«Το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων» ήταν η απάντηση που πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο Μπαλί, αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υλοποιήσει τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας.

Η παραπάνω απάντηση συνοδεύτηκε και από τη σύσταση ότι «ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Τι γίνεται με τις συντάξεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέταξε για το Μπαλί με κορυφαία θέματα στην ατζέντα του την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου του ΔΝΤ, αλλά και τη διεκδίκηση μιας στήριξης (έστω και με την σιωπηλή αποδοχή) στο ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των παλαιών συντάξεων.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, από ό,τι φαίνεται τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να πείσει τους ακροατές του. Το ΔΝΤ φαίνεται να εμμένει στη θέση του ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα φέρουν ένα σταθερό υπερπλεόνασμα, το οποίο μπορεί να διανεμηθεί σε ευρύτερο σύνολο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, λόγω του σταθερά υψηλού ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα.

Έτσι, όπως προκύπτει, παρά την επιθυμία της Αθήνας να λάβει το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ για τη μη περικοπές στις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την ηρεμία στις αγορές και μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στο Eurgroup, το Ταμείο πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους κρατώντας ουδέτερη, αν όχι αρνητική, στάση πάνω στο θέμα.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στο Μπαλί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο υπουργός επιδιώκει επαφές και με παράγοντες της ΕΕ ενόψει και της κατάθεσης τη Δευτέρα του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

Αβεβαιότητα και από την ΕΕ

Χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Bloomberg TV, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, το οποίο -αν και επιδέχεται πολλών ερμηνειών- επαναλαμβάνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι οι συντάξεις «θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».

Πάντως, ο χρόνος για τις αποφάσεις πλησιάζει, καθώς τη Δευτέρα κατατίθεται στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός και, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να στείλει το προσχέδιο, στο οποίο δεν ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή δύο σενάρια προσχεδίου του προϋπολογισμού. Στο βασικό σενάριο, οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο «προθέσεων», οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοσκοβισί για συντάξεις: Θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέο θρίλερ με τις συντάξεις: Θολό τοπίο για το ζήτημα των περικοπών