Στη λύση του συνδυασμού τεχνολογιών προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ  για την επόμενη μέρα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 και να λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2025 και ακολούθως θα λειτουργήσει με καύσιμο το ΦΑ  (αντί για το 2028 βάσει του αρχικού πλάνου απολιγνιτοποίησης).

Η μονάδα θα μετατραπεί μετά το  2025 σε μια μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο με πρόβλεψη και για υδρογόνο, με εσωτερική κατανάλωση από ΑΠΕ. Συμπληρωματικά εξετάζεται να λειτουργεί και αποθήκευση  ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων. 

Όπως δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας στην τηλεδιάσκεψη στου 98 συμμετέχοντες αναλυτές  που ρωτούσαν για την Πτολεμαΐδα 5, η νέα μονάδα  έως το 2025 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου Hydrogen ready από 660 MW σε πάνω από 1000 MW.

Όπως εξήγησαν θα είναι μια σούπερ ευέλικτη μονάδα,  καθώς μέσα σε περίπου ½ με μία ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από 300 MW σε πάνω από 1000 MW.  Όπως διευκρινίστηκε ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της και επομένως η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης θα γίνει το 2025.

ΔΕΗ: Δαπανηρή η λύση θερμική αποθήκευση πράσινης ενέργειας, συμπληρωματικά μόνο εξετάζεται

Χθες εν τω μεταξύ η Green Tank και η οργάνωση περιβαλλοντικών δικηγόρων ClientEarth συνεργάστηκαν με τη γερμανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων enervis για να αξιολογήσουν συγκριτικά τις τέσσερις τεχνολογίες που έχουν συζητηθεί περισσότερο σε σχέση με το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5  και εκπόνησαν συγκριτική τεχνο-οικονομική ανάλυση. Η ανάλυση αυτή αναδεικνύει ως βέλτιστη επιλογή τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. Οι υποψήφιες τεχνολογίες που εξετάστηκαν είναι:

  α) η χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) σε συνδυασμό  με την ενίσχυση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,

β) η μετατροπή της  Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καθαρής βιομάζας

γ) η αντικατάστασή της από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καθαρό ορυκτό αέριο (CCGT)

και δ) η μετατροπή της μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων.

Τι λέει η Green Tank

Όπως υποστήριξαν σε παρουσίαση που πραγματοποίησαν χθες η μετατροπή της μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας είναι μια λύση που είναι όχι μόνο συμβατή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης της χώρας αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική.

 Ειδικότερα, σημειώνουν ότι η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ καθιστά τη λειτουργία της μονάδας εντελώς ανεξάρτητη από τις διακυμάνσεις των τιμών δικαιωμάτων CO2 ή συγκεκριμένων καυσίμων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών αποθήκευσης ενέργειας που έχει η χώρα.

Ωστόσο το σχόλιο έγκυρης πηγής της ΔΕΗ για το θέμα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εξετάζεται ως συμπληρωματική, καθώς θα ήταν πολύ δαπανηρή και με μειωμένη απόδοση αν γινόταν αποκλειστική λύση.

Επίσης, σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ σύντομα θα επιλέξει και θα ανακοινώσει τί ακριβώς θα κάνει με την Πτολεμαΐδα 5, και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις για την τελική λύση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση