Στα τέλη Οκτωβρίου η βρετανοαμερικανική μάρκα ρολογιών Dennison αναβίωσε για δεύτερη φορά.

Η νέα εκδοχή ήρθε με τη μορφή μιας συλλογής 11 λεπτών ρολογιών χαλαζία, μερικά με καντράν από φυσική πέτρα, με ορθογώνια κάσα με στρογγυλεμένες γωνίες, που παραπέμπει σε αυτή που παρήγαγε ο ιστορικός κατασκευαστής περιβλημάτων Dennison στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

1

Η νέα σειρά ρολογιών του brand, αξίας 490-690 δολαρίων ονομάστηκε A.L.D., από τον άνθρωπο που ίδρυσε την πρώτη έκδοση της εταιρείας πριν από 175 χρόνια, τον Aaron Lufkin Dennison.

Στην δημοπρασία Phillips TimeForArt 2024 στις 7 Δεκεμβρίου, η Dennison παρουσίασε μια μοναδική παραλλαγή ενός ρολογιού A.L.D. , το οποίο αν και εκτιμήθηκε στα $400 έως $600, πουλήθηκε τελικά στα $5,080.

«Πελάτες από όλο τον κόσμο πλειοδότησαν για αυτό το μοναδικό δείγμα που διαθέτει ένα εκπληκτικό γεωμετρικό καντράν και μια ασυνήθιστη κάσα από μπλε-χρυσό PVD ατσάλι», είπε ο Paul Boutros, αναπληρωτής πρόεδρος της Phillips και επικεφαλής ρολογιών για την Αμερική. Εξετάσαμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φρενίτιδα.

Το μοναδικό στο είδος του Dennison A.L.D. που δημοπρατήθηκε στο TimeForArt. φωτογραφία:TimeForArt

Η Dennison Watch Co. ιδρύθηκε αρχικά στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας από έναν Αμερικανό ωρολογοποιό και επιχειρηματία και κατασκεύαζε κάσες για τις εταιρείες Rolex, IWC, Jaeger-LeCoultre, Omega, Longines και πολλές άλλες.

Λόγω της ανθεκτικότητας και της υδατοστεγανότητάς τους, η Dennison παρείχε κάσες για το ρολόι της John Purser & Sons Ltd. of Cardiff που φορούσε ο Sir Ernest Shackleton κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Ανταρκτική το 1913, καθώς και για το Rolex Oyster Perpetual που φορούσε ο Sir Edmund Hillary κατά την ανάβαση του στο Έβερεστ το 1953.

Καθώς οι ελβετικές μάρκες ρολογιών άρχισαν να παράγουν τα περιβλήματα των ρολογιών εντός των εργαστηρίων τους, η Dennison έκλεισε το 1967. Ωστόσο, το 2010, ο διευθυντής και συνιδρυτής της Watches of Knightsbridge, Toby Sutton, κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα του ονόματος της εταιρείας.

Το 2016, μετά από επένδυση που έκανε ο γνώστης ρολογιών από του Ντουμπάι, Mohammed Al Bulooki, κατασκευάστηκε μια περιορισμένης έκδοσης συλλογή που ονομάζεται Denco53. Ήταν ένα ρολόι πεδίου εμπνευσμένο από αυτό που φορούσε ο Hillary κατά την ανάβασή του στο Έβερεστ.

Ο Sutton κατασκεύασε τις  κάσες των ρολογιών Denco53 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυθεντικές μηχανές Dennison, τις οποίες είχε εντοπίσει μέσω ενός φίλου που τις είχε αγοράσει χρόνια νωρίτερα. Το Denco53 έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, και τα 50 ρολόγια της συλλογής πουλήθηκαν σε τιμές από 3.500 έως 4.050 δολάρια.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει ζωντανό το brand.

«Λόγω του κόστους κατασκευής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και της χαμηλής παραγωγικής ικανότητας, θεώρησα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το συνεχίσω», λέει ο Sutton. «Αλλά ο Mohammed και εγώ πάντα πιστεύαμε ότι αν μπορούσαμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες  που θα μοιράζονταν το ίδιο πάθος, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε τη Dennison κανονικά».

Το 2023 βρήκαν τους εταίρους που χρειάζονταν: τον επενδυτή και ειδικό σε θέματα ρολογιών Ovais Merchant, τον Pierre-Alexandre Aeschlimann, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ανεξάρτητης μάρκας ρολογιών Andersen Genève, και τον βετεράνο του κλάδου Stéphane Cheikh.

Η ομάδα ανέθεσε στον Emmanuel Gueit, σχεδιαστή του Royal Oak Offshore της Audemars Piguet και της συλλογής Rolex 1908, να ηγηθεί του σχεδιασμού του νέου λανσαρίσματος των ρολογιών Dennison.

Ο Gueit μελέτησε την ιστορία των περιβλημάτων των ρολογιών της Dennison, αλλά και το έργο του πατέρα του, ενός άλλου σημαντικού σχεδιαστή ρολογιών, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή των πέτρινων καντράν στην Piaget. «Όταν άρχισα να μελετώ την ιστορία της Dennison, είδα ότι σταμάτησε την παραγωγή τη δεκαετία του ’60», επισημαίνει.

Είπα σε όλους: «Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ρολόι που να μοιάζει σαν να είναι από τη δεκαετία του ’60, που να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε αρχικά».

Ένα επίχρυσο ρολόι Dennison A.L.D. το οποίο πωλείται προς 690 δολάρια. φωτογραφία: Dennison

«Θέλαμε επίσης να είναι οικονομικά προσιτά», τόνισε ο Aeschlimann. Για να τα πετύχουν όλα αυτά, δεσμεύτηκαν για ένα ελβετικό μηχανισμό χαλαζία, αντί για τους πιο περίπλοκους μηχανικούς μηχανισμούς του παρελθόντος. Οι κάσες της συλλογής A.L.D. αποτελούνται από ανοξείδωτο ατσάλι και επιχρυσωμένο PVD.

«Σχεδιάζουμε να λανσάρουμε μια εξέλιξη του τρέχοντος μοντέλου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και στη συνέχεια ένα εντελώς νέο μοντέλο με διαφορετική κάσα μέσα σε ένα χρόνο», λέει ο Sutton.

«Η έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό της κάσας και στην παραγωγή κομψών ρολογιών».

Όσον αφορά τη μηχανική ιστορία τους, ο Sutton λέει ότι πιθανότατα θα αναβιώσουν και αυτή, «πιθανότατα σε κάσα από πολύτιμο μέταλλο και σε πολύ περιορισμένο αριθμό», προσθέτει. «Η Dennison κατασκεύαζε πολλές μασίφ ασημένιες κάσες στις αρχές του 20ού αιώνα, κάτι που θα ήταν ωραίο να επαναφέρουμε».

Διαβάστε επίσης: