund των τριών τραπεζιτών