ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως εξηγεί, ακόμη κι αν διακοπεί η ροή του ρωσικού αερίου που έρχεται στο Σιδηρόκαστρο, δεν μας νοιάζει πια, καθώς πλέον μόνο το 15% του φυσικού αερίου της χώρας είναι ρωσικό. Και μπορεί να αντικατασταθεί από τις εισαγωγές LNG, καθώς αυξάνονται οι υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, με στόχο να απεξαρτηθούν τόσο η Ελλάδα όσο και οι γειτονικές χώρες από το ρωσικό αέριο.
Στο ερώτημα αν μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τη ζήτηση LNG και επομένως και τις τιμές, η υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου, σημειώνει: “Έχουμε όπλα να το αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος, ακόμη κι αν πάει στα 300 ευρώ/MWh η τιμή του φυσικού αερίου. Έχουμε κάνει την άσκησή μας και το στρες τεστ βγαίνει. Συμμεριζόμαστε την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο”.
Εν αναμονή εξελίξεων
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προς τη χώρα, άνοιξε τις τελευταίες μέρες μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό αέριο της Gazprom που κατευθύνεται σε 9 χώρες μέσω Βουλγαρίας.
Ο βουλγαρικός νόμος αναμένει την έγκρισή του από την Κομισιόν, και εφόσον εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ θα δούμε αν η Gazprom θα τον καταβάλει ή όχι. Και αν δεν τον πληρώσει θα δούμε αν η Βουλγαρία δεν επιτρέψει να συνεχίζεται η μεταφορά αερίου από το έδαφός της. Καλά πληροφορημένες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο η ρωσική εταιρεία να πληρώσει τη Βουλγαρία και εκτιμούν ότι θα είναι η αφορμή για να σταματήσει η Βουλγαρία τη ροή του ρωσικού αερίου από το έδαφός της.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το ρωσικό αέριο αποτελεί το 30% της ελληνικής αγοράς και ότι αν χρειαστεί να αντικατασταθεί από LNG, η αυξημένη ζήτηση θα εκτινάξει τις τιμές.
Στην Ελλάδα ρωσικό αέριο εισάγουν τρεις εταιρείες: η ΔΕΠΑ, ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Prometheus Gas και η Mytilineos. Σύμφωνα με πηγές, οποία εταιρεία έχει σύμβαση να παραλαμβάνει το αεριο στο Σιδηρόκαστρο πληρώνει τιμή Σιδηρόκαστρου, δηλαδή δεν οφείλει να πληρώσουν το φόρο διαμετακόμισης αυτές αλλά η Gazprom. Αν παραλαμβάνει στη Βουλγαρία πληρώνει εκείνη το φόρο 10 ευρώ/MWh.
Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα του Economist χθες και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας “το φυσικό αέριο που έρχεται από τον αγωγό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλές χώρες. Οι νέες υποδομές της χώρας, το FSRU Αλεξανδρούπολης, θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, και ενδεχομένως και άλλων χωρών.”
Διαβάστε επίσης
Τζορτζ Τσούνης: Προς ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τα Βαλκάνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν