Θερμή υποδοχή στα αποτελέσματα του εξαμήνου της ΔΕΗ ετοιμάζει η αγορά, με την τιμή της μετοχής στα 4,22 ευρώ κοντά στα υψηλά έτους που είναι 4,36 ευρώ.

Με τα έσοδα της τιτλοποίησης να ενισχύουν το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει πολύ βελτιωμένο ισολογισμό, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για αλλαγή πορείας από τη διοίκηση Στάσση.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που γρήγορα ανακοίνωσε τολμηρό πλάνο απολιγνιτοποίησης, τα σχέδια για μείωση λειτουργικού κόστους και αύξηση των EBITDA, η εξασφάλιση ρευστότητας με την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας, η έμφαση στις ΑΠΕ έδωσαν το στίγμα μιας εντελώς νέας εταιρείας, όπως εξάλλου η αγορά είχε προεξοφλήσει από την ώρα των εκλογών.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της ηγεσίας της εταιρείας από το Γιώργο Στάσση, τόσο τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σε λίγες ώρες όσο και η δομή και η προοπτική της εταιρείας είναι εντελώς διαφορετική και αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή της μετοχής της.

Η μετοχή 

Οι προοπτικές της εταιρείας αντικατοπτρίζονται, στην πορεία της τιμής της μετοχής. H «απογείωση» της μετοχής της ΔΕΗ ήρθε με την προσδοκία ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και συνεχίστηκε μετά.

Από τα 2,39 ευρώ στις 8/7/2019, η μετοχή της εταιρείαςαπογειώθηκε στα 4,36 ευρώ.  Η πορεία αυτή ανακόπηκε με την έλευση της πανδημίας. Στις 17/3/2020 βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό του 1,45 ευρώ.

Μία μέρα πριν, στις 16/3/2020 έκλεισε στο χαμηλό έτους 1,55 ευρώ. Και από τότε, η τάση άλλαξε.

Η μετοχή μετά την ολοκλήρωση και των τιτλοποιήσεων που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι μπήκε σε τροχιά ανόδουν και όχι μόνο έφτασε αλλά ξεπέρασε τα 4,12 ευρώ όπως προέβλεπαν οι αναλυτές. Όλο το διάστημα αυτό και συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο η μετοχή έδειχνε συμπεριφορά μαζέματος από ισχυρά χαρτοφυλάκια

Το στοίχημα το Γιώργου Στάσση

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο η διοίκηση Γιώργου Στάσση πέτυχε όσα  είχε υποσχεθεί και μετέτρεψε την τότε «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ στην πιο προσοδοφόρα επενδυτική επιλογή…

Η απολιγνιτοποίηση γίνεται πράξη, η στροφή στις ΑΠΕ είναι ήδη αισθητή, η ρευστότητα της εταιρείας αποκαταστάθηκε και ο στόχος για EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ το 2024 είναι εφικτός.

Επίσης η τιτλοποίηση ολοκληρώθηκε και η εθελούσια ξεκίνησε όπως και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και των προϊόντων της.

Και μια κίνηση έκπληξη η από κοινού με την Motor Oil , η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βάζει τη ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο σε δυνατότητες και προοπτική, ανοίγοντας  ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

Παράλληλα με τη μεγάλη προοπτική, τη μείωση κόστους, τον εκσυγχρονισμό γίνεται μια γιγάντια μεταμόρφωση, καθώς μετασχηματίζεται το παραγωγικό της δυναμικό με την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποσότητες CO2 που εκπέμπει από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024 και να ανοίγεται η μεγάλη ευκαιρία της πράσινης ενέργειας και για τη ΔΕΗ.