ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ με την έγκριση από τη Γενική του Συνέλευση στις 24 Ιουνίου, της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου.
Το νέο ομολογιακό δάνειο θα συναφθεί με την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank για συνολικό ποσό έως 405.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ 2021-2030 περιλαμβάνει επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα αξιοποιήσει στα πλαίσια της συμφωνίας του με τις τράπεζες.
Για τη χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ο ΔΕΣΦΑ θα αξιοποιήσει και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία όπως η ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση (revolving credit facility) έως 30.000.000 ευρώ, καθώς και accordion facility έως 70.000.000 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το δεκαετές business plan
Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται έργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον.
Στα έργα του νέου δεκαετούς προγράμματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η κατασκευή αγωγού στη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, μήκους 122 χλμ. που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο, με τροφοδοσία των σχετικών εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και η Βέροια, η Νάουσα και τα Γρεβενά. Η επέκταση του δικτύου σε μία περιοχή όπου προγραμματίζεται η παραγωγή υδρογόνου μέσω του έργου White Dragon, θα αποτελέσει, «πρότυπο για τον σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγματος με φυσικό αέριο)». Νωρίτερα, από τον Οκτώβριο του 2022, πρόσβαση σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τον TAP προβλέπεται να αποκτήσουν αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Καστοριά, το ‘Αργος Ορεστικό, οι Μανιάκοι, η Φλώρινα, η Σκύδρα, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
- Στην Ανατολική Μακεδονία, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να συνδεθεί στο σύστημα ένας νέος Σταθμός που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Καβάλας, καθώς και κοντινών περιοχών, όπως το Παληό και η Ελευθερούπολη.
- Στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο προγραμματίζονται επενδύσεις 94 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία νέων περιοχών και χρηστών. Περιλαμβάνονται η κατασκευή αγωγού προς την Πάτρα, για τη διασύνδεση της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ., έπειτα από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και πρόβλεψη για την τροφοδοσία άλλων πόλεων της Περιφέρειας, όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο.
- Επιπλέον, στο πλαίσιο της επέκτασης της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις λιγνιτικές περιοχές, τον Οκτώβριο του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετρητικός Σταθμός στη Μεγαλόπολη, ενώ για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, προγραμματίζεται η κατασκευή 3 νέων Σταθμών για την τροφοδοσία των περιοχών της Τρίπολης, του ‘Αργους, του Ναυπλίου και της Κορίνθου από τον Οκτώβριο του 2022.
- Προβλήτα Μικρής Κλίμακας LNG στη Ρεβυθούσα: Ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG μικρής κλίμακας στη χώρα μας, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε πρόσφατα και την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την κατασκευή της νέας προβλήτας Μικρής Κλίμακας LNG στη Ρεβυθούσα, στο νησάκι του Σαρωνικού, με προϋπολογισμό 20,4 εκατ. ευρώ.
- Τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται εξάλλου να τεθεί σε λειτουργία, η προβλήτα εξυπηρέτησης μικρών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα ανεφοδιάζουν άλλα πλοία καθώς και δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα (μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός), και τα νησιά.
Η Γενική Συνέλευση
Στα θέματα της Γενικής Συνέλευσης του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνονται ακόμα τα εξής:
-Έγκριση διάθεσης κερδών της εταιρικής χρήσης της περιόδου 01.01.2020-31.12.2020, καθώς και της προηγούμενης χρήσης
-Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της εταιρείας και απαλλαγή των μελών του ΔΣ και των Ορκωτών Ελεγκτών της Εταιρείας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την χρήση του 2020
-Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για την εταιρική χρήση του 2021 και για την έκδοση της ετήσιας έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και τον καθορισμό των αμοιβών τους
-Έγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στα μέλη του ΔΣ για το 2020, καθώς και έγκριση προκαταβολής αμοιβών και αποζημιώσεων των μελών του ΔΣ για το 2021
-Ανακοίνωση της εκλογής νέων μελών του ΔΣ, σε αναπλήρωση παραιτηθέντων.
ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 4,56% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το α΄ τρίμηνο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