Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πράσινη ανάπτυξη και στρατηγικές επιλογές παρά τις προκλήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προετοιμάζεται για τη νέα εποχή της ενεργειακής αγοράς, υλοποιώντας το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιό της, που στοχεύει στην περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου, ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στην αγορά και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά τα «σύννεφα» στον ορίζοντα, όπως τα ζητήματα με τη Gazprom, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προχωρά μπροστά, καθώς οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπίζονται με στρατηγικές επιλογές και καινοτόμες επενδύσεις που φέρνουν την εταιρεία ξανά σε πλεονεκτική θέση στην ενεργειακή αγορά.

Αυτή η ανθεκτικότητα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις και να κατευθύνει την εταιρεία προς το μέλλον.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υιοθετήσει μια πράσινη στρατηγική, προχωρώντας στην κατασκευή των πρώτων της φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 800 MW, που θα αυξήσουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα περισσότερο από 12%. Με την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στις 23 Ιουλίου, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση έως και 390 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αυτών των έργων. Αυτό το βήμα όχι μόνο ενισχύει τη ΔΕΠΑ, αλλά και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των θεσμικών χρηματοδοτών στις προοπτικές της.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύοντας σε έργα που ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα φωτοβολταϊκά έργα στην Κοζάνη, για παράδειγμα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, στηρίζοντας περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν εγκαταλείπει το φυσικό αέριο. Αντίθετα, επενδύει σε σύγχρονες θερμικές μονάδες με φυσικό αέριο, όπως αυτή που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες συμβάλλουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης σημαντικά έργα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό IGB, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό το δίδυμο Ξιφαρά – Παπαδόπουλου. Η εταιρεία έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της στις περιφερειακές αγορές χονδρεμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με σημαντική παρουσία σε χρηματιστήρια ενέργειας όπως το CEEGEX στην Ουγγαρία, το GME στην Ιταλία και το Balkan Gas Hub στη Βουλγαρία. Αυτή η διεθνής δραστηριότητα ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού.

Αριστερά ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς και δεξιά, ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαδόπουλος

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, διαμορφώνοντας το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα. Με την πράσινη στρατηγική της και τις καινοτόμες επενδύσεις, η εταιρεία στοχεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον ενεργειακό τομέα. Οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να επεκτείνουν τη διεθνή της παρουσία.

Διαβάστε επίσης

Αριστείδης Πίττας (Euroseas): Είχαμε το καλύτερο τρίμηνο με κέρδη 5,84 δολάρια ανά μετοχή

Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Γιάννος Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Απλά, τραγικός – Άρθρο παρέμβαση