Στη συζήτηση για την εξαγορά της Κωτσόβολος φαίνεται να μπαίνει και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η εισηγμένη, υπό τον κ. Γιώργο Στάσση αναμένεται να εκφράσει το ενδιαφέρον της για την εν Ελλάδι θυγατρική της βρετανικής πολυεθνικής Currys, η οποία τον περασμένο μήνα εκκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή για το 100% της Κωτσόβολος.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι «Το εύρος προσφοράς που προτίθεται να κάνει η ΔΕΗ κινείται από 200-250 εκατ. ευρώ».

Οι νέες μπίζνες για τη ΔΕΗ

Αν η ανακοίνωση πώλησης από την Currys της Κωτσόβολος αιφνιδίασε την αγορά,  το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, του ενεργειακού κολοσσού της χώρας για  μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον  κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, προξενεί εντύπωση.

Ωστόσο, η ΔΕΗ στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της προωθεί ένα νέο μοντέλο με την πελατοκεντρική διάσταση να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της.

Στο δίκτυο καταστημάτων που αναπτύσσει εκτός από τα προϊόντα ενέργειας – ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο – και τις ενεργειακές λύσεις που παρέχει στήνει και ειδικούς χώρους πώλησης έξυπνων προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας.

Στα νέα καταστήματα και όπου υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν  προϊόντα smart living, από έξυπνες κάμερες ή  έξυπνες λάμπες μέχρι σκούπες ρομπότ και ηλεκτρικά scooter.

Η αξιοποίηση του δικτύου της Κωτσόβολος

Η αξιοποίηση ενός δικτύου 93 καταστημάτων που έχει η Κωτσόβολος και με γεωγραφική κάλυψη 100% σε όλη τη χώρα αποτελεί το σημείο αιχμής για τη ΔΕΗ στην περίπτωση που προχωρήσει και στην επόμενη φάση της διαδικασίας που τρέχει η Citi.

Μάλιστα, όπως έχει πει ο επικεφαλής της Κωτσόβολος, Γιάννης Βασιλάκος, τα καταστήματα της εταιρείας ξεπερνούν τα στενά όρια ενός παραδοσιακού καταστήματος,  λειτουργούν ως hub παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών με υψηλή κερδοφορία και ως σημεία πώλησης ξεκλειδώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Και αυτό την ώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης με το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθύνει σημαντικούς πόρους στην εξοικονόμηση ενέργειας ανοίγονται προοπτικές σε μια μεγάλη αγορά από τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι τις αντλίες θερμότητες και τους φορτιστές αυτοκινήτων, τομείς που ήδη δραστηριοποιείται η ΔΕΗ.

Αλλά και η Κωτσόβολος, ήδη  προχωράει και σε νέες δραστηριότητες μελέτης, πώλησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ηλιακών θερμοσίφωνων και αντλιών θερμότητας.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ, έχει θέσει προ καιρού ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων, με ασφαλή και εύκολη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, τη δημιουργία εναλλακτικών διαύλων προώθησης πωλήσεων και τη μεταστροφή στην πράσινη ενέργεια και η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών.

Το εύλογο τίμημα για την εξαγορά

Αν και η διοίκηση της βρετανικής πολυεθνικής  δεν έχει προσδιορίσει το αντίτιμο που θα θεωρούσε εύλογο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο πήχης για την πώληση μιας επιχείρησης με αυτόνομη πορεία, με υγιή οικονομικά και με EBITDA 48,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2022-2023, δεν μπορούσε να είναι χαμηλότερα από 300-320 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο όμιλος Currys αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πουλήσει την εν Ελλάδι θυγατρική του αν δεν προσφερθεί το κατάλληλο αντίτιμο.

Όπως είπε στην τελευταία τοποθέτησή του προς τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Άλεξ Μπάλντοκ «δεν υπάρχει πίεση από πλευράς μας, αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος».

