Οι ισορροπίες και η επόμενη μέρα στην αγορά φυσικού αερίου θα κριθούν από την έκβαση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που από χθες μπήκε στην τελική ευθεία, με την ανακοίνωση των 7 εταιρειών που πέρασαν στην short list για να τη διεκδικήσουν.

Δυναμικό “παρών” στο διαγωνισμό δίνουν όλοι οι μεγάλοι της ενέργειας, και η παρουσία 7 ισχυρών υποψήφιων επενδυτών και κοινοπραξιών στη διεκδίκηση της κρατικής εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου, αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είχε πει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ότι  τα συμφέροντα στο αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό.

Έτσι στους διεκδικητές συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της χώρας: Οι τρεις ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, TERNA Ενεργειακή, Mytilineos και όμιλος Κοπελούζου  και οι κοινοπραξίες Motor Oil -ΔΕΗ και ΕΛΠΕ-Edison, αλλά και δύο διεθνείς όμιλοι η ελβετική Met Holding και η Shell. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες που “κόπηκαν” από τη Short list είναι η Powerglobe συμφερόντων Κατάρ και η ελβετική Vittol.

Ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα εξασφαλίσει εκτός από το μερίδιο κοντά στο 40% στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου  και μια  εταιρεία-κλειδί  στη μεγάλων προοπτικών αγορά φυσικού αερίου, που μπορεί να τον εδραιώσει άμεσα, χάρη στην εμπειρία της, το πελατολόγιό της και τις μεγάλες συμβάσεις προμήθειας αερίου στην χονδρική.

Εξασφαλίζοντας τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πλειοδότης επενδυτής θα αποκτήσει α) τον έλεγχο της ΕΠΑ Αττικής και στις συνέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αξιοποιώντας το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό της στη λιανική αγορά και β) μεγάλο πλεονέκτημα στη χονδρεμπορική δραστηριότητα, η οποία παρότι έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό κοντά στο 40%, εξακολουθεί να είναι μεγάλο μεγέθους και εξαιρετικής αξίας, δεδομένου ότι η αγορά του φυσικού αερίου διευρύνεται και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι το φυσικό αέριο ως καύσιμο «γέφυρα» στη μετάβαση από την απολιγνιτοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γίνεται το κύριο καύσιμο της αγορά τα επόμενα χρόνια ενώ είναι εξαιρετικές και οι εξαγωγικές του προοπτικές του στις αγορές των Βαλκανίων με την ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB αλλά και των προωθούμενων νέων υποδομών στην Αλεξανδρούπολη (τερματικός σταθμός LNG) και την Καβάλα (υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου). Τα μακροπρόθεσμα τέλος συμβόλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους διεθνείς προμηθευτές (Gazprom, Botas και Sonatrahc) αν και δεν προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, προσδίδουν πρόσθετη αξία στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αφού ο νέος επενδυτής μπορεί να τα επαναδιαπραγματευθεί.

Η διαδικασία

Τα επτά επενδυτικά σχήματα που προεπέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να συμμετάσχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού αυτή των δεσμευτικών προσφορών και αφού ενημερωθούν από το Data room να κάνουν τις προσφορές τους  για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, βάσει του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των μετόχων τής ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.

Οι υποψήφιοι επενδυτές αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Ποιοι είναι οι 7 διεκδικητές

C.G. GAS LIMITED

Ο όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας του ομίλου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμμετοχή σε έργα υποδομών και παραχωρήσεων, η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, η διαχείριση εγκαταστάσεων, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, η διαχείριση μεγάλων έργων.

Κύριες δραστηριότητες του ομίλου στο χώρο της ενέργειας αποτελούν η εμπορία φυσικού αερίου, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η διαχείριση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών έργων (αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), με συμμετοχή και στο ΔΕΣΦΑ.

MET HOLDING AG

Η MET Group. Είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές και τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.

Η MET Group έχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.700 μόνιμους υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείς εμπορικούς κόμβους. Ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία στη λιανική αγορά της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας.

SHELL GAS B.V.

Η Royal Dutch Shell είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο με εξειδίκευση στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 70 χώρες με περίπου 82.000 εργαζομένους. Παράγει καθημερινά περίπου 3,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 71 εκατ. τόνους LNG ετησίως.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Έχει παρουσία σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζομένους.

Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.

Τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων. Οι δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν τη διύλιση, εφοδιασμό και εμπορία πετρελαιοειδών, τη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών, την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και την παραγωγή ενέργειας και εμπορία φυσικού αέριου.

Η Edison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και έχει έδρα στην Ιταλία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Είναι μέλος της EDF, ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο.

Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.

Η Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στη διύλιση πετρελαίου, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διανομή και προμήθεια πετρελαίου, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, λιπαντικών και προϊόντων πετρελαίου. Η εταιρεία αξιοποιώντας τα Διυλιστήρια Κορίνθου, δυναμικότητας 185.000 βαρελιών ανά ημέρα, παράγει ευρύ φάσμα πετροχημικών προϊόντων. Ο όμιλος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12,2 GW στην Ελλάδα, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Έχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση περίπου 3 δισ. ευρώ περίπου, διαχειριστής του οποίου είναι η θυγατρική της εταιρεία, ΔΕΔΔΗΕ. Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας περίπου 6,9 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Ο όμιλος είναι από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας, με δραστηριότητες στη μεταλλουργία, στον σχεδιασμό- προμήθεια- κατασκευή έργων (EPC), στην ηλεκτρική ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου. Αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στον χώρο της ενέργειας μέσω της θυγατρικής Protergia, όντας ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της ενέργειας και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, αναπτύσσει συστηματικά επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες του για την παραγωγή ενέργειας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρεται από το ΤΑΙΠΕΔ, τα ανωτέρω προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού (με αλφαβητική σειρά):

 

1. C.G. GAS LIMITED

          2. MET HOLDING AG

          3. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.

         4. SHELL GAS B.V.

         5. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.

        6. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.

         7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.