Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Dennis Bastas: Για νέο mega deal ετοιμάζεται ο Ελληνοαυστραλός μεγιστάνας των γενόσημων φαρμάκων

Dennis Bastas (Πηγή: Australian Financial Review)

«Ο μόνος λόγος που σηκώνομαι από το κρεβάτι κάθε μέρα, είναι για μια συμφωνία που δεν έχω ακόμη κάνει», δήλωνε πέρσι στην The Australian Financial Review, ο δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας Dennis Bastas, ενώ φέτος ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μια από τις καλύτερες μάρκες προϊόντων περιποίησης δέρματος, σε ένα νέο mega deal που θα συζητηθεί.

Ο ελληνοαυστραλός ιδιοκτήτης της Arrotex Pharmaceuticals, του μεγαλύτερου προμηθευτή γενόσημων φαρμάκων της χώρας, είναι ένας από τους υποψήφιους «μνηστήρες» για την εξαγορά της Sukin, εταιρεία δημιουργίας προϊόντων περιποίησης δέρματος που ανήκει στην εταιρεία κολοσσό BWX, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο, αφού έχασε την υποστήριξη της Commonwealth Bank.

Σύμφωνα με την Australian Financial Review, η Greenhill & Co πουλά το εμπορικό σήμα Sukin και το εργοστάσιο παραγωγής μετά την κατάρρευση της BWX τον Απρίλιο, χρωστώντας στην Commonwealth Bank περίπου 105 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Sukin, είναι μια μάρκα, με φυσικά προϊόντα περιποίησης δέρματος, που πωλείται μέσω των σούπερ μάρκετ Coles και Woolworths καθώς και των Priceline και Chemist Warehouse.

Για την εξαγορά της, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Ισχυρός παίκτης στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας

Από πλευράς του ο Bastas, προβάλει την ικανότητα του μυαλού του και την επιθυμία του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έρχονται, προκειμένου να εξηγήσει την επιτυχία του στη σύναψη συμφωνιών.

Αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 1,32 δισ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος έχει προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων φαρμακευτικών εταιρειών.

Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arrotex Pharmaceuticals, του μεγαλύτερου προμηθευτή γενόσημων φαρμάκων στην Αυστραλία, με τζίρο 1,5 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα τα κέρδη της Arrotex Pharma¬ceuticals εκτοξεύτηκαν φέτος στα 104,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των πωλήσεων τεστ κορωνοϊού.

Η Arrotex παρασκευάζει περίπου το 1/3 των φαρμάκων που χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος φαρμακευτικών παροχών της Αυστραλίας κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι η πρώτη επιχείρηση φαρμάκων του Basta.

Dennis Bastas (Πηγή: The Australian)

Το 2003 ίδρυσε την Ascent Pharmaceuticals και την πούλησε στην Actavis για 400 εκατομμύρια δολάρια το 2012. 

Δημιούργησε την αλυσίδα λιανικής Pharmasave και την επιχείρηση χονδρικής πώλησης CHS και στη συνέχεια πούλησε και τις δύο στη Sigma Pharmaceuticals το 2014.

Με Καναδούς επενδυτές στον Basta ανήκει επίσης η Juno Pharmaceuticals, η οποία παράγει φάρμακα μετά την κατοχύρωση πατέντας για τα νοσοκομεία.

Eίναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας γονιδιωματικής myDNA.

Παράταση χρονοδιαγράμματος

Ο μεγιστάνας ανταγωνίζεται τώρα την NBC, η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το εμπορικό σήμα Sukin, ενώ ο Bastas ενδιαφέρεται τόσο για το εμπορικό σήμα όσο και για τη 10ετή μίσθωση των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Μελβούρνη.

Το εργοστάσιο παραγωγής έχει χωρητικότητα 70 εκατομμυρίων μονάδων σε μπουκάλια και βάζα, ενώ η BWX επένδυσε 34 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία αυτού.

Οι τελικές προσφορές έπρεπε να δοθούν πριν από δύο εβδομάδες για την Sukin, ωστόσο η Greenhill παρέτεινε το χρονοδιάγραμμα έως τις 13 Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα €6,53 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Marks & Spencer: Εκτίναξη κερδών και επιστροφή στο μέρισμα

Commerzbank: Αύξηση του στόχου για τα ετήσια κέρδη – Επαναγορά μετοχών ύψους 600 εκατ. ευρώ