Διευκρίνισε, δε, ότι η μητρική έχει μπει στη διαδικασία αναθεώρησης της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Κωτσόβολος είναι η μόνη θυγατρική που κινείται ανοδικά, διότι έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια για τη βελτίωση των οικονομικών του Ομίλου. Κάτι όμως, που θα έρθει με το κατάλληλο αντίτιμο, ώστε να είναι συμφέρουσα μία αποεπένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι το enterprise value της «Κωτσόβολος» όταν πωλήθηκε στην Dixons από τον όμιλο Φουρλή, πριν από περίπου 20 χρόνια, ήταν 167 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας αναμένει φέτος EBITDA πάνω από τον στόχο του 1,1 δισεκ. ευρώ, έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφέρει ένα σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα τίμημα.

Επιπλέον εκτιμάται ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, καθώς η βασική δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω των καταστημάτων λιανικής που διαθέτει είναι κυρίως η πώληση ενέργειας.

Σε γνώση του ανταγωνισμού το ενδιαφέρον της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πιθανό μπιντάρισμα της ΔΕΗ είναι σε γνώση των ανταγωνιστών της Κωτσόβολος, που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Με μία εκ των τριών βασικών παικτών στην αγορά, την Πλαίσιο να έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της, όταν πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Γεράρδος δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις.

Όπως είχε πει ο επικεφαλής της εταιρείας, η οποία ήταν σε διαδικασία εξεύρεσης χρηματοοικονομικού συμβούλου. «είμαστε τρεις παίκτες στην αγορά και προφανώς πρέπει να είμαστε μέσα στη συζήτηση.

Προχωράμε στη χαρτογράφηση της αγοράς ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει.

Υπάρχουν πολλοί παράμετροι οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν, από την αποτίμηση και το μάνατζμεντ team μέχρι το τι θα πει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το ποιος μπορεί να είναι ο υποψήφιος αγοραστής».

Μάλιστα ο κ. Γεράρδος σε ερώτημα αν θα μπορούσε να καλύψει ένα τόσο μεγάλο τίμημα είχε πει ότι μια υγιής επιχείρηση όπως το Πλαίσιο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Άλλωστε και ο επικεφαλής της Κωτσόβολος κ. Γ. Βασιλάκος όταν είχε ρωτηθεί για το αν μπορεί μια εγχώρια επιχείρηση να χρηματοδοτήσει μια τέτοια αγορά είχε εκφράσει την άποψη ότι για την εξαγορά της Κωτσόβολος μιας εταιρείας με τόσο υγιή χαρακτηριστικά θα υπήρχε πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ο έτερος μεγάλος «παίκτης», της αγοράς η Public, η οποία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν ενδιαφέρεται ή όχι βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με τη MediaMarkt.

Το χρονοδιάγραμμα πώλησης

Στόχος της μητρικής εταιρείας είναι η διαδικασία πώλησης, αν τελικά τελεσφορήσει, να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε πρόσφατα σε δημοσιογραφική εκδήλωση ο κ. Γιάννης Βασιλάκος, η διαδικασία θα γίνει με μικρούς και σύντομης διάρκειας κύκλους προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της Κωτσόβολος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι επενδυτές μέχρι τις 11 Αυγούστου θα πρέπει να εκδηλώσουν το αρχικό ενδιαφέρον τους. Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Carrys θα αξιολογήσει τους ενδιαφερόμενους και θα περάσει στην επόμενη φάση, με όλους όσοι θα κριθούν επιλέξιμοι.

Η δεύτερη φάση του data room, δηλαδή η άντληση περισσότερων πληροφοριών για την Κωτσόβολος από τους επενδυτές που έχουν κριθεί επιλέξιμοι, τοποθετείται χρονικά προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια έπονται οι δεσμευτικές προσφορές και εν συνεχεία η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Τι θα κερδίσει ο νέος στρατηγικός επενδυτής από εμάς

Porsche: Τα σπορ Macan και 911 αύξησαν τα λειτουργικά κέρδη κατά 11% το α’ εξάμηνο

Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €213.185