ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια σημαντική προσθήκη στην πράσινη παραγωγική της δυναμικότητα εξασφαλίζει η ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επένδυση μέσω ΣΔΙΤ στη δημιουργία ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού στη Βορείο Μακεδονία, το CEBREN.
Πρόκειται για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM που θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός) και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.
Η σημασία της κίνησης αυτής για τη ΔΕΗ είναι διπλή: Από τη μια ενισχύει την πράσινη παραγωγή της και τη διεθνοποίησή της και από την άλλη εξασφαλίζοντας ενέργεια χαμηλού κόστους παραγωγής ενισχύει την κερδοφορία της. Ταυτόχρονα η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα για εξαγωγές ενέργειας σε γειτονικές χώρες που είναι σταθερά ελλειμματικές αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία της.
Σημειώνεται ότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αποτελούν τη φθηνότερη από όλες τις μορφές παραγωγής ρεύματος και με τη δημιουργία του CEBREN, η ΔΕΗ θα αυξήσει το σύνολο του εγκατεστημένου δυναμικού της σε Υ/Η εργοστάσια που με αυτά που έχει στην Ελλάδα είναι 3,2GW.Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του έργου στο Cebren είναι 1.000 – 1200 GWh, από το 2028 όταν θα ξεκινήσει, ενώ τονίζεται ότι οι Υ/Η μονάδες έχουν την υψηλότερη κερδοφορία.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΔΕΗ με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Βορείου Μακεδονίας ESM θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών.
Δημιουργία σταθμού 333MW
Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ο διαγωνισμός έχει πραγματοποιηθεί ανεπιτυχώς 13 φορές στα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο αφορά τη δημιουργία σταθμού 333MW με τη μορφή ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούσε να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία μετά το 2028.
Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής της συμφωνίας, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης, για την ανάπτυξη του έργου, θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της δυναμικότητας δεν είναι αμελητέο, καθώς αν η επένδυση γινόταν στην Ελλάδα θα ήταν το τέταρτο σε μέγεθος υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας.
Με την τρίτη αυτή επενδυτική κίνηση στα Βαλκάνια, η ΔΕΗ αποδεικνύει ότι υλοποιεί με συνέπεια τη στρατηγική της επιλογή για επέκταση της παραγωγής ενέργειας στις γειτονικές χώρες. Οι δύο πρώτες κινήσεις που πραγματοποίησε ήταν οι εξαγορές των δύο εταιρειών στη Ρουμανία, της Enel Romania και της Fondul που κατείχε μειοψηφικές συμμετοχές στην Enel Romania..
Ζόραν Ζάεφ: Ελληνικές επενδύσεις 2,5 δισ. στη Βόρειο Μακεδονία
Σχετική αναφορά έκανε στο φόρουμ των Δελφών ο Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από την «είσοδο» της ΔΕΗ στην αξιοποίηση υδροηλεκτρικού δυναμικού στη γειτονική χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε επίσης μνεία στο πρότζεκτ κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής από τη Mytilineos.
Στη στρατηγική επιλογή επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είχε αναφερθεί και ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφέροντας σχέδια ειδικότερα για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου όπως είπε η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της, δημιουργώντας cluster στα Βαλκάνια.
«Η παρουσία στα Βαλκάνια αποτελεί φυσική αντιστάθμιση για την εταιρεία», τόνισε ο κ. Μαύρος, ο οποίος όπως εξήγησε η εταιρεία ήταν ήδη εκεί μέσω εισαγωγών και πλέον είναι και με παραγωγή.