• Business

    Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για νέο κύκλο χρεοκοπίας ενός ομολόγου-σκουπίδι που ξεκινάει το 2017


    Μια από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους για τους επενδυτές ήταν η υψηλής απόδοσης αγορά ομολόγων στις αρχές του 2016.

    Ειδικά για τα υψηλής απόδοσης ομόλογα (ή σκουπίδια) των εταιρειών αερίου και πετρελαίου.

    Και καθώς η τιμή του πετρελαίου έπεφτε κάτω από 30 δολάρια τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι επενδυτές βιάζονταν να πουλήσουν χρέη εταιρειών που χρειάζονταν ακριβό πετρέλαιο για να έχουν κερδοφορία.

    Αλλά η ωρολογιακή βόμβα που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να σκάσει – ένα κύμα χρεοκοπίας που θα ανταγωνίζεται την κρίση της αγοράς ακινήτων του 2008 – δεν έχει ακόμα σκάσει.

    Οι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, με τον κύκλο χρεοκοπίας των ομολόγων-σκουπιδιών να ξεκινήσει το 2017 ή το 2018.

    Παρακάτω παρουσιάζονται οι αμερικάνικες πιστωτικές στρατηγικές που διεκπεραίωσε ο Oleg Melentyev:

    Η ανάλυση προτείνει το συνδυασμό τριών περιπτώσεων καθώς η χρεοκοπία καραδοκεί στη γωνία. Πρόκειται για τη συσσώρευση υπέρογκου χρέους συνεχόμενα κακής ποιότητας, κάποιο είδος εξωτερικού σοκ και η έντονη ισοπέδωση της καμπύλης απόδοσης.

    Μέσα στην ανάλυση δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα ξεσπάσει άμεσα αυτή η νέα κρίση αλλά χτίζεται ένας μηχανισμός που με το συνδυασμό διαφόρων παραγόντων αυξάνει το ρίσκο.

    Για την ώρα, δύο από τις τρεις περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και το εξωτερικό σοκ με τη μορφή χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο.

    xreos

    Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα.

    Στους προηγούμενους κύκλους χρεοκοπίας, η κρίση των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας του 2001 και η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι τραπεζικές μετοχές είχαν χειροτερέψει στην ευρύτερη αγορά.

    Και πάλι η Deutsche Bank αναφέρει:

    Οι στρατηγικές δείχνουν ότι οι αμερικάνικες τραπεζικές μετοχές είχαν ολοένα και χαμηλότερη απόδοση στο δείκτη S&P500 της τάξεως του 15-20% το χρόνο που οδηγούσε στους κύκλους χρεοκοπίας που αναφέρθηκαν.

    Σήμερα, πάλι χειροτερεύει η απόδοσή τους κατά 10% φτάνοντας στο peak τον Αύγουστο του 2015. Στο χώρο της οικονομίας, οι αμερικάνικες τράπεζες έχουν συνεχιζόμενη χαμηλή απόδοση στον SPX της τάξεως του 19%.

    xreos2

    Σαν να έρχεται με άγριες διαθέσεις ο επόμενος χρόνος, αλλά πόσο μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα;

    Συνολικά η Deutsche Bank βλέπει χρεοκοπίες να φτάνουν στο 4% ή η μια στις 25 εκδόσεις να χρεοκοπεί, στην αγορά υψηλής απόδοσης και όσον αφορά τις εταιρείες αερίου και πετρελαίου, να φτάνει το 9-11%. Και πάλι είναι πολύ χαμηλότεροι από τις προηγούμενους δείκτες του 15%.

    Υπάρχουν δυο άσσοι στο μανίκι που διατηρούν τους δείκτες χρεοκοπίας χαμηλά και βοηθούν στο να αποφευχθεί ένα μπαράζ γενικότερα. Ο πρώτος είναι η χαλαρή κεντρική τραπεζική νομισματική πολιτική που, αν συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, θα βοηθήσει τις εταιρείες να αναχρηματοδοτηθούν φθηνότερα και να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

    Ο δεύτερος είναι η κυβερνητική δράση. Αν οι κυβερνήσεις ξοδεύουν σε επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο και εμπορεύματα, τότε τα κέρδη των εταιρειών αυτών θα αυξηθούν πράγμα που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα κρίση τοξικού χρέους.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/trapeza-pireos-pros-paratash-ethelousias-exodou/37277

     



    ΣΧΟΛΙΑ