ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερα μεγάλα funds ανακοίνωσε η ΔΕΗ πως συμμετέχουν με δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η ΔΕΗ, πρόκειται για τα CVC Capital Partners Group, KKR Group, Macquarie Group και First Sentier Investors Group.
Με βάση τη διαδικασία, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών και να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:
«Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):
-CVC Capital Partners Group
-First Sentier Investors Group
-KKR Group
-Macquarie Group
Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.»
Αισιοδοξία για το τίμημα
Όπως έγραφε την Πέμπτη το mononews, τα fund CVC και Macquarie είναι διατεθειμένα, κατά πληροφορίες, να ανεβάσουν τα τιμήματα μέχρι και τα 1,8 δισ. ευρώ και να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα το ΔΕΔΔΗΕ καθώς γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός, ενώ ενδεχομένως, ενώ αναμένοντας να συμμετέχουν και τα fund ΚΚR και First Sentier.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εξάλλου η τελευταία ευρωπαϊκή εταιρεία δικτύων ενέργειας που ιδιωτικοποιείται και είναι ελκυστική λόγω των υψηλών αποδόσεων και των περιθωρίων βελτίωσης που εμφανίζει η δομή και η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις. ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.
Σημειώνεται ότι το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τονίζεται, ότι το ενδιαφέρον για το ΔΕΔΔΗΕ περιορίστηκε στα 4 funds καθώς το ότι η ΔΕΗ δεν παραχωρεί μαζί με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το μάνατζμεντ, απομάκρυνε από τον διαγωνισμό διαχειριστές της Ευρώπης, όπως η ιταλική Enel και η γαλλική Enedis, που είχαν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ
Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, και εξυπηρετεί δύο στόχους: τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ και τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης και του δείκτη χρέους/ λειτουργικών κερδών, βοηθώντας στην απομόχλευση του ισολογισμού της.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους/EBITDA κάτω από τα επίπεδα του 3,3, προκειμένου να αυξηθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που θα επιτρέψει και την επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής μετά από χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα
Πόλεμος CVC – Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Όλο το παρασκήνιο
ΔΕΠΑ Υποδομών: H Italgas πλειοδότης στον διαγωνισμό