Θέμα ολίγων ημερών είναι να βγει σε ΦΕΚ η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το ρυθμιζόμενο έσοδο της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ), βάσει της οποίας, θα καθοριστεί το έσοδο για την εταιρεία και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τη ΡΑΕ και σύντομα θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, δίνοντας το σήμα για το επόμενο βήμα για την ιδιωτικοποίηση.

Η απόφαση είναι απαραίτητη, τόσο για τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να καταρτίσουν τις οικονομικές προσφορές τους, όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να κλείσουν τα νομικά κείμενα της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται, ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν οι εταιρείες Italgas, EPH, First State Investments, KKR, Macquarie και SinoCEEF ενώ στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν οι κοινοπραξίες των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison, της ΔΕΗ με την Motor Oil Hellas και οι εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group.

Μάχη ΕΒΙΚΕΝ- ΔΕΠΑ για τα τέλη χρήσης- Ερωτηματικά για το ρόλο της ΡΑΕ

Αίτηση αναθεώρησης στη ΡΑΕ ετοιμάζουν εν τω μεταξύ οι τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής,  οι οποίες και αρνούνται να εκτελέσουν  την απόφαση της ΡΑΕ  που προβλέπει επιστροφή σε μεγάλες βιομηχανίες τέλη χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την περίοδο 2015 – 2016. Ωστόσο η  Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), τονίζει ότι η απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύθηκε στις 27/8, είναι άμεσα εκτελεστή και η ΡΑΕ όφειλε να υποχρεώσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών στην εκτέλεσή της άσχετα με το αν η τελευταία, προτίθεται να αιτηθεί την αναθεώρησή της.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων στο mononews.gr, “η ΕΕ  θεωρεί σοβαρό το θέμα, όπως  αποδεικνύεται και από τη σχετική αναφορά στο κείμενο της πρόσφατης έκθεσης επιτήρησης της ΕΕ (surveillance report May 2020) στο οποίο γινόταν ειδική μνεία στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρόλα αυτά  η ΡΑΕ δεν ζήτησε όπως όφειλε να εκτελεστεί η απόφαση που η ίδια έλαβε”, προσθέτοντας ότι “αν οι αποφάσεις της ΡΑΕ δεν είναι εκτελεστές επειδή κάποιος ασκεί αναίρεση, τότε και η ΕΒΙΚΕΝ θα έχει το δικαίωμα να μην εκτελεί αποφάσεις για τις οποίες θα ασκήσει αναιρέσεις, όπως τις επικείμενες αποφάσεις τις ΡΑΕ για τις ταρίφες στα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού”.

Από την άλλη πλευρά, για την ΕΒΙΚΕΝ είναι θέμα αρχής, να εκτελεστεί η εντολή της ΡΑΕ, ακόμη και αν αφορά ένα ποσό της τάξης των 2-3 εκατ. ευρώ που μοιράζεται σε 10-15 ενεργοβόρες βιομηχανίες, αν η Πολιτεία θέλει να αποδείξει,  ότι στην πράξη ενδιαφέρεται να στηρίξει τη βιομηχανία και να μειώσει το ενεργειακό κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τις υψηλές  χρεώσεις στα τέλη  χρήσης δικτύου, ανέκυψε, όταν με τον νόμο 4336 του 2015, θεσπίστηκε προσωρινό τέλος διανομής 4 ευρώ/MWh προκαλώντας εξ αρχής την αντίδραση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Με μεταγενέστερη απόφαση προσδιορίστηκαν τα οριστικά τέλη διανομής με τιμή σημαντικά χαμηλότερη της προσωρινής, τα οποία και τέθηκαν σε ισχύ τη 1η Δεκεμβρίου 2016. Μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΡΑΕ στις 27/8 έλαβε απόφαση για  την  κάλυψη  της διαφοράς μεταξύ των υψηλών προσωρινών τελών, που ίσχυσαν από τις 14 Αυγούστου 2015 ως την εφαρμογή των οριστικών τελών, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει εκτελεστή.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση