Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας η ΔΕΗ, με στόχο να πετύχει 3 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι τα επόμενα 4 χρόνια. Σήμερα, το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση πιλοτικής ανάπτυξης, ειδικότερα στην περιοχή του Περιστερίου έχουν αναπτυχθεί 25 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, έως το τέλος του μήνα θα καλύπτονται 7.000 σπίτια με την επένδυση σε πρώτη φάση να φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ.

Στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτύξει το δίκτυο οπτικής ίνας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας ώστε να έχει καλύψει 440.000 νοικοκυριά σε περίπου 13 δήμους της χώρας μέχρι το τέλος του 2023.

1

Έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης για το δίκτυο οπτικής ίνας έως και 40%, η ΔΕΗ διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά της χονδρικής ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική. Πρόθεση της εταιρείας είναι προσφέρει τιμές πολύ χαμηλότερες του ΟΤΕ, με τις πληροφορίες από την αγορά να αναφέρουν πως η έκπτωση αυτή είναι της τάξεως του 20%.

Πλεονέκτημα της ΔΕΗ είναι το μικρότερο κόστος, αφού ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.

Η επένδυση για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ έχει προϋπολογισμό στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος είναι  οι τηλεπικοινωνίες,  να γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ που επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή χονδρικής υπηρεσίας πρόσβασης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ έχει περίπου έξι εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά ηγέτη στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών βιωσιμότοητας, ψηφιοποίησης και ανάπτυξής της, η ΔΕΗ θέλησε να αναπτύξει ένα μελλοντικό, πανελλαδικό δίκτυο χονδρικής οπτικής ίνας για να επεκτείνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της και να βοηθήσει στη σύνδεση της χώρας της με υψηλότερες ευρυζωνικές ταχύτητες.

Η συνεργασία με την Adtran

Η ΔΕΗ επέλεξε την ανοιχτή πλατφόρμα πρόσβασης ινών 10G Adtran για να αναπτύξει την πιλοτική της υποδομή ευρυζωνικής πρόσβασης και τη δημιουργία του πιλοτικού δικτύου χονδρικής πώλησης οπτικών ινών  της.

Η Adtran, Inc. είναι κορυφαίος πάροχος λύσεων ανοικτής δικτύωσης και εμπειρίας συνδρομητών επόμενης γενιάς, και ανακοίνωσε χθες τη συνεργασία με τη ΔΕΗ,  για την ευρυζωνική οπτική ίνα Adtran από άκρο σε άκρο λύση για την έναρξη πιλοτικού δικτύου χονδρικής υψηλής ταχύτητας στον δήμο Περιστερίου, στην περιφέρεια Αττικής.

Όταν επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, η ΔΕΗ σχεδιάζει να υποστηρίξει όλους τους τοπικούς παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών και να συνδέσει πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις με οπτικές ίνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως σημειώνεται.

Στην πρώτη φάση της ανάπτυξης οπτικών ινών της ΔΕΗ, αναπτύσσει την τεχνολογία PON σε όλη την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή υπηρεσιών χονδρικής gigabit. Αργότερα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο δίκτυο πρόσβασης οπτικών ινών για να εισαγάγει το έξυπνο δίκτυο και άλλες προηγμένες εφαρμογές εκσυγχρονισμού του δικτύου για τη βελτίωση της απόδοσης και των λειτουργιών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εκτιμούμε την εμπειρία της Adtran στη συνεργασία με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να βοηθήσουμε στην εκκίνηση ευρυζωνικών δικτύων Greenfield που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής ΔΕΗ. «Από την αρχή, το επίπεδο δέσμευσης της Adtran στη διαδικασία ανάπτυξης ήταν κάτι που διαφοροποιούσε και οι ανοιχτές λύσεις της Adtran μας απαλλάσσουν από το να είμαστε συνδεδεμένοι με έναν προμηθευτή. Η ανοιχτή, αποσπασματική αρχιτεκτονική της πλατφόρμας μας παρέχει ευελιξία και κλίμακα δικτύου».