Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δέσμευση άνθρακα: Μελέτη της ΡΑΑΕΥ για βέλτιστες πρακτικές – Πώς η Energean θα βάλει και την Ελλάδα στον χάρτη των CCS

Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ

Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ

Ένα ακόμη βήμα για να υλοποιηθεί το πρώτο έργο δέσμευσης άνθρακα στη χώρα, στον Πρίνο, έκανε η ΡΑΑΕΥ και προχώρησε στην ανάθεση μελέτης και ανάλυση τεχνολογιών, πλαισίου εφαρμογής και βέλτιστων πρακτικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει και το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή, η επίτευξη των κλιματικών στόχων απαιτεί την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση Άνθρακα (Carbon Capture and Sequestration, 3 “CCS”) για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η δέσμευση άνθρακα από σημειακές πηγές πραγματοποιείται με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από διάφορα κριτήρια και παραμέτρους, όπως το είδος της βιομηχανίας ή εγκατάστασης, η διαθεσιμότητα τεχνολογιών, η αποδοτικότητα και το κόστος.

Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας την τεχνολογία CCS ως κρίσιμη για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών θερμοκηπίου έως το 2050, έχει αναπτύξει το πλαίσιο για να υποστηρίξει την εφαρμογή της μέσω της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ, καθορίζοντας τη νομική βάση για ασφαλή γεωλογική αποθήκευση CO2.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ερευνάται το δυναμικό αποθήκευσης CO2 στην ελληνική επικράτεια, κρίνεται σκόπιμη η διερεύνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εφαρμογής της τεχνολογίας CCS στην Ελλάδα, το οποίο θα συμβάλει στην κατανόηση των τεχνολογιών που δύναται να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, στην καταγραφή του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας και στην ανάδειξη προτύπων και οδηγιών για τη βέλτιστη εφαρμογή των εν λόγω τεχνολογιών.

Κρίσιμα τα έργα δέσμευσης άνθρακα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας

Tη στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 115 έργα  δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) τον Μάρτιο του 2024 υπό κατασκευή ή ανάπτυξη, στην Ελλάδα προετοιμάζεται ακόμη το πλαίσιο και οι μελέτες για το πρώτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τη χρήση της τεχνολογίας ως «απαραίτητη», καθώς περίπου 280 εκατομμύρια τόνοι CO2 πρέπει να δεσμεύονται ετησίως μέχρι το 2040, λέει.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της Επιτροπής, πρέπει να αρχίσει η κατασκευή τουλάχιστον 650 μονάδων δέσμευσης άνθρακα παρόμοιας κλίμακας τα επόμενα 14 χρόνια – ή μία κάθε οκτώ ημέρες.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης του CCS σε αυτή την κλίμακα θα απαιτήσει εξαιρετική προσπάθεια και η οποιαδήποτε καθυστέρηση δυσχεραίνει την επίτευξη εν τέλει των κλιματικών στόχων.

Η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των εκπομπών από τη βιομηχανία και από την εναπομένουσα παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, για την παραγωγή μπλε υδρογόνου, αλλά και για τη μείωση της συγκέντρωσης του CO2 που βρίσκεται ήδη στην ατμόσφαιρα και για την παροχή μιας βιομηχανικής πρώτης ύλης που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.

Διεθνώς τα έργα δέσμευσης άνθρακα που προχωρούν προς υλοποίηση είναι που 395  από τα οποία τα 43 λειτουργούν  ενώ σχεδόν 190 βρίσκονταν σε πρώιμη ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των έργων στον αγωγό εγκαταστάσεων CCS βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.

Το έργο στον Πρίνο από την EnEarth της Energean

To project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει με δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως σε πρώτη φάση, από το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ δύο χρόνια αργότερα η δυναμικότητα αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 3 εκατ. τόνους CO2 για μια περίοδο 25 ετών.

H EnEarth θα δραστηριοποιηθεί:

– Στην αποθήκευση CO2, καταρχήν στον Πρίνο της Καβάλας, με προοπτική σε πλήρη ανάπτυξη να αποθηκεύονται 3 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως και να αποτελέσει ο Πρίνος πρότυπο για ανάλογα projects και σε άλλα κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

– Στη μεταφορά CO2 σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στις θαλάσσιες μεταφορές Prime Marine που εγγυάται την ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά CO2 για αποθήκευση στον Πρίνο.

– Στην απευθείας δέσμευση και αποθήκευση CO2 από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage– DACS), η οποία θα βελτιώσει θεαματικά τις κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες στις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης:

EnEarth (Energean): Κατατέθηκε η αίτηση για Άδεια Αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο – Τα επόμενα βήματα

Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Προχωράμε την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών- Άδειες αποθήκευσης για 200 MW

Energean: Ξεκινά η αξιοποίηση κοιτάσματος 35 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου